3 daržovės, kurias geriausia valgyti iškart po nuskynimo – jos yra veiksmingiausios, kai yra šviežios

fresh vegetables for health

Saldieji kukurūzai, sodo žirniai ir špinatai duoda didžiausią naudą, kai valgomi iškart po derliaus nuėmimo. Saldieji kukurūzai per 24 valandas praranda iki 25 % cukrų, o daržiniai žirneliai cukrų greitai paverčia krakmolu, todėl jie tampa ne tokie skanūs ir saldūs. Špinatuose vos po dviejų dienų smarkiai sumažėja 75 % vitamino C. Namų daržininkai mėgaujasi dideliais skonio, tekstūros ir maistingumo privalumais, jei vartoja šias daržoves per trumpą jų šviežumo piką.

Saldieji kukurūzai: Gamtos cukraus laikrodis pradeda tiksėti derliaus nuėmimo metu

Nors daugelis daržovių gali atlaikyti kelionę nuo ūkio iki lėkštės, saldieji kukurūzai yra atskira kategorija.

Reklama

Nuėmus derlių, natūralus cukrus tuoj pat pradeda virsti krakmolu– šis procesas pagreitėja kambario temperatūroje.

Kad kukurūzai būtų idealiai saldūs, juos reikia suvartoti per kelias valandas po nuskynimo. Tyrimai rodo, kad kambario temperatūroje laikomi kukurūzai per 24 valandas gali prarasti iki 25% cukraus kiekio. Šaldymas sulėtina šį virsmą, bet negali jo visiškai sustabdyti.

Namų daržininkai turi pranašumą, nes gali nuimti derlių likus kelioms akimirkoms iki maisto ruošimo. Tokiu laiku kukurūzai išsaugo švelnų saldumą ir traškią tekstūrą, kurios rinkoje pirktos alternatyvios daržovės tiesiog negali prilygti.

Reklama

Sodo žirniai: Žirnių žirniai: trumpalaikis saldumas ir maistingosios medžiagos

Daržo žirniai – tai laikui jautrių daržovių įsikūnijimas , nes nuėmus derlių jų saldumas greitai sumažėja. Jų cukrus per kelias valandas virsta krakmolu, o tai smarkiai pakeičia skonį ir tekstūrą.

Švieži žirneliai yra traškūs ir saldūs, o perdirbti žirneliai jiems neprilygsta. Maistinės vertės žirniai iškart po nuskynimo pasižymi didžiausiu vitamino C, folio rūgšties ir antioksidantų kiekiu.

Šis sumažėjimas toks ryškus, kad profesionalūs virėjai dažnai atsisako patiekti žirnius, kurie buvo surinkti ne tą pačią dieną.

Reklama

Kad žirniai būtų maksimaliai skanūs, vartokite juos per kelias valandas nuo nuskynimo, geriausia – tiesiai nuo vynmedžio iki stalo, kad užfiksuotumėte jų trumpalaikį saldumą.

Špinatai: spartus maistinių medžiagų stipruolio nykimas

Špinatai yra viena maistingiausių gamtos daržovių, tačiau jų įspūdingas vitaminų, mineralų ir antioksidantų profilis pradeda blogėti iškart po derliaus nuėmimo.

Tyrimai rodo, kad špinatai praranda 75 % vitamino C vos per dvi dienas nuo nuskynimo. Šis spartus maistinių medžiagų mažėjimas tęsiasi ir toliau, o folatų ir karotinoidų skaidymasis pagreitėja transportuojant ir sandėliuojant.

Reklama

Švelni lapų struktūra taip pat greitai sudžiūsta, prarandama tekstūra ir skonis.

Namų daržininkams labai naudinga skinti špinatus likus kelioms akimirkoms iki vartojimo, nes taip išsaugoma didžiausia jų maistinė vertė ir traški tekstūra.

Jei neišvengiama pirkti parduotuvėje, rinkdamiesi šviežiausius lapus ir nedelsdami juos suvalgydami padidinkite maistinę vertę.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like