Saulėgrąžų sėklos – mažas maisto produktas, turintis didelę naudą širdžiai ir smegenims

heart and brain health

Saulėgrąžų sėklos savo mažuose apvalkaluose turi įspūdingą kiekį maistingųjų medžiagų. Jose gausu vitamino E, magnio ir sveikųjų riebalų, todėl jos veiksmingai mažina MTL cholesterolio kiekį ir palaiko DTL cholesterolio kiekį. Jų antioksidacinės savybės apsaugo kraujagysles nuo pažeidimų ir palaiko smegenų sveikatą. Reguliarus jų vartojimas gali pagerinti kognityvines funkcijas dėl būtinų B grupės vitaminų ir cinko, kurie didina neuroplastiškumą. Šių universalių sėklų galima dėti į kokteilius, salotas, kepinius arba mėgautis saulėgrąžų sviestu. Toliau pateikiama informacija atskleidžia, kaip šios mažytės sėklos keičia širdies ir smegenų savijautą.

Stebinantis saulėgrąžų sėklų maistingumas

Tarp populiarių riešutų ir sėklų dažnai nepastebimos saulėgrąžų sėklos pasižymi įspūdingomis maistinėmis savybėmis, kurios vertos sveikata besirūpinančių vartotojų dėmesio.

Reklama

Šiose nedidelėse sėklose yra daug vitamino E, seleno, magnio ir B grupės vitaminų, įskaitant folio rūgštį ir niaciną.

Saulėgrąžų sėklose yra subalansuotas sveikų nesočiųjų riebalų, augalinių baltymų ir skaidulinių medžiagų derinys, tačiau jose nedaug angliavandenių.

Vienoje 28 g porcijoje yra maždaug 165 kalorijos, 5,5 g baltymų, 14 g riebalų ir 2,5 g skaidulinių medžiagų, todėl šios sėklos yra maistingųjų medžiagų turtingas bet kurios dietos priedas.

Reklama

Juose esantys antioksidantai, ypač vitaminas E, padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Kaip saulėgrąžų sėklos palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą

Reguliariai vartojamos kaip subalansuotos mitybos dalis, saulėgrąžų sėklos yra labai naudingos širdies ir kraujagyslių sveikatai dėl daugelio mechanizmų. Didelis kiekis nesočiųjų riebalų, ypač linolo rūgšties, padeda mažinti MTL cholesterolio kiekį ir palaikyti sveiką DTL cholesterolio kiekį.

Saulėgrąžų sėklose esantis vitaminas E yra stiprus antioksidantas, saugantis kraujagysles nuo oksidacinės pažaidos. Be to, jose esantis magnis padeda reguliuoti kraujospūdį, nes atpalaiduoja kraujagysles.

Reklama

Saulėgrąžų sėklose taip pat yra fitosterolių, augalinių junginių, kurie blokuoja cholesterolio absorbciją žarnyne. Dėl šių savybių saulėgrąžų sėklos yra veiksmingas mitybos komponentas arterijų sveikatai palaikyti ir širdies ir kraujagyslių ligų rizikai mažinti.

Smegenų veiklą skatinanti nauda: Saulėgrąžų sėklos ir kognityvinės funkcijos.

Pažymėtina, kad saulėgrąžų sėklose yra įspūdingas kiekis maistinių medžiagų, kurios palaiko idealią smegenų funkciją ir kognityvinę sveikatą. Jose esantis vitaminas E veikia kaip antioksidantas, apsaugantis smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso ir galintis sulėtinti su senėjimu susijusį pažinimo funkcijų silpnėjimą.

Saulėgrąžų sėklose gausu magnio, būtino neurotransmiterių funkcijai ir atminties formavimuisi. B grupės vitaminai, ypač B6, B1 ir foliatai, prisideda prie neurotransmiterių sintezės ir sveiko smegenų audinio palaikymo.

Reklama

Be to, jose esantis cinkas palaiko neuroplastiškumą ir mokymąsi, o omega riebalų rūgštys padeda palaikyti ląstelių membranas smegenyse, todėl gali pagerėti pažinimas ir sumažėti su uždegimu susijusių neurologinių problemų.

Kūrybiški būdai, kaip įtraukti saulėgrąžų sėklas į savo mitybą

Nors saulėgrąžų sėklos pasižymi daugybe sveikatai naudingų savybių, jų įtraukimas į kasdienį maistą gali pareikalauti šiek tiek kūrybiškumo, o ne tik paprasto užkandžiavimo.

Saulėgrąžų sėklas galima įmaišyti į kokteilius, kad gautumėte papildomų baltymų ir maistingųjų medžiagų, arba pabarstyti ant salotų ir jogurto, kad jos pasisotintų traškumu.

Reklama

Kepant jos puikiai tinka duonai, keksiukams ir granolai gardinti. Pikantiškai naudojant saulėgrąžų sėklas galima pagerinti naminį pesto, sutirštinti sriubas arba sukurti sūrio be pieno alternatyvą.

Trumpai paskrudinus sėklas išryškėja jų riešutų skonis. Saulėgrąžų sėklų sviestas yra patogi riešutų sviesto alternatyva sumuštiniams, avižiniams dribsniams ar šviežiems vaisiams gardinti.

Saulėgrąžų sėklų palyginimas su kitais širdžiai naudingais maisto produktais

Nors saulėgrąžų sėklos pasižymi įspūdingu poveikiu širdies ir kraujagyslių sistemai, jos patenka į sveikatai palankių maisto produktų, kuriuos verta palyginti, spektrą.

Reklama

Palyginti su graikiniais riešutais, saulėgrąžų sėklose yra daugiau vitamino E, bet mažiau omega-3 riebalų rūgščių. Palyginti su linų sėmenimis, jos geriau pasisavina vitaminus, bet turi mažiau skaidulų.

Migdolai pasižymi panašiu mononesočiųjų riebalų kiekiu kaip saulėgrąžų sėklos, o ispaninio šalavijo sėklos jas lenkia kalcio kiekiu. Alyvuogių aliejus dėl skirtingos fitonutrientų sudėties pasižymi tokiomis pačiomis nuo saulėgrąžų sėklų saugančiomis savybėmis kaip ir saulėgrąžų sėklos.

Avokaduose yra daugiau kalio, o avižose – daugiau tirpių skaidulų, mažinančių cholesterolio kiekį.

Reklama

Kiekvienas širdžiai naudingas maisto produktas turi unikalių maistinių privalumų, todėl mitybos įvairovė yra ideali.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like