Vienas žalias lapas, kuris yra naudingesnis už multivitaminus – kodėl špinatai vėl tapo madingi

spinach surpasses multivitamins benefits

Špinatai pranoksta daugelį multivitaminų savo įspūdingu maistiniu profiliu, nes viename puodelyje yra daugiau kaip 300 % vitamino K paros poreikio, taip pat gausu vitaminų A, C ir E. Šie žalieji lapai dėl maisto sinergijos teikia daugiau naudos nei atskiri papildai, todėl didina maistinių medžiagų biologinį prieinamumą. Jame esantis liuteinas saugo akių sveikatą, o nitratai gerina kraujospūdį ir sportinius rezultatus. Pastaruoju metu špinatų populiarumą atgaivino kūrybiškas kulinarinis pritaikymas – nuo fermentacijos iki molekulinės gastronomijos. Šis senovinis supermaistas, pasitelkęs šiuolaikinį mokslą, ir toliau atskleidžia naujų privalumų sveikatai.

Maistinė jėgainė: Vitaminų ir mineralų kiekis špinatuose

Špinatai yra viena iš maistingiausių gamtos daržovių, turinčių įspūdingą kiekį svarbiausių vitaminų ir mineralų, kurie yra mažai kaloringi.

Reklama

Vos vienas puodelis suteikia daugiau kaip 300 % vitamino K paros poreikio ir nemažai vitamino A, folio rūgšties ir mangano.

Šiuose žaliuose lapuose yra stiprių antioksidantų, įskaitant vitaminus C ir E, beta karotiną ir liuteiną, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Špinatuose taip pat yra nemažai geležies, kalcio, kalio ir magnio – svarbių mineralų, palaikančių kraujo sveikatą, kaulų tvirtumą ir tinkamą raumenų funkciją.

Reklama

Nepaisant maistingųjų medžiagų gausos, špinatuose yra nedaug kalorijų, todėl jie yra efektyvus mitybos šaltinis.

Be geležies: mažiau žinoma špinatų nauda sveikatai

Nors geležies kiekis špinatus išgarsino dar Popiežiaus laikais, šie nuostabūs žalieji lapai pasižymi daugybe kitų sveikatai naudingų savybių, kurioms skiriama kur kas mažiau dėmesio.

Špinatuose yra liuteino ir zeaksantino – karotinoidų, kurie saugo akių sveikatą ir mažina geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Didelis nitratų kiekis špinatuose gerina kraujospūdžio reguliavimą ir sportinę veiklą, nes pagerina deguonies panaudojimą.

Reklama

Špinatuose esantys glikoglicerolipidai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios padeda išvengti virškinamojo trakto uždegimų. Tyrimai rodo, kad špinatuose esantis vitamino K ir kalcio derinys palaiko kaulų sveikatą, o juose esantys antioksidantai, įskaitant glutationą ir alfa-lipoinę rūgštį, kovoja su oksidaciniu stresu.

Šie junginiai gali padėti sumažinti vėžio riziką ir sulėtinti su senėjimu susijusį kognityvinių funkcijų silpnėjimą.

Mokslas apie sinergiją: Kodėl visavertis maistas pranoksta izoliuotus maisto papildus?

Kai mokslininkai laboratorijoje tiria špinatų maistingumą, jie nuolat nustato, kad jų nauda sveikatai viršija tai, ką galima išmatuoti atskiromis maistinėmis medžiagomis.

Reklama

Šis reiškinys, vadinamas maisto sinergija, pasireiškia todėl, kad sveikų maisto produktų junginiai tarpusavyje sąveikauja taip, kaip atskiri maisto papildai negali to atkartoti.

Tyrimai rodo, kad špinatuose esantys flavonoidai didina antioksidantų biologinį prieinamumą, o špinatuose esančios skaidulos lėtina maistingųjų medžiagų įsisavinimą, kad jos būtų idealiai panaudotos.

2019 m. žurnale „Journal of Nutrition” atliktas tyrimas parodė, kad dalyvių, vartojusių sveikus špinatus, priešuždegiminės reakcijos buvo gerokai geresnės nei tų, kurie vartojo lygiaverčius maistinių medžiagų papildus.

Reklama

Šis tyrimas patvirtina vis didėjantį sutarimą, kad gamtos pakuotės teikia sveikatai naudingesnę naudą nei sintetinės alternatyvos.

Nuo ūkio iki stalo: Špinatų parinkimas ir laikymas, kad jie būtų maksimaliai maistingi.

