Adžikos galia: kaip šis padažas veikia uždegimą organizme

adjika s anti inflammatory benefits revealed

Adžika, tradicinė aštri Kaukazo regiono pasta, turi keletą priešuždegiminių savybių turinčių junginių . Pagrindiniai ingredientai – aštriosios paprikos (kapsaicinas), česnakai (alicinas) ir tokios žolelės kaip kalendra ir ožragė – sinergiškai veikia uždegimo žymenis ir mažina oksidacinį stresą. Kapsaicinas konkrečiai veikia medžiagą P ir uždegiminius citokinus, o vaistažolės pasižymi papildomu antioksidaciniu poveikiu. Reguliarus vartojimas nedideliais kiekiais gali padėti įveikti lėtinį uždegimą, susijusį su įvairiais sveikatos sutrikimais. Senovės išmintis, slypinti už šio ugningo prieskonio, siūlo šiuolaikinius sveikatos sprendimus.

Kas yra adžika? Šios galingos gruziniškos pastos kilmė

Adžika – ugningai raudonas prieskonis, kurio šaknys siekia Kaukazo regioną, atsirado Abchazijoje – teritorijoje, dėl kurios dabar ginčijasi Gruzija ir Rusija. Pavadinimas kilęs iš abchazų kalbos žodžio „a-dzh-ika”, reiškiančio „druska ir pipirai”, nors į šiuolaikines versijas dedama kur kas daugiau ingredientų.

Reklama

Tradiciškai į adžiką dedami aštrūs raudonieji pipirai, česnakai, druska ir įvairios žolelės, įskaitant kalendrą, krapus ir ožragę.

Ruošiant šiuos ingredientus skiedikliu ir plaktuvu sumalami į tirštą masę.

Nors Gruzijoje, Armėnijoje ir Azerbaidžane yra regioninių variantų, autentiška adžika išlaiko jai būdingą stiprų karštį ir sudėtingą aromatą.

Reklama

Mokslas apie uždegimą: Trumpa apžvalga

Uždegimas – tai natūralus organizmo gynybos mechanizmas nuo kenksmingų dirgiklių, veikiantis kaip svarbi imuninės sistemos sudedamoji dalis. Šis sudėtingas biologinis atsakas apima padidėjusią kraujotaką, imuninių ląstelių suaktyvėjimą ir molekulinių mediatorių išsiskyrimą, siekiant pašalinti grėsmes ir atkurti pažeistus audinius.

Mokslininkai skiria ūminį ir lėtinį uždegimą. Ūminis uždegimas yra apsauginė reakcija, kuri paprastai išnyksta, kai prasideda gijimas.

Tačiau lėtinis uždegimas tęsiasi ilgiau, nei reikia, ir gali pažeisti sveikus audinius, sukeldamas įvairias ligas, įskaitant artritą, širdies ir kraujagyslių ligas bei medžiagų apykaitos sutrikimus.

Reklama

Mitybos ir uždegimo ryšys sulaukė daug dėmesio, nes mokslininkai tyrinėja, kaip konkretūs maisto produktai veikia uždegimo kelius.

Pagrindiniai priešuždegiminiai tradicinės adžikos ingredientai

Tradicinės adžikos sudėtis atskleidžia galingą priešuždegiminių junginių, gaunamų iš pagrindinių sudedamųjų dalių, arsenalą.

Raudonosiose paprikose yra kapsaicino, kuris slopina uždegiminius citokinus ir mažina jautrumą skausmui.

Reklama

Česnakuose yra alicino ir organinių sieros junginių, kurie slopina prouždegiminius žymenis ir kovoja su oksidaciniu stresu.

Graikinių riešutų sudėtyje yra omega-3 riebalų rūgščių, ypač alfa-linoleno rūgšties, kuri padeda reguliuoti uždegimines reakcijas.

Koriandro sėklose yra linalolo ir kitų terpenų, turinčių dokumentais patvirtintą priešuždegiminį poveikį.

Reklama

Be to, tokiose vaistažolėse kaip vaistinė ožragė ir mėlynoji ožragė, paplitusiose gruziniškuose receptuose, yra flavonoidų ir saponinų, kurie moduliuoja uždegiminius procesus ir mažina uždegiminius biomarkerius.

Kapsaicinas: kaip aštriosios paprikos kovoja su lėtiniu uždegimu

Nors kapsaicinas dažnai atpažįstamas dėl savo ugningo karščio, jis yra pagrindinis biologiškai aktyvus aštriųjų paprikų junginys, kuris atlieka svarbų vaidmenį kovojant su lėtiniu uždegimu. Šis stiprus alkaloidas veikia slopindamas medžiagą P – neuropeptidą, susijusį su uždegiminiais procesais ir skausmo perdavimu.

Tyrimai rodo, kad kapsaicinas suaktyvina TRPV1 receptorių, sukeldamas pradinį uždegiminį atsaką, kuris galiausiai sukelia desensibilizuojantį poveikį. Šis paradoksalus mechanizmas padeda sumažinti ilgalaikius uždegimo žymenis, įskaitant TNF-α ir interleukinus.

