Tam tikriems žmonėms braškės gali kelti pavojų sveikatai. Asmenims, alergiškiems braškėms, gali pasireikšti įvairūs simptomai – nuo dilgėlinės iki anafilaksijos. Beržo žiedadulkėms alergiški asmenys į braškes dažnai reaguoja burnos alergijos sindromu. Žmonėms, turintiems jautrų virškinimą, sergantiems IBS arba netoleruojantiems histamino, gali atsirasti skrandžio sutrikimų. Įprastinėse braškėse yra daug pesticidų likučių, kurie kelia susirūpinimą dėl jautrumo cheminėms medžiagoms. Saugios alternatyvos – avietės, gervuogės ir kiviai. Papildomos atsargumo priemonės gali būti naudingos pažeidžiamoms gyventojų grupėms.
Suprasti alergiją braškėms: Simptomai ir sunkumas
Kodėl kai kuriems žmonėms pasireiškia nepageidaujamos reakcijos į vieną saldžiausių gamtos vaisių? Alergija braškėms atsiranda dėl baltymų, kurie jautriems žmonėms sukelia padidėjusį imuninės sistemos jautrumą.
Simptomai gali būti nuo lengvų iki sunkių. Dažniausiai pasitaikančios reakcijos yra dilgėlinė, burnos ir gerklės niežulys, virškinimo sutrikimai ir kvėpavimo takų komplikacijos.
Retais atvejais gali pasireikšti anafilaksija – gyvybei pavojinga būklė, reikalaujanti skubios medicininės pagalbos.
Braškių alergenų baltymai gali kryžmiškai reaguoti su kitais vaisiais, ypač rožinių (Rosaceae) šeimos vaisiais, pavyzdžiui, obuoliais ir persikais.
Šis reiškinys, vadinamas oralinės alergijos sindromu, paaiškina, kodėl asmenys, alergiški beržo žiedadulkėms, dažnai reaguoja į braškes.
Pesticidų problema: cheminių medžiagų likučiai įprastinėse braškėse
Dėl didelio pesticidų kiekio įprastinės braškės nuolat patenka į Aplinkosaugos darbo grupės (Environmental Working Group) sudaryto „nešvariųjų dešimtuko” sąrašo viršų.
Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad vienoje braškėje gali būti iki 23 skirtingų pesticidų likučių, įskaitant kelis, kurie priskiriami prie potencialių kancerogenų.
Pralaidi braškių odelė lengvai sugeria šias chemines medžiagas, kurių neįmanoma visiškai pašalinti plaunant.
Tyrimai sieja ilgalaikį pesticidų poveikį su hormonų veiklos sutrikimais, neurologinėmis problemomis ir vaikų raidos sutrikimais.
Nors reguliavimo agentūros tvirtina, kad atskiri pesticidų likučių kiekiai neviršija leistinų normų, susirūpinimą kelia bendras kelių cheminių medžiagų poveikis reguliariai vartojant pesticidus.
Virškinimo jautrumas: Kada braškės sukelia skrandžio negalavimus?
Nepaisant saldaus žavesio, braškės gali sukelti rimtų virškinimo sutrikimų jautriems žmonėms dėl kelių skirtingų mechanizmų.
Braškėse yra natūralių salicilatų ir daug fruktozės, kuri gali sukelti pilvo pūtimą, dujas ir viduriavimą tiems, kurie turi fruktozės malabsorbcijos problemų.
Didelis skaidulų, ypač netirpių, kiekis jose gali sustiprinti sergančiųjų IBS simptomus. Be to, braškėse yra chitinazės fermentų, kuriuos kai kurios virškinimo sistemos sunkiai tinkamai apdoroja.
Asmenims, netoleruojantiems histamino, natūralus braškių sudėtyje esantis histaminas gali išprovokuoti reakcijas, įskaitant skrandžio skausmą ir mėšlungį, todėl šis maistingas vaisius kai kurioms virškinimo sistemoms kelia problemų.
Burnos alergijos sindromas ir kryžminė reakcija su beržų žiedadulkėmis
Daugelis alergijų braškėms atsiranda dėl vadinamojo burnos alergijos sindromo (OAS), kai tam tikruose vaisiuose esantys baltymai labai panašūs į žiedadulkių alergenus.
Beržo žiedadulkėms alergiški asmenys dėl šio kryžminio reaktyvumo yra ypač jautrūs reakcijoms į braškes. Vartojant braškių baltymai sukelia imuninės sistemos reakciją, tarsi į organizmą būtų patekusios beržo žiedadulkės.
Simptomai paprastai iš karto pasireiškia burnos, lūpų ir gerklės niežuliu ar dilgčiojimu.
Ši būklė pasireiškia maždaug 50-75 % suaugusiųjų, alergiškų beržo žiedadulkėms. Skirtingai nuo sisteminės alergijos, OAS reakcijos paprastai lieka lokalizuotos burnos ertmėje ir retai pereina į anafilaksiją.
Sveikatos būklė, kurią gali pabloginti braškių vartojimas
Nors braškės turi daug maistinės naudos, dėl savo biocheminių savybių jos gali pabloginti keletą jau esamų sveikatos sutrikimų.
Gastroezofaginio refliukso liga (GERL) sergantiems asmenims gali sustiprėti simptomai, nes natūralus braškių rūgštingumas gali sukelti rūgšties refliuksą.
Sergantieji dirgliosios žarnos sindromu (DŽS) dažnai praneša apie padidėjusius virškinimo sutrikimus suvalgius braškių dėl didelio FODMAP kiekio jose.
Be to, pacientams, turintiems inkstų sutrikimų, gali tekti riboti braškių vartojimą dėl vaisiuose esančių oksalatų, kurie gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo.
Sergantieji migrena kartais pastebi, kad braškės, kuriose yra tiramino ir histamino, gali sukelti galvos skausmą.
Saugios alternatyvos: Panašūs vaisiai tiems, kurie privalo vengti braškių
Asmenims, kurie negali saugiai vartoti braškių dėl alergijos ar sveikatos būklės, keli alternatyvūs vaisiai siūlo panašią maistinę naudą ir kulinarinį universalumą.
Raudonosios avietės pasižymi panašiomis antioksidacinėmis savybėmis ir mažiau alergizuoja, o gervuogės pasižymi panašiu vitamino C kiekiu. Kiviai tiekia tiek pat vitamino C, tačiau turi skirtingą alergenų profilį.
Vyšnios pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir natūraliu saldumu, todėl jomis galima pakeisti daugelį receptų.
Granatų sėklos gali pakeisti braškes salotose ir desertuose, suteikdamos panašų vizualinį patrauklumą ir maistinę vertę.
Arbūzai drėkina ir suteikia natūralaus saldumo be baltyminių struktūrų, kurios paprastai siejamos su alergija braškėms.