Kaip gerti tirpią kavą nekenkiant sveikatai

healthy instant coffee consumption

Gerti tirpią kavą gali būti sveika, jei tai daroma apgalvotai. Rinkitės aukštos kokybės prekės ženklus su minimaliu kiekiu priedų, geriausia – liofilizuotą ir ekologišką. Apribokite dienos suvartojimą, kad kofeino kiekis neviršytų 400 mg. Venkite vartoti vėlyvą dieną, kad nesutriktų miegas. atsisakykite dirbtinių saldiklių ir grietinėlės ir rinkitės natūralias alternatyvas. Vartokite valgio metu, o ne tuščiu skrandžiu. Šie paprasti pakeitimai leidžia kavos mėgėjams mėgautis patogiu gėrimu ir kartu palaikyti gerą savijautą.

Kuo tirpi kava skiriasi nuo įprastos kavos?

Nors abiejose kavose yra kofeino ir jos gaminamos iš kavos pupelių, tirpioji kava iš esmės skiriasi nuo įprastos kavos gamybos būdo.

Reklama

Tirpi kava papildomai apdorojama, kai paruošta kava dehidratuojama naudojant liofilizacijos arba purškiamo džiovinimo metodus, todėl gaunami tirpūs kristalai arba milteliai.

Šis gamybos procesas gali turėti įtakos galutinio produkto cheminei sudėčiai. Įprastoje kavoje paprastai yra daugiau antioksidantų ir natūralių aliejų, o greito paruošimo kavos rūšyse gali būti šiek tiek mažiau kofeino, bet gali būti daugiau akrilamido – junginio, kuris susidaro apdorojant aukštoje temperatūroje.

Kai kuriose greito paruošimo kavose taip pat yra priedų ar konservantų, kurie pagerina galiojimo laiką, skonį ir tirpumą.

Reklama

Paslėpta tirpiosios kavos nauda sveikatai

Nepaisant to, kad tirpi kava garsėja kaip patogesnė, bet ne tokia rafinuota kavos giminaitė, ji turi daugybę sveikatai naudingų savybių.

Tyrimai rodo, kad tirpi kava pasižymi panašiomis antioksidacinėmis savybėmis kaip ir šviežiai paruošta kava. Joje yra chlorogeninių rūgščių, kurios gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir mažinti uždegimus. Gamybos proceso metu koncentruojami tam tikri naudingi junginiai, todėl tirpioje kavoje ypač gausu tam tikrų antioksidantų.

Reguliarus kavos vartojimas siejamas su mažesne neurodegeneracinių ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio ligos, rizika. Be to, nors kofeino kiekis kavoje paprastai būna mažesnis nei šviežiai paruoštoje kavoje, jis vis tiek pagerina kognityvines funkcijas ir budrumą be pernelyg didelio stimuliavimo.

Reklama

Tiems, kurie stebi suvartojamų kalorijų kiekį, nesaldinta tirpi kava beveik neturi kalorijų.

Kokybiškos tirpios kavos prekės ženklų pasirinkimas

Tirpiosios kavos naudą sveikatai galima padidinti renkantis aukščiausios kokybės produktus. Vartotojai turėtų tikrinti etiketes, ar kava yra gryna, be nereikalingų priedų ar per didelio cukraus kiekio.

Sertifikuotuose ekologiškuose prekės ženkluose paprastai būna mažiau pesticidų likučių, be to, juose gali būti daugiau antioksidantų.

Reklama

Kaina dažnai koreliuoja su kokybe, nes aukščiausios kokybės prekių ženklai paprastai naudoja geresnes pupeles ir tobulesnius perdirbimo metodus.

Vienos kilmės tirpiosios kavos paprastai pasižymi pastovesniais skonio profiliais nei mišiniai. Liofilizuotos rūšys paprastai išsaugo daugiau naudingųjų junginių nei purškiamos džiovintos alternatyvos.

