Itin perdirbtas pusryčių maistas sukelia sisteminį uždegimą, panašų į tabako dūmų. Jie suaktyvina identiškus NF-kB kelius ir didina uždegiminių citokinų kiekį visame organizme. Glikemijos šuoliai rytais, atsirandantys dėl saldžių dribsnių ir pyragaičių, pagreitina arterijų pažeidimus, o cheminiai konservantai, tokie kaip BHA ir BHT, kaupiasi audiniuose. Transriebalai sukuria kenksmingų laisvųjų radikalų, kurie prilygsta cigarečių poveikiui. Šie maisto produktai taip pat suaktyvina tas pačias dopamino valdomas atlygio grandines kaip ir nikotinas. Ilgalaikės pasekmės nejučia išsivysto per dešimtmečius.
Paslėptas uždegimo ryšys tarp itin perdirbtų maisto produktų ir tabako
Paslėptas uždegimo ryšys tarp itin perdirbtų maisto produktų ir tabako
Nors dauguma vartotojų gerai žino apie tabako keliamą pavojų, tik nedaugelis supranta, kad daugelis populiarių pusryčių maisto produktų sukelia panašias uždegimines organizmo reakcijas.
Tyrimai rodo, kad itin apdoroti pusryčiai, kuriuose yra rafinuoto cukraus, dirbtinių priedų ir transriebalų, sukelia sisteminį uždegimą, prilygstantį cigarečių rūkymui.
Tiek tabakas, tiek labai apdorotas maistas aktyvina NF-kB kelius ir didina citokinų gamybą– pagrindinius lėtinio uždegimo biomarkerius.
Ši nuolatinė uždegiminė būklė skatina širdies ir kraujagyslių ligas, diabetą ir tam tikrus vėžinius susirgimus.
Tyrimais nustatyta, kad reguliariai pusryčiaujančių perdirbtų maisto produktų vartotojų C-reaktyvinio baltymo kiekis yra padidėjęs ir atitinka rūkalių elgesį.
Skirtumas yra ne tiesioginis poveikis, o per dešimtmečius susikaupusi uždegiminė žala.
Pusryčių cukraus bombos: kaip rytinis glikemijos šuolis kenkia arterijoms
Daugelis populiarių pusryčių dribsnių, pyragaičių ir saldintų gėrimų, vartojami iš pat ryto, smarkiai padidina cukraus kiekį kraujyje ir gali iš karto pažeisti arterijų sieneles.
Šie glikemijos šuoliai sukelia uždegimines reakcijas, nes organizmas bando greitai apdoroti gliukozės perteklių. Tyrimai rodo, kad šis uždegimas prisideda prie endotelio disfunkcijos– tokio pat arterijų pažeidimo, kokį pastebi rūkaliai.
Naktį nevalgius organizmas tampa ypač jautrus šiems cukraus šokams.
Tyrimais nustatyta, kad pasikartojantys rytiniai gliukozės šuoliai pagreitina aterosklerozės vystymąsi, nes skatina oksidacinį stresą ir pažangiuosius glikacijos galutinius produktus (angl. advanced glycation end-products, AGEs), kurie ilgainiui standina kraujagyslių audinius.
Nerimą keliantys cheminiai konservantai, slypintys populiariuose pusryčių produktuose
Beveik pusėje visų perdirbtų pusryčių maisto produktų yra sintetinių konservantų, kurių poveikis sveikatai prilygsta cigarečių dūmų poveikiui.
Šios cheminės medžiagos, įskaitant BHA, BHT ir natrio nitritą, apsaugo nuo gedimo, tačiau laikui bėgant kaupiasi organizmo audiniuose.
Žurnale „Journal of Food Science” paskelbti tyrimai rodo, kad šie junginiai gali sutrikdyti endokrininę funkciją ir sukelti ląstelių oksidacinį stresą.
Atlikus laboratorinius tyrimus, nuoseklus BHT poveikis parodė kepenų fermentų pokyčius, panašius į tuos, kurie pastebimi rūkantiesiems cigaretes.
Ypač didelį susirūpinimą kelia pusryčių dešrelėse, ilgai negendančiuose pyragaičiuose ir daugelyje vaikams parduodamų grūdinių produktų, kurie dažnai vartojami kasdien, o tai didina galimas ilgalaikes pasekmes sveikatai.
