Sugadinsite vakarą ir visą kitą dieną: ką kardiologai griežtai nerekomenduoja valgyti vakarienei

avoid unhealthy dinner choices

Kardiologai primygtinai pataria vakarienei nevartoti itin apdorotų maisto produktų, daug natrio turinčių restoranų patiekalų, perdirbtos mėsos ir saldžių desertų. Šie produktai gali padidinti kraujospūdį, sukelti uždegimą ir sutrikdyti miego režimą, o tai neigiamai veikia širdies sveikatą per naktį ir kitą dieną. Didelės porcijos, suvalgytos likus trims valandoms iki miego, dar labiau apsunkina širdies ir kraujagyslių atsigavimą. Laikas taip pat svarbus, kaip ir maisto pasirinkimas, nes vėlyvas valgymas užkerta kelią natūraliam naktiniam kraujospūdžio kritimui. Tinkamai parinktas vakarinis maistas padeda užtikrinti geriausią širdies veiklą visą naktį.

Itin perdirbti maisto produktai: Širdies stresą sukeliantys tylūs maisto produktai.

Itin perdirbti maisto produktai: Širdies stresą sukeliantys tylūs maisto produktai.

Reklama

Nors dauguma žmonių pripažįsta mitybos ir širdies sveikatos ryšį dienos metu, daugelis nepastebi vakarinio valgymo poveikio širdies ir kraujagyslių funkcijai.

Kardiologai ypač perspėja, kad vakarienės metu negalima valgyti itin apdoroto maisto, nurodydami, kad jame yra daug natrio, rafinuoto cukraus ir nesveikų riebalų.

Šie pusfabrikačiai, įskaitant šaldytus patiekalus, perdirbtą mėsą ir supakuotus užkandžius, gali padidinti kraujospūdį ir uždegimus, o kartu sutrikdyti miego režimą.

Reklama

Organizmas šiuos maisto produktus perdirba poilsio valandomis, todėl per naktį gali padidėti širdies ir kraujagyslių sistemos apkrova.

Tyrimai rodo, kad itin apdoroto maisto vartojimas prieš miegą gali prisidėti prie prastos miego kokybės, paveikti širdies ritmo kintamumą ir medžiagų apykaitos atsigavimą – taip sukuriamas probleminis ciklas širdies sveikatai.

Daug natrio turintys restoranų patiekalai, dėl kurių per naktį padidėja kraujospūdis

Be supakuotų perdirbtų maisto produktų, restoranų patiekalai kelia dar vieną didelį susirūpinimą kardiologams, konsultuojantiems dėl širdžiai sveikos vakarienės pasirinkimo.

Reklama

Restoranų patiekaluose paprastai būna per didelis natrio kiekis,dažnai viršijantis 2000 mg viename patiekale, o tai gerokai viršija Amerikos širdies asociacijos rekomenduojamą dienos normą – 2300 mg.

Ši natrio perkrova gali sukelti kraujospūdžio šuolius miego metu, kai organizmas turėtų atsigauti.

Tyrimai rodo, kad daug natrio turinčio maisto vartojimas likus keturioms valandoms iki miego ypač sutrikdo širdies ir kraujagyslių atsigavimo procesus.

Reklama

Šis poveikis labiau pasireiškia asmenims, kuriems jau diagnozuota hipertenzija, arba vyresniems nei 50 metų asmenims, todėl ankstyvą rytą gali padidėti insulto ir infarkto rizika.

Vakariniai uždegimą sukeliantys veiksniai, kurių kardiologai nori, kad vengtumėte

Lėtinis uždegimas kelia didelį susirūpinimą širdies ir kraujagyslių sveikatai, ypač kai jį sukelia tam tikri maisto produktai, vartojami vakare.

Kardiologai paprastai rekomenduoja vakarienės metu vengti apdorotos mėsos, pavyzdžiui, šoninės, dešrelių ir cepelinų, nes juose esantys konservantai ir sotieji riebalai gali skatinti uždegimines reakcijas per naktį.

Reklama

Rafinuoti angliavandeniai, įskaitant baltą duoną ir pyragaičius, yra dar viena kategorija, kurią kardiologai siūlo riboti prieš miegą.

Šie maisto produktai gali sukelti staigų cukraus kiekio kraujyje šuolį, po kurio prasideda uždegimas.

Be to, ekspertai pataria vengti maisto produktų, kurių sudėtyje yra dirbtinių transriebalų ir per daug omega-6 riebalų rūgščių, kurios gali sutrikdyti organizmo uždegiminę pusiausvyrą miego metu.