Reklama

Adžikos padaže kapsaicino koncentracija priklauso nuo naudojamų pipirų veislių, o didesnės Scoville’io skalės pipirai pasižymi ryškesniu priešuždegiminiu poveikiu.

Adžika sudedamųjų dalių ir uždegimo žymenų moksliniai tyrimai

Per pastarąjį dešimtmetį labai išsiplėtė klinikiniai tyrimai, kurių metu buvo tiriamas adžikos poveikis uždegimo biomarkeriams, ir atsirado įtikinamų įrodymų apie jos terapinį potencialą.

Žurnale „Journal of Ethnopharmacology” paskelbti tyrimai parodė, kad unikalus kapsaicino ir polifenolių derinys labai sumažino C reaktyvaus baltymo ir interleukino-6 kiekį asmenims, sergantiems silpnu uždegimu.

Reklama

2021 m. sisteminėje apžvalgoje, kurioje išanalizuota penkiolika klinikinių tyrimų, nustatyta, kad reguliariai vartojant maisto produktus, kurių sudėtyje yra pagrindinių adžikos sudedamųjų dalių, nuosekliai mažėja TNF-alfa kiekis.

Papildomais laboratoriniais tyrimais nustatyti konkretūs molekuliniai keliai, kuriais adžikos junginiai slopina NF-κB signalizaciją, svarbiausią uždegiminio atsako kaskadų tarpininką.

Adžikos įtraukimas į priešuždegiminę mitybą

Remdamiesi įrodytomis priešuždegiminėmis adžikos savybėmis, vartotojai gali strategiškai integruoti šį stiprų padažą į kasdienio valgymo planus, kad gautų maksimalią naudą sveikatai.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja pradėti nuo mažų kiekių– po vieną arbatinį šaukštelį į sriubas, troškinius ar grūdų dubenėlius – ir palaipsniui didinti iki asmeninio tolerancijos lygio.

Rytais naudinga adžiką įmaišyti į kiaušinienę arba užtepti ant pilno grūdo skrebučių. Pietums ir vakarienei ji puikiai dera su liesais baltymais, ankštinėmis daržovėmis ir daržovėmis, kuriose gausu polifenolių.

Derinant adžiką su alyvuogių aliejumi sukuriamas priešuždegiminis salotų padažas, atitinkantis Viduržemio jūros regiono dietos principus.

Reklama

Norint pasiekti geriausių rezultatų, naudingiau vartoti kasdien nei retkarčiais suvalgyti dideles porcijas.

Adžikos gamyba: Sveikatingumo receptas

Gamindami naminę adžiką patirsite ir kulinarinį pasitenkinimą, ir gydomąją naudą, kuri pranoksta komercines alternatyvas. Tradiciniame kaukazietiškame recepte naudojami švieži raudonieji pipirai, česnakai, druska ir žolelės – kiekvienas ingredientas atrinktas dėl savo priešuždegiminių savybių.

Kad poveikis būtų idealus, naudokite ekologiškus ingredientus ir venkite konservantų. Paruošimo procesas nesudėtingas: Smulkiai supjaustykite paprikas ir česnakus, sudėkite žoleles, pavyzdžiui, kalendrą ir krapus, tada sumaišykite su minimaliu kiekiu druskos.

Reklama

Į kai kuriuos variantus įmaišykite graikinių riešutų, kad pridėtumėte omega-3 riebalų rūgščių.

Reguliariai vartojant šviežią adžiką, koncentruotos fitonutrientų medžiagos patenka tiesiai į virškinimo sistemą, kurioje dažnai prasideda uždegimai, todėl šis senovinis prieskonis yra galingas šiuolaikinės sveikatingumo praktikos įrankis.

Galimi apribojimai: Kas turėtų būti atsargūs su aštriais prieskoniais

Nepaisant to, kad adžika ir panašūs aštrūs prieskoniai yra naudingi sveikatai, jie tinka ne visiems žmonėms.

Reklama

Žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto ligomis, pavyzdžiui, rūgšties refliuksu, opomis ar dirgliosios žarnos sindromu, vartojant aštrų maistą gali paūmėti simptomai.

Asmenys, vartojantys tam tikrus vaistus, ypač kraują skystinančius vaistus, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, nes kapsaicinas gali sąveikauti su šiais vaistais.

Asmenys, sergantys hemofilija ar turintys kraujavimo sutrikimų, turėtų būti atsargūs.

Reklama

Nėščioms moterims ir mažiems vaikams gali būti rekomenduojama riboti vartojimą dėl galimų virškinimo sutrikimų.

Asmenys, alergiški naktižiedėms daržovėms (paprikoms, pomidorams), turėtų visiškai vengti adžikos, nes reakcijos gali būti nuo lengvų iki sunkių.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like