Laikantis tik obuolių dietos, nepaisant pradinio svorio sumažėjimo, labai trūksta maisto medžiagų. Organizmui greitai ima trūkti baltymų, riebalų ir mikroelementų, todėl nyksta raumenys ir lėtėja medžiagų apykaita. Energijos lygis smarkiai svyruoja, nes organizmas kovoja su nepakankamu kalorijų ir maistinių medžiagų kiekiu. Ilgalaikės pasekmės – susilpnėję kaulai, susilpnėjęs imunitetas ir galimi nervų sistemos pažeidimai. Obuolius įtraukdami į subalansuotą mitybą su baltymais, sveikaisiais riebalais ir įvairiomis maistinėmis medžiagomis gauname naudos be pavojingų pavojų sveikatai.
Nerimą keliančios mitybos spragos valgant tik obuolius
Nepaisant to, kad obuoliai garsėja kaip sveikas maistas, jų mitybos racionas sukelia didelių mitybos trūkumų.
Nors obuoliuose yra vitamino C ir skaidulų, juose trūksta būtinų baltymų, riebalų, vitamino B12, geležies, cinko ir kalcio.
Dėl šių trūkumų nyksta raumenys, sutrinka imuninės sistemos veikla ir gali pasireikšti mažakraujystė. Dėl nepakankamo baltymų kiekio sutrinka audinių atstatymas, o ribotas riebalų kiekis turi įtakos hormonų gamybai ir ląstelių membranų vientisumui.
Monotoniškas obuolių vartojimas taip pat riboja kalorijų suvartojimą, todėl gali sulėtėti medžiagų apykaita.
Be mitybos įvairovės organizmas negali gauti viso spektro mikroelementų ir fitocheminių medžiagų, būtinų idealiai ląstelių funkcijai ir ligų prevencijai.
Kaip keičiasi jūsų medžiagų apykaita vartojant vien tik vaisius
Žmogaus medžiagų apykaita, kai maitinamasi vienvaisiais vaisiais, pavyzdžiui, obuoliais, labai pasikeičia, kad kompensuotų itin ribotą mitybą.
Iš pradžių organizmas pradeda deginti vaisiuose esančius angliavandenius, bet netrukus susiduria su kalorijų deficitu, nes obuoliai daugumai suaugusiųjų nesuteikia pakankamai energijos.
Dėl to medžiagų apykaita paprastai sulėtėja, kad būtų išsaugota energija.
Dėl nepakankamo baltymų kiekio prasideda raumenų katabolizmas, kai organizmas skaido raumeninį audinį, kad gautų nepakeičiamųjų aminorūgščių.
Be to, gali sutrikti hormonų pusiausvyra, nes endokrininė sistema susiduria su nepakankamu riebalų rūgščių ir mikroelementų kiekiu, o tai gali paveikti skydliaukės funkciją ir streso hormonų gamybą.
Raumenų netekimas ir energijos išeikvojimas: Paslėptos išlaidos
Vien tik obuolių dietos sukeltas medžiagų apykaitos sulėtėjimas tiesiogiai pagreitina viso kūno raumenų nykimą. Jei negaunama pakankamai baltymų, organizmas pradeda kanibalizuoti esamą raumeninį audinį, kad gautų nepakeičiamųjų aminorūgščių, todėl mažėja jėga ir funkcinis pajėgumas.
Taip pat sparčiai senka energijos atsargos. Nors obuoliuose greitai gaunama angliavandenių, juose trūksta riebalų, reikalingų ilgalaikei energijos gamybai. Dėl to susidaro ciklas, kai žmonės patiria pradinius energijos šuolius, po kurių seka stiprūs kritimai, o tai sukelia lėtinį nuovargį ir pablogina kognityvines funkcijas.
Be to, organizmo mitochondrijos – ląstelių jėgainės – be įvairių maistinių medžiagų tampa ne tokios veiksmingos, todėl dar labiau sumažėja energijos gamyba ir fizinis pajėgumas.
Ilgalaikės pasekmės sveikatai ne tik dėl svorio kritimo
Nors laikantis tik obuolių dietos pradinis svorio kritimas gali būti greitas, tačiau atsiranda rimtų ilgalaikių pasekmių sveikatai, kurios toli gražu neapsiriboja laikinais pokyčiais ant svarstyklių.
Dėl tokio ribojančio mitybos modelio labai trūksta maistinių medžiagų, ypač baltymų, nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, vitamino B12, geležies, cinko ir kalcio.
Šis trūkumas gali visam laikui pažeisti nervų sistemą, susilpninti kaulus, pakenkti imunitetui ir sutrikdyti hormonų pusiausvyrą.
Ilgalaikis ekstremalus kalorijų ribojimas taip pat gali sukelti medžiagų apykaitos adaptaciją, dėl kurios ilgainiui tampa sunkiau kontroliuoti svorį.
Medicininėje literatūroje rašoma apie širdies komplikacijas, tulžies pūslės akmenligę ir kognityvinių funkcijų sutrikimus, susijusius su tokiomis griežtai apribotomis dietomis, dėl kurių gali būti padaryta negrįžtama žala sveikatai.
Sveikesnės alternatyvos, į kurias vis tiek įeina jūsų mėgstami vaisiai
Mitybos specialistai rekomenduoja neapsiriboti vien tik obuoliais, o įtraukti šiuos maistingus vaisius į subalansuotą ir visavertę mitybą užtikrinančią mitybą.
Kad sveikata būtų ideali, į avižinę košę su riešutais ir sėklomis įmaišykite obuolių griežinėlių, kad gautumėte baltymų ir sveikųjų riebalų. Graikiškas jogurtas su kubeliais supjaustytais obuoliais, cinamonu ir medumi – sotus užkandis su probiotikais ir kalciu.
Obuolių kokteiliai su špinatais, baltymų milteliais ir riešutų sviestu yra labai maistingi. Skrudinti obuolių gabaliukai puikiai dera su liesais baltymais, pavyzdžiui, vištiena ar žuvimi.
Desertui kepti obuoliai, įdaryti riešutais ir prieskoniais, suteikia saldumo be perdirbto cukraus – taip išsaugoma obuolių nauda ir užtikrinama mitybos įvairovė.