Jei įmanoma, rinkitės produktus stiklinėje, o ne plastikinėje pakuotėje, kad sumažintumėte cheminių medžiagų išplovimą ir poveikį aplinkai.

Reklama

Suprasti, kokių priedų ir konservantų vengti

Daugelyje tirpios kavos produktų yra priedų ir konservantų, kuriuos vartotojai turėtų atidžiai išnagrinėti prieš pirkdami. Dažniausiai pasitaikantys priedai yra sukepinimo medžiagos, pavyzdžiui, silicio dioksidas, dirbtinės kvapiosios medžiagos ir saldikliai, pavyzdžiui, kalio acesulfamas arba aspartamas.

Sveikata besirūpinantys vartotojai turėtų vengti produktų, kuriuose yra hidrintų aliejų, per daug natrio, dirbtinių dažiklių ir kukurūzų sirupo. Šios sudedamosios dalys gali prisidėti prie uždegimų, širdies ir kraujagyslių ligų ir medžiagų apykaitos sutrikimų.

Rinkdamiesi tirpią kavą pirmenybę teikite prekių ženklams, kurių sudedamųjų dalių sąrašai yra minimalūs. Ekologiškose kavos rūšyse paprastai būna mažiau cheminių priedų.

Reklama

Atidžiai skaitydami etiketes atpažinsite produktus su potencialiai problemiškais konservantais, tokiais kaip BHT (butilintas hidroksitoluenas) ar natrio benzoatas.

Tinkama vandens temperatūra optimaliam alaus gaminimui

Tinkama vandens temperatūra optimaliam alaus gaminimui

Vandens temperatūra labai svarbi išgaunant idealų tirpiosios kavos skonį ir užtikrinant saugumą bei skanumą. Geriausia temperatūra yra 88-96 °C, t. y. šiek tiek žemesnė už virimo temperatūrą. Tokioje temperatūroje tirpios kavos kristalai efektyviai ištirpsta, o per didelis kartumas ir rūgštingumas sumažėja iki minimumo.

Reklama

Labai karštas vanduo (verdantis ar didesnis) gali pakenkti naudingiems junginiams ir sustiprinti kartumo natas. Ir atvirkščiai, žemesnės nei 82 °C temperatūros vandenyje vanduo gali būti nevisiškai ištirpintas, o skonio profilis gali būti ne toks optimalus.

Kad būtų patogiau, užvirinkite vandenį ir, prieš pilant ant kavos granulių, leiskite jam 30-45 sekundes pastovėti.

Kaip sumažinti tirpiosios kavos rūgštingumą

Nors tirpiosios kavos sudėtyje natūraliai yra rūgščių junginių, yra keletas veiksmingų būdų, kaip sumažinti jos rūgštingumą nepakenkiant skoniui.

Reklama

Įdėjus nedidelį žiupsnelį valgomosios sodos, rūgštingumas neutralizuojamas padidinant pH lygį.

Šaltas tirpios kavos virimas – ištirpinus tirpią kavą šaltame vandenyje ir palaikius šaldytuve per naktį, gaunamas švelnesnis, ne toks rūgštus rezultatas.

Kitas patogus pasirinkimas – mažo rūgštingumo tirpios kavos prekės ženklai, specialiai sukurti jautriam skrandžiui.

Reklama

Pieno arba grietinėlės įmaišymas sušvelnina rūgštinius junginius, o migdolų pienas yra panašų poveikį turinti ne pieno alternatyva.

Tiems, kurie renkasi juodą kavą, ją ruošiant su mineralinių medžiagų turtingu vandeniu, galima neutralizuoti rūgštingumą ir pagerinti bendrą kavos skonį.

Sveikesnės cukraus ir grietinėlės alternatyvos

Tradicinis cukrus ir grietinėlės milteliai gali turėti didelės įtakos tirpios kavos sveikatai, pridėdami nereikalingų kalorijų, dirbtinių ingredientų ir rafinuoto cukraus, kurie neigiamai veikia natūralią kavos naudą.

