Šis populiarus užkandis skatina apnašų susidarymą kraujagyslėse – ir jūs jį mėgstate

popular snack causes plaque

Perdirbti užkandžiai, pavyzdžiui, bulvių traškučiai ir supakuoti sausainiai, pagreitina arterijų apnašų susidarymą įvairiais mechanizmais. Šiuose populiariuose maisto produktuose yra rafinuotų angliavandenių, kurie sukelia kraujagyslių uždegimą, ir transriebalų, kurie pažeidžia endotelio ląsteles. Cheminiai priedai dar labiau pažeidžia kraujagyslių vientisumą ir skatina kalkėjimą. Reguliarus jų vartojimas susijęs su padidėjusiu uždegimo žymenų kiekiu ir padidėjusia aterosklerozės rizika. Šiuos užkandžius pakeitus alternatyviais, pavyzdžiui, šviežiais vaisiais, riešutais ar juoduoju šokoladu, galima gerokai sumažinti kenksmingų biomarkerių kiekį ir apsaugoti širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Paslėptas ryšys tarp apdorotų užkandžių ir arterijų sveikatos

Nors daugelis vartotojų mėgaujasi perdirbtais užkandžiais dėl jų patogumo ir skonio, tik nedaugelis pripažįsta, kad šie maisto produktai daro didelę įtaką arterijų sveikatai.

Reklama

Tyrimai rodo, kad labai perdirbti užkandžiai, kuriuose yra rafinuotų angliavandenių, transriebalų ir tam tikrų konservantų, skatina arterijų apnašų susidarymą.

Šie ingredientai sukelia uždegimines reakcijas kraujagyslėse, oksidacinį stresą ir skatina cholesterolio sankaupų kaupimąsi. Ilgainiui tai sukelia aterosklerozę– arterijų susiaurėjimą, kuris riboja kraujotaką ir didina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šiuos užkandžius padidėja kraujagyslių uždegimo ir endotelio disfunkcijos žymenys dar prieš pasireiškiant klinikiniams simptomams.

Reklama

Perdirbtus maisto produktus pakeitus sveiku maistu, šie biomarkeriai gerokai sumažėja.

Kaip rafinuoti angliavandeniai sukelia kraujagyslių uždegimą

Rafinuoti angliavandeniai yra vienas iš labiausiai prie kraujagyslių uždegimo prisidedančių perdirbtų maisto produktų ingredientų.

Vartojant šiuos greitai virškinamus angliavandenius, gliukozės kiekis kraujyje padidėja, todėl visoje kraujotakos sistemoje prasideda uždegiminė kaskada.

Reklama

Tyrimai rodo, kad šis uždegimas pažeidžia kraujagyslių endotelio gleivinę ir sudaro sąlygas cholesterolio dalelėms patekti į kraujagysles.

Glikacijos procesas daro dar didesnę žalą, nes gliukozės perteklius jungiasi su baltymais ir susidaro pažengusios glikacijos galutiniai produktai (AGE).

Reguliariai vartojant gliukozę, susidaro lėtinė mažo laipsnio uždegiminė būklė, o arterijų sienelės tampa vis jautresnės apnašų susidarymui.

Reklama

Šis biocheminis kelias paaiškina, kodėl populiarūs užkandžiai, kuriuose gausu rafinuotų angliavandenių, daro didelę įtaką širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Mokslas apie transriebalus ir endotelio pažeidimus

Skirtingai nei natūralūs riebalai, transriebalai arterijų sienelėse sukelia destruktyvią biocheminių reakcijų kaskadą. Šie dirbtinai sukurti junginiai sutrikdo endotelio ląstelių funkciją, pakeisdami membranos skystumą ir kraujagyslių sveikatai svarbius signalinius kelius.

Tyrimai rodo, kad transriebalai didina uždegimo žymenų, tokių kaip interleukinas-6 ir naviko nekrozės faktorius alfa, kiekį. Kartu jie mažina azoto oksido gamybą, todėl blogina kraujagyslių išsiplėtimo galimybes. Šis dvigubas mechanizmas skatina leukocitų sukibimą su kraujagyslių sienelėmis – ankstyvą aterosklerozės etapą.

Reklama

Be to, transriebalai didina MTL cholesterolio kiekį ir mažina DTL cholesterolio kiekį, todėl susidaro ideali terpė plokštelėms vystytis. Endotelio pažeidimai išlieka ilgą laiką po vartojimo, todėl net retkarčiais vartojami riebalai gali būti žalingi.