Lapinių žalumynų kelias nuo dirvos iki lėkštės turi didelę įtaką jų maistinei vertei, todėl tinkama atranka ir sandėliavimas yra labai svarbūs, kad jų nauda sveikatai būtų kuo didesnė.

Rinkdamiesi špinatus vartotojai turėtų rinktis gyvybingus, traškius, tamsiai žalios spalvos lapus ir vengti pageltusių ar sudžiūvusių.

Reklama

Kad špinatai geriausiai išlaikytų maistingąsias medžiagas, jie turėtų būti laikomi neplauti šaldytuvo stalčiuje, laisvai suvynioti į popierinius rankšluosčius perforuotame plastikiniame maišelyje. Tokioje aplinkoje palaikoma drėgmė, o drėgmės perteklius pasišalina.

Geriausia špinatus suvartoti per 3-5 dienas nuo įsigijimo, nes nuėmus derlių vitaminų kiekis smarkiai sumažėja.

Virtuvės revoliucija: Kūrybiški būdai, kaip virėjai iš naujo įsivaizduoja špinatus

Virtuvės revoliucija: Kūrybiški būdai, kaip virėjai iš naujo įsivaizduoja špinatus

Reklama

Kaip smarkiai špinatai evoliucionavo iš kuklaus garnyro statuso, kad taptų pagrindiniu šiuolaikinės virtuvės patiekalu?

Šiuolaikiniai novatoriški virtuvės šefai šį maistinių medžiagų turtingą žaliąjį augalą transformuoja tokiais metodais kaip fermentacija, rūkymas ir dehidratacija– nuo špinatų pelenų sūrio skoniui sustiprinti iki špinatų odos valgomiems kokteilių papuošimams.

Puikių restoranų įstaigose špinatų putos, špinatų aliejaus lašai ir sudžiūvę špinatai yra baltymų patiekalų pagrindas.

Reklama

Molekulinė gastronomija pristatė špinatų rutuliukus ir miltelius, o augalinės virtuvės restoranuose špinatai yra pagrindinis ingredientas, o ne tik priedas.

Dėl šių kulinarinių naujovių špinatai tapo ne tik maistine vertybe, bet ir universaliu ingredientu, vertu kūrybinės išraiškos.

Pasaulinė įtaka: Kaip skirtingos kultūros įsisavino špinatus.

Nors inovatyvūs virtuvės šefai šiuolaikinėse virtuvėse ir toliau iš naujo įsivaizduoja špinatus, šis universalus žalias lapinis augalas turi gilias istorines šaknis įvairiose kulinarinėse tradicijose visame pasaulyje.

Reklama

Špinatai atsirado senovės Persijoje, o vėliau paplito Indijoje ir Kinijoje. Viduržemio jūros regiono šalių virtuvėse špinatai plačiai naudojami, pavyzdžiui, Italijoje gaminami rikota įdaryti cannelloni, o Graikijoje – spanakopita.

Artimųjų Rytų kultūrose špinatai naudojami troškiniuose ir kepiniuose, pavyzdžiui, fatayer. Pietų Azijoje špinatai (palak) naudojami tokiuose patiekaluose kaip saag paneer, o Rytų Azijos virtuvėse – mišrainėse ir sriubose.

Šiaurės Afrikos taginuose dažnai naudojami špinatai, o tai rodo, kad šis maistingas žalias augalas per šimtmečius kulinarijos evoliucijos peržengia geografines ribas.

Reklama

Socialinės žiniasklaidos poveikis: kaip špinatai tapo mėgstamiausia „Instagram” žaliava

Skaitmeniniame amžiuje špinatai ne tik pasižymi maistinėmis savybėmis, bet ir labai pasikeitė, tapdami fotogeniška superžvaigžde socialinės žiniasklaidos platformose.

„Instagram” ir „Pinterest” išpopuliarino špinatus, o tokie hashtagai kaip #spinachsmoothie ir #spinachsalad generuoja milijonus pranešimų. Maistą įtakojantys asmenys nuolat demonstruoja ryškų žalią špinatų atspalvį estetiškose kompozicijose, o sveikatingumo kūrėjai pabrėžia jų vaidmenį „žaliosios deivės” receptuose.

Šis matomumas sukėlė naują susidomėjimą tarp jaunesnių demografinių grupių, kurios anksčiau nesidomėjo šiais žaliaisiais lapais.

Reklama

Dėl socialinės žiniasklaidos renesanso špinatai iš animacinių filmukų asocijuojamų jėgų stiprinimo priemonių tapo rafinuotu skaitmeninės kartos supermaistu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like