Transriebalai ir oksidacinis stresas: Panašūs ląstelių pažeidimo keliai
Pusryčių pyragaičiuose ir margarino užtepėlėse vyraujantys transriebalai ląstelių lygmenyje sukelia oksidacinio streso mechanizmus, atspindinčius rūkalių pažeidimus.
Tyrimai rodo, kad tiek transriebalai, tiek cigarečių dūmai sukuria laisvuosius radikalus, kurie įveikia organizmo antioksidacinę apsaugą. Šios molekulės pažeidžia ląstelių membranas ir DNR, spartina senėjimo procesus ir didina uždegimus.
2019 m. Harvardo universitete atliktas tyrimas parodė, kad reguliariai vartojant maisto produktus, kurių sudėtyje yra pramoninių transriebalų, lipidų peroksidacijos žymenų kiekis prilygsta vidutiniškai rūkančių žmonių lipidų peroksidacijos žymenų kiekiui.
Laikui bėgant ląstelinė žala kaupiasi ir gali sukelti panašias ilgalaikes pasekmes sveikatai, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, sumažėjusią imuninės sistemos funkciją ir padidėjusią vėžio riziką.
Rytiniai įpročiai, spartinantys senėjimą: Ką atskleidžia mokslas
Ryto įpročiai, greitinantys senėjimą: Ką atskleidžia mokslas
Tai, kaip pradedame dieną, daro didelę įtaką mūsų biologinio senėjimo procesams, kaip rodo daugybė longitudinių tyrimų. Tyrimais nustatyta keletas rytinių įpročių, kurie spartina ląstelių senėjimą ir telomerų trumpėjimą, įskaitant daug cukraus turinčių pusryčių vartojimą, dehidrataciją ir ilgesnį sėdėjimą atsibudus.
Perdirbtos mėsos ir rafinuotų angliavandenių vartojimas skatina pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGE) susidarymą, kurie pažeidžia kolageno ir elastino baltymus.
Be to, visiškai praleidus pusryčius sutrinka medžiagų apykaita ir atsiranda oksidacinis stresas, panašus į tą, kurį patiria rūkaliai, ypač paveikiamas jautrumas insulinui ir uždegiminių citokinų gamyba.
Priklausomybės ciklo nutraukimas: Kodėl saldūs grūdai sužadina tuos pačius smegenų kelius kaip ir nikotinas?
Kai vartotojai kas rytą griebiasi saldžių pusryčių dribsnių, jie nesąmoningai aktyvuoja neurologines atlygio grandines, labai panašias į tas, kurias stimuliuoja nikotinas.
Tyrimai rodo, kad rafinuotas cukrus skatina dopamino išsiskyrimą smegenų branduolyje – tame pačiame malonumo centre, į kurį nukreiptos cigaretės ir kitos priklausomybę sukeliančios medžiagos.
Ši neurocheminė reakcija sukuria priklausomybės ciklą, todėl sumažėjus cukraus suvartojimui dažnai pasireiškia abstinencijos simptomai, tokie kaip dirglumas ir potraukis.
Tyrimai rodo, kad daug cukraus turintys pusryčiai sukuria vartojimo įpročius, kurie ilgainiui sustiprina priklausomybę.
Mitybos specialistai įspėja, kad norint atsisakyti įprasto saldžių rytinių pusryčių vartojimo ir sukurti sveikesnes alternatyvas, būtina suprasti šį smegenų chemijos ryšį.
Sveikesnės alternatyvos: Rytinis maistas, kuris gydo, o ne kenkia
Išsivaduoti iš priklausomybės nuo saldžių pusryčių gniaužtų galima tik tada, kai pasirenkamos tinkamos rytinio maisto alternatyvos, kurios maitina, o ne kenkia organizmui.
Kiaušiniai, graikiškas jogurtas ir riešutų sviestas stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir užkerta kelią su saldžiais dribsniais siejamam griūties ir troškulio ciklui.
Viso grūdo grūdai, įskaitant avižas, kvinoją ir grikius, dėl sudėtinių angliavandenių ir skaidulų suteikia ilgalaikės energijos. Šios alternatyvos sukelia sveikesnes dopamino reakcijas nei saldūs analogai.
Sveiki riebalai iš avokadų, sėklų ir alyvuogių aliejaus dar labiau sulėtina virškinimą ir padidina sotumo jausmą.
Tyrimai rodo, kad šie maistinių medžiagų turtingi pusryčiai mažina uždegimą ir palaiko kognityvines funkcijas visą dieną.