Cheminiai priedai: Nepastebėti kraujagyslių būklės blogėjimo kaltininkai

Be transriebalų, šiuolaikiniuose užkandžiuose yra daugybė cheminių priedų, kurie daro didelę įtaką kraujagyslių sveikatai.

Tokie konservantai kaip natrio nitritas ir BHA ir (arba) BHT klinikiniais tyrimais buvo susieti su endotelio disfunkcija ir uždegimo žymenimis.

Reklama

Skonio stiprikliai, ypač mononatrio glutamatas (MSG) ir dirbtiniai dažikliai, gali sukelti oksidacinio streso reakcijas, pažeidžiančias arterijų vientisumą.

Žurnale „Journal of Vascular Research” paskelbti tyrimai rodo, kad šie junginiai trikdo azoto oksido– svarbiausio kraujagysles plečiančio veiksnio, reguliuojančio kraujospūdį ir neleidžiančio sukibti plokštelėms – gamybą.

Tuo tarpu perdirbtuose užkandžiuose dažnai randami fosfatų priedai trikdo kalcio apykaitą, todėl gali spartinti arterijų kalkėjimą ir mažinti kraujagyslių elastingumą.

Reklama

Amerikos užkandžiavimo įpročiai ir širdies ir kraujagyslių rizika

Amerikos užkandžiavimo įpročiai ir širdies ir kraujagyslių sistemos rizika

Naujausi tyrimai rodo, kad vidutinis amerikietis kasdien suvartoja apie 580 kalorijų iš užkandžių, o daugiau kaip 70 % šių kalorijų gaunama iš itin perdirbtų užkandžių, kuriuose gausu rafinuotų angliavandenių ir nesveikų riebalų.

Šis plačiai paplitęs vartojimo modelis susijęs su didėjančiu širdies ir kraujagyslių ligų skaičiumi. Amerikos širdies asociacijos (American Heart Association) atlikti tyrimai rodo, kad įprastai vartojant itin apdorotus užkandžius didėja uždegiminių žymenų kiekis ir skatinamas arterijų plokštelių formavimasis.

Reklama

Didžiausią susirūpinimą kelia vartojimo dažnumas – amerikiečiai paprastai užkandžiauja 2-3 kartus per dieną, todėl nuolat sutrinka medžiagų apykaita.

Demografinė analizė atskleidė, kad šie įpročiai apima socialines ir ekonomines ribas, nors maisto dykumos mažesnes pajamas gaunančiose vietovėse dar labiau apriboja sveikesnių alternatyvų prieinamumą.

Sveikesnės alternatyvos, kurios patenkina potraukį be žalos

Sveikesnės alternatyvos, kurios patenkina potraukį be žalos

Reklama

Nors atsisakyti itin apdorotų užkandžių gali atrodyti sudėtinga, daugybė maistingųjų medžiagų turinčių alternatyvų gali veiksmingai patenkinti įprastą potraukį ir neprisidėti prie arterijų apnašų susidarymo.

Norintiems saldumynų, švieži vaisiai suteikia natūralaus cukraus, skaidulų, antioksidantų ir vitaminų. Saikingai vartojamas juodasis šokoladas (70 % ir daugiau kakavos) turi flavonoidų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą.

Pikantiškus norus galima patenkinti riešutais, kurie suteikia sveikų riebalų ir baltymų, arba skrudintais avinžirniais, kurie suteikia skaidulų ir traškumo. Džiovintuose popkornuose be sviesto yra neskaldytų grūdų ir skaidulų.

Reklama

Graikiškas jogurtas pakeičia ledus, o avokadas suteikia širdžiai naudingų mononesočiųjų riebalų ir kalio, kurie saugo arterijų sveikatą.

Maisto produktų etikečių supratimas: Ką gamintojai nenori, kad žinotumėte?

Svarbiausia apgaulė susijusi su transriebalais, kurie labai skatina apnašų susidarymą. Produktų, kurių vienoje porcijoje yra mažiau nei 0,5 g, etiketėse galima nurodyti „0 g transriebalų”.

Be to, dažnai manipuliuojama porcijų dydžiais, kad jos atrodytų sveikesnės.

Reklama

Tokie terminai kaip „daugiagrūdis”, „ekologiškas” ar „natūralus” nebūtinai rodo naudą širdies ir kraujagyslių sistemai. Vartotojai turėtų atidžiai išnagrinėti sudedamųjų dalių sąrašus, atkreipti dėmesį į pirmiausia išvardytus dalykus ir pripažinti, kad „iš dalies hidrinti aliejai” visada reiškia kenksmingus transriebalus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like