Maisto produktai, stiprinantys plaučių sveikatą: ką valgyti dabar

lung health boosting foods

Ideali plaučių sveikata priklauso nuo strateginio mitybos pasirinkimo. Antioksidantų turtingi produktai (uogos, lapiniai žalumynai, kryžmažiedės daržovės) padeda kovoti su kvėpavimo takų uždegimu. Omega-3 maisto produktai, pavyzdžiui, riebi žuvis, mažina kvėpavimo takų reaktyvumą. Priešuždegiminiai prieskoniai, įskaitant ciberžolę ir imbierą, padeda atpalaiduoti kvėpavimo takus. Vitamino D šaltiniai, tokie kaip lašiša ir praturtinti pieno produktai, stiprina kvėpavimo takų apsaugą. Tinkamas drėkinimas palaiko kvėpavimo takus dengiančias apsaugines gleives. Šiame išsamiame vadove aprašomi konkretūs maisto produktai ir jų mechanizmai, padedantys palaikyti kvėpavimo takų funkciją.

Vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu antioksidantų ir kurie palaiko kvėpavimo funkciją

Antioksidantų turtingi vaisiai ir daržovės yra plaučių sveikatą palaikančios mitybos pagrindas. Šiuose maisto produktuose yra junginių, kovojančių su oksidaciniu stresu ir uždegimu kvėpavimo takų audiniuose.

Reklama

Uogose, citrusiniuose vaisiuose ir kiviuose yra vitamino C, kuris padeda palaikyti plaučių ląstelių vientisumą. Tamsūs lapiniai žalumynai, pvz., kopūstai ir špinatai, aprūpina vitaminu E ir karotinoidais, kurie apsaugo nuo teršalų daromos žalos.

Kryžmažiedėse daržovėse, įskaitant brokolius ir kopūstus, yra sulforafano, kuris suaktyvina natūralius organizmo detoksikacijos procesus.

Raudoni ir oranžiniai produktai, pavyzdžiui, morkos, saldžiosios bulvės ir paprikos, pasižymi beta karotinu, kuris daugelio tyrimų duomenimis yra susijęs su geresne plaučių funkcija.

Reklama

Omega-3 maisto produktai, mažinantys kvėpavimo takų uždegimą

Omega-3 riebalų rūgštys atlieka esminį vaidmenį mažinant uždegimą visoje kvėpavimo takų sistemoje, todėl jos yra labai svarbios siekiant palaikyti idealią plaučių sveikatą.

Šių naudingųjų riebalų gausu riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, skumbrėje ir sardinėse, taip pat augaliniuose šaltiniuose, įskaitant linų sėmenis, ispaninio šalavijo sėklas ir graikinius riešutus.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant omega-3 turtingą maistą gali sumažėti kvėpavimo takų uždegimas ir pagerėti tokių ligų, kaip astma ir LOPL, simptomai.

Reklama

Priešuždegiminės savybės padeda sumažinti bronchų hiperreaktyvumą ir gali sumažinti riziką susirgti lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis.

Kad gautumėte maksimalią naudą, mitybos ekspertai rekomenduoja šiuos omega-3 šaltinius įtraukti į maistą bent du kartus per savaitę.

Priešuždegiminiai prieskoniai ir vaistažolės geresniam kvėpavimui

Daugelyje prieskonių ir žolelių yra stiprių priešuždegiminių junginių, kurie specialiai veikia kvėpavimo takų uždegimus ir skatina skaidresnį kvėpavimą.

Reklama

Ciberžolė, kurios aktyvusis junginys kurkuminas mažina plaučių audinio uždegimą ir apsaugo nuo oksidacinio streso. Panašią naudą teikia imbieras, kurio gingeroliai padeda atpalaiduoti kvėpavimo takų raumenis.

Raudonėlio, čiobrelio ir rozmarino sudėtyje yra karvakrolio ir rozmarino rūgšties, kurios kovoja su kvėpavimo takų infekcijomis ir mažina gleivių gamybą.

Pipirmėtėse esantis mentolis veikia kaip natūralus dekongestantas, atpalaiduojantis skreplius ir atveriantis kvėpavimo takus.

Reklama

Juoduosiuose pipiruose yra piperino, kuris padidina kitų priešuždegiminių junginių biologinį prieinamumą ir, reguliariai vartojamas, teikia nepriklausomą naudą kvėpavimo takams.

Vitamino D turtingi maisto produktai, kurie stiprina plaučių apsaugos mechanizmus

Vitamino D turtingi maisto produktai, kurie stiprina plaučių apsaugos mechanizmus

Vitaminas D yra labai svarbi maistinė medžiaga idealiai plaučių funkcijai palaikyti ir kvėpavimo takų apsaugos sistemoms stiprinti. Tyrimai rodo, kad pakankamas vitamino D kiekis yra susijęs su geresniu plaučių pajėgumu ir mažesniu kvėpavimo takų uždegimu.

Reklama

Riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir sardinės, yra išskirtiniai natūralūs vitamino D šaltiniai. Taip pat verta paminėti kiaušinių trynius, praturtintus pieno produktus, UV spindulių veikiamus grybus ir menkių kepenų aliejų.

Žiemos mėnesiais, kai sumažėja saulės spindulių, šių maisto produktų vartojimas tampa ypač svarbus kvėpavimo takų sveikatai.

Tyrimai rodo, kad vitamino D papildai gali būti naudingi astma, LOPL ir kvėpavimo takų infekcijomis sergantiems pacientams, nes moduliuoja plaučių audinio imunines reakcijas.

Reklama

Drėkinimo herojai: gėrimai, kurie gerina plaučių sveikatą

Drėkinimo herojai: gėrimai, kurie optimizuoja plaučių sveikatą

Mitybos komponentai, tokie kaip vitaminas D, stiprina kvėpavimo takų apsaugos sistemas, tačiau tinkama hidratacija yra kvėpavimo takų funkcijos pagrindas. Ideali plaučių sveikata priklauso nuo pakankamo skysčių kiekio, kuris palaiko ploną gleivių sluoksnį, dengiantį kvėpavimo takus.

Vanduo išlieka svarbiausiu hidratacijos pasirinkimu, tačiau kai kurie gėrimai teikia papildomos naudos.

Reklama

Žaliojoje arbatoje yra priešuždegiminių savybių turinčių katechinų, kurie gali sumažinti kvėpavimo takų susiaurėjimą. Imbiero arbata padeda nuraminti sudirgusius kvėpavimo takus ir skatina plaučių audinio kraujotaką. Šviežios daržovių sultys suteikia koncentruotų antioksidantų, kurie apsaugo plaučių ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Spanguolių sultys, pasižyminčios antibakterinėmis savybėmis, gali padėti išvengti kvėpavimo takų infekcijų, pažeidžiančių plaučių funkciją.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like