Makadamijos riešutai išsiskiria išskirtiniu 80 % mononesočiųjų riebalų kiekiu ir reta palmitolio rūgštimi (omega-7). Tyrimai rodo, kad jie pastebimai mažina MTL cholesterolio kiekį, kartu išlaikydami DTL kiekį. Jų unikalios priešuždegiminės savybės reguliariai vartojant gali 35 % sumažinti uždegiminių žymenų kiekį. Nepaisant to, kad makadamijos yra kaloringos, jos suteikia stebėtiną naudą svorio reguliavimui dėl didelio sotumo ir dalinės riebalų malabsorbcijos. Širdies sveikatai, medžiagų apykaitai ir priešuždegiminių savybių derinys paaiškina, kodėl mitybos specialistai vis dažniau jas rekomenduoja.
Unikalus riebalų rūgščių profilis, išskiriantis makadamijas
Makadamijos riešutai pasižymi savita riebalų rūgščių sudėtimi, kuri juos išskiria iš visų kitų kulinarinio pasaulio riešutų. Tarp visų riešutų juose yra daugiausiai mononesočiųjų riebalų – apie 80 % visų riebalų.
Makadamijos riešutai išties unikalūs tuo, kad juose gausu palmitolio rūgšties (omega-7), kuri retai aptinkama augaliniuose maisto produktuose. Ši neįprasta riebalų rūgštis yra susijusi su geresniu jautrumu insulinui ir lipidų apykaita.
Be to, makadamijose yra nedaug omega-6 riebalų rūgščių, todėl palankus omega-3 ir omega-6 santykis gali padėti mažinti uždegimą.
Šis išskirtinis riebalų profilis prisideda prie sveikatai palankių makadamijų savybių ir palaiko ląstelių funkciją.
Palmitolio rūgštis: Retas junginys, kurį tiria gydytojai
Nors daugelyje augalinės kilmės maisto produktų yra gerai žinomų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, palmitolio rūgštis (omega-7) išlieka palyginti neaiškus junginys, kuris patraukė medikų dėmesį.
Makadamijos riešutai išsiskiria kaip vienas turtingiausių šios retosios riebalų rūgšties šaltinių gamtoje. Naujausi tyrimai rodo, kad palmitolio rūgštis gali padėti reguliuoti medžiagų apykaitą, mažinti uždegimą ir gerinti jautrumą insulinui.
Laboratoriniai tyrimai rodo, kad ji gali mažinti MTL cholesterolio kiekį ir palaikyti sveiką lipidų profilį.
Skirtingai nei dauguma augalinių šaltinių, makadamijos teikia šį naudingą junginį be sočiųjų riebalų, paprastai randamų kartu su omega-7 gyvulinės kilmės produktuose, todėl jos gali būti vertingas širdies sveikatai palankios mitybos priedas.
Kaip makadamijos veikia širdies sveikatą be tradicinių riešutų
Skirtingai nuo daugumos kitų riešutų, kurių nauda širdies ir kraujagyslių sistemai buvo išsamiai ištirta, makadamijų riešutai pasižymi išskirtiniu lipidų profiliu, kuris juos išskiria iš širdžiai sveikų maisto produktų kategorijos.
Unikaliai didelis mononesočiųjų riebalų kiekis,daugiausia oleino rūgšties, padeda sumažinti MTL cholesterolio kiekį ir kartu palaikyti naudingą DTL kiekį.
Tyrimai rodo, kad makadamijos gali būti pranašesnės už kitus riešutus mažinant uždegimo žymenis ir gerinant endotelio funkciją.
Dėl mažesnio omega-6 ir omega-3 rūgščių santykio mažėja sisteminis uždegimas, kuris yra pagrindinis aterosklerozės prevencijos veiksnys.
Be to, makadamijose yra augalinių sterolių, stabdančių cholesterolio absorbciją, ir L-arginino, palaikančio azoto oksido gamybą, kuris gerina kraujagyslių elastingumą ir reguliuoja kraujospūdį.
