Goji uogos išpopuliarėjo kaip stiprus senėjimą stabdantis supermaistas, turintis senas šaknis kinų medicinoje. Šiose ryškiai raudonose uogose yra daug antioksidantų, ypač zeaksantino, kuris apsaugo odos ląsteles nuo pažeidimų. Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad jos skatina kolageno gamybą, gerina odos elastingumą ir aktyvina ilgaamžiškumo procesus. Lengvai įtraukiami į mitybą kaip užkandžiai, kokteiliai ar arbatos, jie pasižymi ne tik saldžiarūgščiu skoniu, bet ir didele nauda. Visą spektrą jų senėjimą stabdančių savybių atskleidžia ne tik nedidelis jų dydis.
Goji uogų senovinė istorija: Gamtos paslaptis, padedanti kovoti su amžiumi
Legendos apie kuklias goji uogas siekia tūkstančius metų senovės Kinijos civilizacijoje.
Mingų dinastijos (1368-1644 m.) tradicinės kinų medicinos tekstuose šios mažos raudonos uogos buvo vertinamos dėl tariamų ilgaamžiškumą didinančių savybių.
Pranešama, kad budistų vienuoliai vartojo goji uogas, kad palaikytų meditacijos praktiką ir palaikytų žvalumą ilgų kontempliacijų metu.
Senovės gydytojai jas skyrė kepenų sveikatai, regėjimui gerinti ir inkstų veiklai gerinti.
Istoriniuose šaltiniuose minimos Himalajų regionų bendruomenės, kuriose goji uogas reguliariai vartojo šimtamečiai žmonės, todėl šios uogos, kaip ilgaamžiškumo dietos pagrindas, išgarsėjo dar gerokai prieš šiuolaikinį mokslinį patvirtinimą.
Maistingumas: Goji uogos: kodėl Goji uogos padeda kovoti su senėjimu
Goji uogose yra įspūdingas kiekis junginių, kurie prisideda prie jų kaip senėjimą stabdančio supermaisto reputacijos.
Šiuose mažuose raudonuose vaisiuose yra išskirtinis antioksidantų kiekis, ypač zeaksantino, kuris apsaugo odos ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir UV spinduliuotės.
18 aminorūgščių, įskaitant visas aštuonias nepakeičiamąsias aminorūgštis, sudaro palankias sąlygas ląstelių atstatymo procesams.
Jose esantis vitaminas C (pagal svorį didesnis nei apelsinuose) skatina kolageno gamybą, o beta karotinas pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.
Tyrimai rodo, kad goji polisacharidai gali stimuliuoti natūralią žmogaus augimo hormono gamybą organizme, o tai gali sulėtinti ląstelių senėjimo procesus ir paaiškinti jų ilgaamžiškumą skatinantį poveikį tradicinės medicinos sistemose.
Moksliniais tyrimais pagrįsta nauda odos sveikatai ir ilgaamžiškumui
Šiuolaikiniai moksliniai tyrimai patvirtino tai, ką tradicinės medicinos specialistai šimtmečiais teigė apie goji uogų senėjimą stabdančias savybes.
Žurnale „Journal of Alternative and Complementary Medicine” paskelbti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šias uogas kraujyje padidėja antioksidantų kiekis ir veiksmingai neutralizuojami laisvieji radikalai, skatinantys priešlaikinį senėjimą.
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad didelis zeaksantino kiekis goji uogose apsaugo odą nuo UV spindulių daromos žalos ir gerina jos elastingumą.
Be to, jų polisacharidų junginiai skatina kolageno gamybą ir mažina raukšlių atsiradimą.
Žurnale „Journal of Ethnopharmacology” publikuoti tyrimai rodo, kad šios uogos gali aktyvinti AMPK kelią– ląstelinį mechanizmą, susijusį su daugelio rūšių gyvūnų gyvenimo trukmės pailginimu.
Kaip įtraukti goji uogas į kasdienę rutiną
Įtraukti goji uogas į kasdienę mitybą gali būti paprasta ir įvairiapusiška, reikalaujanti minimalių pastangų, kad būtų gauta maksimali maistinė nauda.
Šias uogas galima valgyti džiovintas kaip patogų užkandį, mirkyti ir dėti į naktines avižas arba maišyti į kokteilius, kad padidėtų jų maistinė vertė.
Maisto gaminimo entuziastams goji uogos papildo ir saldžius, ir pikantiškus patiekalus – nuo rytinės košės iki kvinojos salotų.
Jas taip pat galima mirkyti karštame vandenyje, kad pasigamintumėte maistingųjų medžiagų turinčios arbatos.
Specialistai rekomenduoja kasdien suvartoti 20-30 g (maždaug du valgomuosius šaukštus), kad būtų pasiekta ideali senėjimą stabdanti nauda, neviršijant kalorijų poreikio.
Garsenybių patvirtinimai ir raudonojo supermaisto populiarumas
Kai goji uogos iš tradicinės kinų medicinos pateko į pagrindines Vakarų rinkas, įžymybės suvaidino svarbų vaidmenį didinant jų populiarumą.
Tokios Holivudo žvaigždės kaip Madonna, Miranda Kerr ir Gwyneth Paltrow viešai įtraukė raudonąsias uogas į savo sveikatingumo rutiną, gyrė jų antioksidacines savybes ir naudą odai.
Šis įžymybių pritarimas sutapo su 2010-ųjų metų supermaisto judėjimu, kai mitybos požiūriu vertingi maisto produktai įgijo kultūrinę reikšmę.
Žurnalai apie sveikatą ir socialinė žiniasklaida sustiprino šį pritarimą, todėl goji uogos iš nišinio sveikatingumo produkto tapo pagrindiniu prekybos centrų produktu.
Nors skeptikai abejoja įžymybių skatinamomis mitybos tendencijomis, moksliniais tyrimais toliau tiriama tikroji uogų nauda, nesusijusi su žavingomis asociacijomis.
Galimas šalutinis poveikis ir kas turėtų būti atsargūs
Nepaisant to, kad goji uogos garsėja kaip supermaistas, jos turi galimą neigiamą poveikį, į kurį verta atkreipti dėmesį.
Vartojantys kraują skystinančius vaistus turėtų būti atsargūs dėl galimos uogų sąveikos su varfarinu ir panašiais vaistais. Žiedadulkėms alergiškiems asmenims gali pasireikšti kryžminė reakcija.
Kai kurie vartotojai praneša apie virškinimo sutrikimus, įskaitant viduriavimą, kai vartojama dideliais kiekiais.
Nėščioms moterims patariama pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais prieš įtraukiant goji uogas į savo mitybos racioną, nes nėra atlikta pakankamai tyrimų dėl jų saugumo nėštumo metu.
Asmenys, turintys žemą kraujospūdį ar sergantys cukriniu diabetu, turėtų stebėti savo reakciją, nes goji uogos gali sustiprinti vaistų poveikį.