Reklama

Kodėl saldūs desertai sutrikdo ne tik miego ciklą

Vakaro saldumynai, kuriais daugelis žmonių mėgaujasi prieš miegą, sukelia širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų, kurie toli gražu neapsiriboja tik nutrūkusiu poilsiu.

Saldžių desertų vartojimas sukelia medžiagų apykaitos kaskadą, įskaitant insulino šuolius, po kurių cukraus kiekis kraujyje miego metu smarkiai sumažėja. Šie svyravimai suaktyvina tokius streso hormonus kaip kortizolis ir adrenalinas, todėl per naktį papildomai apkraunama širdies ir kraujagyslių sistema.

Tyrimai rodo, kad šis naktinis medžiagų apykaitos sutrikimas prisideda prie uždegiminių žymenų, kurie kitą dieną išlieka padidėję ir turi įtakos kognityvinėms funkcijoms, energijos lygiui ir arterijų būklei.

Reklama

Kardiologai ypač perspėja dėl kaupiamojo cukraus vartojimo vakare poveikio ilgalaikiam širdies ritmo stabilumui.

Paslėpti transriebalų šaltiniai, trikdantys širdies atsigavimą

Nors daugelis sveikata besirūpinančių žmonių sėkmingai vengia akivaizdžių transriebalų šaltinių, tokių kaip keptas maistas ir komerciniai kepiniai, kardiologai įspėja, kad šie kenksmingi junginiai dažnai slepiasi iš pažiūros nekaltuose pietų patiekaluose.

Dažniausiai tai būna mikrobangų krosnelėje kepami kukurūzai, šaldyta pica, lengvai paruošiami krekeriai ir kai kurie margarinai, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų aliejų.

Reklama

Iš anksto supakuotuose patiekaluose, įskaitant „sveikas” šaldytas vakarienes, dažnai yra transriebalų, kad būtų pratęstas jų galiojimo laikas.

Šie paslėpti transriebalai ypač problemiški, kai vartojami vakare, nes trikdo širdies ir kraujagyslių sistemos atsigavimo procesus per naktį.

Kardiologai rekomenduoja atidžiai tikrinti ingredientų sąrašus, vengti produktų su „hidrintais” arba „iš dalies hidrintais” aliejais ir vakare valgyti pirmenybę teikti šviežiam, minimaliai apdorotam maistui.

Reklama

Laiko veiksnys: Kada jūsų vakarienė tampa širdies ir kraujagyslių rizikos veiksniu

Kardiologai vis dažniau pabrėžia, kad ne tik tai, kas yra vakarienės lėkštėje, bet ir tai, kada žmonės valgo vakarienę, daro didelę įtaką širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Tyrimai rodo, kad didelių patiekalų vartojimas per tris valandas iki miego gerokai sutrikdo miego kokybę ir virškinimą, todėl poilsio metu gali padidėti kraujospūdis. Šis reiškinys, vadinamas „naktiniu nevalgymu”, užkerta kelią natūraliam naktiniam kraujospūdžio kritimui, kuris būtinas širdies ir kraujagyslių sistemos atsigavimui.

Valgymas vėlai vakare taip pat turi įtakos jautrumui insulinui ir trigliceridų perdirbimui. Organizmo medžiagų apykaita vakare natūraliai sulėtėja, todėl po 20.00 val. suvartotos kalorijos, ypač angliavandeniai ir riebalai, kurių apykaita miego metu gali prisidėti prie arterijų uždegimo.

Reklama

Širdį tausojančios vakaro alternatyvos, rekomenduojamos pirmaujančių kardiologų

Užuot akcentavę tik maisto produktus, kurių reikėtų vengti, kardiologai nuolat rekomenduoja keletą širdžiai palankių vakarienės variantų, kurie, vartojami vakare, skatina širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Žymiausi širdies ligų specialistai rekomenduoja Viduržemio jūros regiono įkvėptus patiekalus su riebia žuvimi, pavyzdžiui, lašiša, kuri suteikia omega-3 riebalų rūgščių.

Augaliniai patiekalai su ankštinėmis daržovėmis, neskaldytais grūdais ir gausiomis daržovėmis suteikia skaidulinių medžiagų ir antioksidantų bei mažina uždegimą.

Reklama

Nesaldintos arbatos, ypač žaliosios, papildo šiuos patiekalus polifenoliais, kurie palaiko kraujagyslių funkciją.

Nepriklausomai nuo maisto pasirinkimo, labai svarbu kontroliuoti porcijas.

Dr. Elizabeth Shah iš Northwestern Medicine pažymi: „Idealus vakarinis valgymas subalansuoja mitybą ir neapsunkina virškinimo sistemos poilsio metu.”

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like