Stebinančios priešuždegiminės savybės, atskleistos klinikiniais tyrimais
Naujausi klinikiniai tyrimai atskleidė nuostabias priešuždegimines makadamijos riešutų savybes, kurios gerokai pranoksta jų naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.
Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad makadamijų riešutuose yra unikalių flavonoidų ir tokotrienolių, kurie slopina uždegimą sukeliančius biomarkerius, įskaitant interleukiną-6 ir C reaktyvųjį baltymą.
Dvylika savaičių trukusio atsitiktinių imčių tyrimo metu paaiškėjo, kad dalyviams, kasdien suvartojantiems po 42,5 g, uždegimo žymenų sumažėjo 35 %, palyginti su kontroline grupe.
Atrodo, kad didelis mononesočiųjų riebalų kiekis riešutuose, ypač palmitololio rūgštis (omega-7), slopina NF-κB kelius, atsakingus už uždegimines reakcijas.
Mokslininkai pažymi, kad šiomis savybėmis galima paaiškinti galimą makadamijų veiksmingumą sergant uždegiminėmis ligomis, įskaitant artritą ir virškinimo sutrikimus.
Svorio reguliavimo privalumai, nepaisant didelio kaloringumo
Svorio valdymo nauda, nepaisant didelio kaloringumo
Dėl trijų paradoksalių savybių makadamijos riešutai, nepaisant didelio kaloringumo, yra naudingi svorio kontrolei.
Pirma, tyrimai rodo, kad aukštas sotumo indeksas sumažina bendrą maisto suvartojimą, o dalyviai teigia, kad juos suvalgę ilgiau jaučiasi sotūs.
Antra, žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai atskleidė, kad 15-20 % makadamijų riebalų kalorijų lieka neįsisavintos ir patenka į virškinimo sistemą. Tai veiksmingai sumažina jų tikrąjį kalorijų kiekį.
Trečia, jų mononesočiųjų riebalų profilis skatina medžiagų apykaitą. 2018 m. Australijoje atliktas tyrimas parodė, kad reguliariai vartojančių makadamijas asmenų medžiagų apykaitos rodikliai pagerėjo, palyginti su kontroline grupe, nepaisant to, kad bendras suvartojamų kalorijų kiekis nesumažėjo.
Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas: Netikėtas glikemijos pranašumas
Nepaisant to, kad makadamijos riešutuose yra nemažai riebalų, jie yra labai naudingi gliukozės kiekio kraujyje valdymui. Mažas glikemijos indeksas neleidžia greitai pakilti cukraus kiekiui kraujyje, o didelis mononesočiųjų riebalų kiekis pagerina jautrumą insulinui.
Tyrimai rodo, kad makadamijų vartojimas gali sumažinti hemoglobino A1c kiekį, kuris yra pagrindinis ilgalaikės gliukozės kontrolės rodiklis. Riešutuose esančios skaidulos lėtina angliavandenių įsisavinimą ir užtikrina tolygesnį energijos išsiskyrimą.
Be to, makadamijos riešutuose yra unikalių augalinių junginių, kurie gali apsaugoti kasos beta ląsteles, atsakingas už insulino gamybą. Dėl šių savybių makadamijos riešutai yra tinkamas mitybos komponentas asmenims, sergantiems cukriniu diabetu arba siekiantiems palaikyti idealų gliukozės kiekį kraujyje taikant mitybos strategijas.
Makadamijos riešutų vartojimas skatina smegenų veiklą
Nauji tyrimai rodo, kad makadamijos riešutai dėl savo unikalios maistinės sudėties yra labai naudingi kognityviniams gebėjimams.