Reklama

Sveikesnės alternatyvos – natūralūs saldikliai, tokie kaip stevija, vienuolių vaisiai ar žalias medus, kurie suteikia saldumo su mažesniu glikemijos poveikiu.

Nesaldintas augalinis pienas (migdolų, avižų, kokosų) suteikia maistinių medžiagų be pieno produktų sočiųjų riebalų.

Cinamonas, vanilės ekstraktas arba kakavos milteliai suteikia skonio be kalorijų.

Reklama

Šie pakaitalai išlaiko antioksidacines kavos savybes ir kartu mažina uždegimines reakcijas, susijusias su perdirbtais priedais, taip palaikydami bendrą sveikatą ir mėgaudamiesi gardžiu kavos puodeliu.

Tiesa apie kofeino kiekį tirpioje kavoje

Tiesa apie kofeino kiekį tirpioje kavoje

Norint saugiai vartoti tirpią kavą, svarbu ne tik atsižvelgti į sveikesnius priedus, bet ir suprasti tikrąjį kofeino kiekį tirpioje kavoje.

Reklama

Vidutiniame tirpios kavos puodelyje yra 30-90 mg kofeino, t. y. maždaug perpus mažiau nei įprastoje virtoje kavoje.

Dauguma gamintojų kofeino kiekį nurodo ant pakuotės, tačiau jo kiekis gali skirtis priklausomai nuo prekės ženklo ir paruošimo būdo.

Kofeinui jautrūs asmenys turėtų stebėti jo suvartojimą, nes per didelis jo kiekis gali sukelti nerimą, nemigą ar širdies plakimą.

Reklama

Sveikatos priežiūros institucijos paprastai mano, kad 400 mg kofeino per dieną (maždaug 4-5 puodeliai tirpios kavos) yra viršutinė riba daugumai sveikų suaugusiųjų.

Geriausias dienos metas mėgautis tirpiąja kava

Vartojant tirpiąją kavą, laikas vaidina lemiamą vaidmenį siekiant padidinti jos naudą ir sumažinti galimą neigiamą poveikį.

Vartojant kavą ryte nuo 9:30 iki 11:30 val., ji sutampa su natūraliu kortizolio kiekio sumažėjimu, todėl kofeinas suteikia daugiau budrumo ir nesutrikdo biologinio ritmo.

Reklama

Popietės vidurys (13:00-17:00 val.) yra dar vienas idealus laikas, kai energija natūraliai sumažėja. Tačiau jautrūs kofeinui asmenys turėtų nustoti jį vartoti iki 14.00 val., nes vėliau vartojamas kofeinas gali sutrikdyti miego režimą.

Tirpiosios kavos vengimas iš karto pabudus, didžiausios kortizolio gamybos metu (8:00-9:00 val. ryto) ir likus šešioms valandoms iki miego padeda išvengti tolerancijos didėjimo ir miego sutrikimų.

Tirpiosios kavos derinimas su bendra mityba

Tirpiosios kavos derinimas su bendra mityba

Reklama

Tinkamas tirpiosios kavos integravimas į mitybos režimą neapsiriboja tik laiko parinkimu. Mitybos specialistai rekomenduoja derinti kofeino suvartojimą su tinkama hidratacija, siūlydami išgerti vieną stiklinę vandens už kiekvieną išgertą puodelį kavos.

Tirpi kava gali papildyti subalansuotą mitybą, jei vartojama saikingai– paprastai daugumai suaugusiųjų per dieną suvartojama 300-400 mg kofeino.

Tie, kurie laikosi ribotų kalorijų dietų, turėtų stebėti tokius priedus kaip cukrus, grietinėlė ar aromatizuoti sirupai.

Reklama

Asmenims, turintiems specialių mitybos poreikių, galima rinktis produktus be cukraus arba augalinės kilmės pieno alternatyvas.

Kavoje yra antioksidantų, kurie gali palaikyti bendrą sveikatos būklę, jei ji vartojama kartu su maistingųjų medžiagų turinčiais maisto produktais, o ne vietoj tinkamo maisto.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like