Actas ir svogūnas gali laikinai palengvinti dantų skausmą vienas kitą papildydami. Acto acto rūgštis trikdo nervinius signalus ir pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, o svogūnuose esantys sieros junginiai kovoja su burnos ligų sukėlėjais ir mažina uždegimą. Kartu jie sukuria sinerginį poveikį: actas sustiprina svogūno įsiskverbimą į pažeistus audinius, o svogūno fermentai stabilizuoja acto pH. Tačiau ilgai naudojant kyla pavojus pažeisti emalį. Šis netikėtas duetas yra laikinas sprendimas, tačiau nuolatinis skausmas reikalauja profesionalaus odontologo įvertinimo.
Mokslas apie dantų skausmą
Skausmas, organizmo įspėjamoji sistema, intensyviai pasireiškia dantų skausmo metu dėl gausaus dantų pulpos nervinio aprūpinimo. Kilus dantų ėduoniui, infekcijai, dantenų ligoms ar traumai, uždegimas suaktyvina nociceptorius– specializuotus skausmo receptorius, siunčiančius signalus trišakiu nervu į smegenų talamą ir smegenų žievę.
Dantų pulpos uždegimas (pulpitas) gali būti grįžtamas arba negrįžtamas, o pastarasis sukelia nuolatinį, pulsuojantį skausmą net be dirgiklių.
Atskleisti dentino kanalėliai taip pat prisideda prie jautrumo, kai terminiai ar cheminiai dirgikliai pasiekia po jais esančius nervus. Burnos nervų artumas kaukolės kraujotakai paaiškina, kodėl dantų skausmas dažnai sklinda į aplinkines veido sritis.
Kaip actas veikia kaip natūrali skausmą malšinanti priemonė
Actas įsiskverbia į dantų audinius ir laikinai malšina dantų skausmą, naudodamasis keliais biocheminiais mechanizmais. Acto rūgštis, esanti acte, pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, kovojančiomis su dantų infekcijas sukeliančiomis bakterijomis.
Rūgštinė acto prigimtis laikinai sutrikdo nervinius signalus ir sumažina skausmo perdavimą į smegenis.
Be to, acto sutraukiamosios savybės sutraukia pažeistos srities kraujagysles, todėl gali sumažėti uždegimas ir patinimas aplink dantį. Šis kraujagysles sutraukiantis poveikis gali sumažinti spaudimą jautriems nervams.
Vietiškai naudojamas actas sukuria nepalankią aplinką patogeniniams mikroorganizmams, o jo analgezinis poveikis blokuoja skausmo receptorius dantų pulpos audiniuose, todėl trumpam atsikvepia nuo ūmaus danties skausmo.
Antibakterinės svogūnų savybės dantų sveikatai
Svogūnuose yra stiprių antibakterinių junginių, kurie veiksmingai kovoja su burnos ertmės ligų sukėlėjais, sukeliančiais dantų ėduonį ir dantenų ligas. Šie junginiai, daugiausia turintys sieros, suardo bakterijų ląstelių membranas ir slopina baltymų sintezę tokiuose mikroorganizmuose kaip Streptococcus mutans.
Tyrimai rodo, kad alicinas ir kiti svogūnuose esantys organiniai sieros junginiai pasižymi antimikrobiniu poveikiu, prilygstančiu kai kuriems komerciniams burnos skalavimo skysčiams. Žalių svogūnų sultys, užteptos tiesiai ant pažeisto danties, prasiskverbia į danties kanalėlius ir neutralizuoja bakterijas tose vietose, kurias sunku pasiekti įprastu būdu valant dantis.
Be to, svogūnuose yra kvercetino – flavonoido, pasižyminčio priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali sumažinti dantenų patinimą, susijusį su dantų infekcijomis.
Sinerginis acto ir svogūnų derinio poveikis
Nors kiekviena priemonė atskirai teikia skirtingą naudą, acto ir svogūno derinys sukuria sinergetinį poveikį, kuris sustiprina jų gydomąsias savybes dantų skausmui malšinti.
Acto rūgštis, esanti acte, padeda ištirpdyti mineralines nuosėdas ir sukuria bakterijoms nepalankią aplinką. Kartu svogūnuose esantys sieros junginiai ir kvercetinas pasižymi antibakteriniu poveikiu ir priešuždegiminėmis savybėmis.
Kartu šie komponentai veikia vienas kitą papildydami – rūgštinės acto savybės padeda svogūnų veikliosioms medžiagoms giliau įsiskverbti į pažeistus audinius, o natūralūs svogūnų fermentai stabilizuoja acto pH ir gali sumažinti emalio pažeidimus.
Ši biocheminė sąveika užtikrina geresnį skausmo malšinimą nei bet kuri kita priemonė atskirai.
Žingsnis po žingsnio, kaip paruošti vaistą
Egzistuoja keli veiksmingos acto ir svogūnų priemonės nuo dantų skausmo paruošimo būdai, kurių kiekvienam reikia specifinių ingredientų ir priemonių, kad būtų pasiekta maksimali gydomoji nauda.
Pats paprasčiausias būdas – smulkiai supjaustyti kubeliais vieną vidutinio dydžio svogūną ir 4-6 valandas mirkyti 60 ml obuolių acto. Po to mišinį perkoškite ir laikykite sandariai uždarytame stikliniame inde.
Norėdami palengvinti ūmų skausmą, vartotojai gali tepti tirpalą tiesiai ant pažeistos vietos naudodami vatos gumulėlį ir palikti jį 5-10 minučių.
Taip pat galima pasidaryti šiltą kompresą, šiek tiek pašildžius mišinį ir išoriškai uždėjus jį ant skruosto.
Ką apie šią liaudišką priemonę sako odontologijos specialistai
Gydytojai odontologai acto ir svogūnų priemonę vertina skeptiškai, nors ir niuansuotai vertindami galimą naudą.
Dauguma odontologų pabrėžia, kad nors šie ingredientai gali laikinai sumažinti skausmą, jie negali išspręsti pagrindinių dantų problemų, reikalaujančių profesionalaus įsikišimo.
Kai kurie specialistai pripažįsta, kad svogūnai turi antimikrobinių savybių, kurių sudėtyje yra kvercetino ir sieros junginių, galinčių laikinai sumažinti bakterijų kiekį. Acto rūgštis, esanti acte, gali turėti nedidelį antiseptinį poveikį.
Tačiau odontologijos ekspertai visuotinai įspėja, kad negalima atidėlioti tinkamo gydymo. Jie įspėja, kad rūgštus actas gali pažeisti emalį, o savigyda gali leisti infekcijoms paūmėti ir sukelti rimtesnių komplikacijų, reikalaujančių didelės intervencijos.
Atsargumo priemonės ir kada kreiptis į specialistą
Nepaisant galimo laikino palengvėjimo, naudojant actą ir svogūną dantų skausmui gydyti reikia laikytis tam tikrų atsargumo priemonių. Rūgštinė acto prigimtis gali pakenkti dantų emaliui, ypač ant jau pažeistų dantų.
Asmenys, alergiški svogūnams, turėtų visiškai vengti šios priemonės.
Profesionali odontologo priežiūra būtina, kai danties skausmas tęsiasi ilgiau nei dvi dienas, lydi karščiavimas, sukelia stiprų skausmą ar veido patinimą. Šie simptomai gali reikšti infekciją, kuriai gydyti reikia antibiotikų arba chirurginės intervencijos.
Be to, asmenys, turintys dantų, prieš naudodami bet kokią naminę priemonę, kuri gali trukdyti restauracijoms, turėtų pasikonsultuoti su odontologu.