Šiuose riešutuose yra omega-9 riebalų rūgščių, ypač oleino rūgšties, kuri palaiko smegenų ląstelių membranų vientisumą ir idealią neuromediatorių funkciją. Tyrimai rodo, kad juose esanti didelė palmitoleino rūgšties koncentracija gali užtikrinti neuroprotekcinį poveikį nuo su amžiumi susijusio pažinimo funkcijų silpnėjimo.
Makadamijose taip pat yra vario ir tiamino – maistinių medžiagų, būtinų neuromediatorių sintezei ir smegenų medžiagų apykaitai. Jų antioksidacinės savybės, ypač tokotrienoliai ir flavonoidai, padeda kovoti su oksidaciniu stresu smegenų audiniuose.
Reguliarus jų vartojimas gali prisidėti prie geresnės atminties, dėmesio sutelkimo ir mažesnės neurodegeneracinių ligų rizikos.
Makadamijos skaidulų nauda virškinimo sistemai
Makadamijos riešutai yra labai naudingi virškinimo sistem ai, nes juose esančios sudėtingos skaidulinės medžiagos palaiko idealią virškinamojo trakto veiklą. Šios skaidulos skatina reguliarų tuštinimąsi ir padeda išvengti vidurių užkietėjimo, nes padidina išmatų tūrį.
Makadamijos riešutuose esantys prebiotikai maitina naudingąsias žarnyno bakterijas, didina mikrobiomo įvairovę ir stabilumą. Ši mikrobų pusiausvyra gerina maistinių medžiagų įsisavinimą ir mažina uždegimus visame virškinamajame trakte.
Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant makadamijos riešutus gali sumažėti virškinimo sutrikimų, įskaitant divertikulitą ir dirgliosios žarnos sindromą, rizika, nes juose esančios tirpios ir netirpios skaidulos virškinimo sistemoje veikia sinergiškai.
Oda ir senėjimas: Kaip makadamijos palaiko ląstelių sveikatą?
Makadamijų riešutų maistinė sudėtis ne tik naudinga virškinimui, bet ir suteikia nepaprastų privalumų odos sveikatai ir ląstelių ilgaamžiškumui.
Didelė mononesočiųjų riebalų koncentracija makadamijose padeda palaikyti ląstelių membranų vientisumą ir mažina matomus senėjimo požymius. Šiuose riešutuose yra skvaleno – junginio, kuris apsaugo odą nuo žalingo aplinkos poveikio ir skatina kolageno gamybą.
Be to, juose esantis vitaminas E yra stiprus antioksidantas, neutralizuojantis laisvuosius radikalus, kurie spartina ląstelių senėjimą. Tyrimai rodo, kad makadamijose esanti palmitoleino rūgštis (omega-7) natūraliai drėkina odą iš vidaus ir gerina jos elastingumą.
Jų sudėtyje esantys mineralai, įskaitant manganą ir varį, palaiko natūralią organizmo apsaugą nuo oksidacinio streso ir dar labiau sustiprina ląstelių apsaugą.
Makadamijų įtraukimas į mitybą: Medicininės rekomendacijos
Mitybos ekspertų teigimu, makadamijos riešutus įtraukus į subalansuotą mitybą ir vartojant tinkamais kiekiais, jie yra labai naudingi sveikatai.
Medikai rekomenduoja kasdien suvalgyti 10-12 makadamijos riešutų (maždaug 28 g), kad jie būtų naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai, o kalorijų kiekis nebūtų per didelis. Tyrimai rodo, kad nuoseklus aštuonių savaičių vartojimas labai pagerina lipidų profilį ir sumažina uždegimo žymenis.
Kad maistingosios medžiagos išliktų geriausiai, gydytojai pataria vartoti žalias arba sausai skrudintas rūšis be pridėtinės druskos ar aliejaus.
Pacientai, turintys tam tikrų sveikatos sutrikimų, prieš pradėdami vartoti papildus, turėtų pasitarti su gydytojais, nes makadamijos gali sąveikauti su tam tikrais vaistais arba jautriems asmenims sustiprinti alergiją.