Net vienas alkoholinis gėrimas gali sustabdyti svorio kritimą, nes priverčia organizmą teikti pirmenybę alkoholio apykaitai, o ne riebalų deginimui. Išgertas alkoholis tampa pagrindiniu degalų šaltiniu, o kepenyse etanolis virsta acetatu, užuot deginus sukauptus riebalus. Tyrimai rodo, kad vienas gėrimas gali sumažinti riebalų apykaitą iki 73 % kelioms valandoms. Be to, alkoholis sutrikdo tokių hormonų, kaip kortizolis ir grelinas, veikdamas apetitą ir riebalų kaupimąsi. Supratus šiuos mechanizmus paaiškėja, kodėl retkarčiais vartojami gėrimai gali stabdyti svorio metimo pastangas.
Mokslas apie alkoholio sukeliamus medžiagų apykaitos sutrikimus
Kodėl alkoholio vartojimas dažnai stabdo svorio metimo pastangas? Atsakymas slypi medžiagų apykaitos prioritetuose. Vartojamas alkoholis tampa pagrindiniu organizmo kuro šaltiniu – laikinai sustabdoma riebalų apykaita.
Kepenys pirmenybę teikia toksino etanolio perdirbimui ir paverčia jį acetatu. Šis procesas nukreipia energiją nuo sukauptų riebalų deginimo.
Be to, alkoholis iki 73 proc. sumažina lipidų oksidaciją ir kartu mažina glikogeno kaupimą.
Alkoholis taip pat sutrikdo hormonų pusiausvyrą, nes mažina testosterono kiekį ir didina kortizolio kiekį, todėl susidaro aplinka, palanki riebalų kaupimui, o ne panaudojimui.
Be to, viename grame alkoholio yra 7 kalorijos, kurios suteikia energijos be maistinės vertės, todėl sumažėja kalorijų deficitas, būtinas norint numesti svorio.
Kaip kepenys teikia pirmenybę alkoholiui, o ne riebalų deginimui
Kai alkoholis patenka į kraują, kepenys iš karto pakeičia medžiagų apykaitos prioritetus, kad pirmiausia apdorotų šią medžiagą. Taip atsitinka todėl, kad organizmas alkoholį laiko toksinu, kuris turi būti pašalintas prieš atnaujinant kitas medžiagų apykaitos funkcijas.
Alkoholio apykaitos metu kepenyse gaminasi acetatas, kuris tampa pagrindiniu organizmo kuro šaltiniu, veiksmingai slopinančiu riebalų oksidaciją. Šis medžiagų apykaitos sutrikimas gali tęstis kelias valandas po alkoholio vartojimo, todėl riebalų deginimo procesai gerokai pristabdomi, net jei alkoholio suvartojama minimaliai.
Tyrimai rodo, kad vienas alkoholinis gėrimas kelioms valandoms gali sumažinti riebalų apykaitą iki 73 %, o tai paaiškina, kodėl reguliarus alkoholio vartojimas dažnai siejamas su svorio metimo plokščiakalniais.
Hormonų pusiausvyros sutrikimai: Alkoholio paslėptas poveikis svorio metimui
Alkoholiui patekus į kraujotaką, sutrinka daugelio hormonų sistemos, todėl atsiranda kaskadinis poveikis, kuris ne tik trukdo numesti svorio, bet ir apsunkina paprastą kalorijų suvartojimą.
Alkoholis didina kortizolio, streso hormono, skatinančio pilvo riebalų kaupimąsi, kiekį ir kartu slopina testosterono, kuris blogina raumenų palaikymą, gamybą.
Be to, vartojant alkoholį sutrinka jautrumas insulinui, todėl svyruoja cukraus kiekis kraujyje, o tai sukelia alkį ir potraukį.
Sutrinka endokrininės sistemos leptino ir grelino– sotumą ir alkį kontroliuojančių hormonų – pusiausvyra,todėl padidėja apetitas.
Šie hormonų sutrikimai išlieka 24-72 valandas po išgėrimo, todėl medžiagų apykaitos poveikis tęsiasi gerokai ilgiau nei faktinis vartojimo laikotarpis, net ir išgėrus vieną porciją.
Miego kokybė ir atsigavimas: Kodėl girtavimas trukdo pažangai
Alkoholis trikdo organizmo hormoninę aplinką ir kitu svarbiu svorio valdymo aspektu: miego struktūrą.
Net ir nedidelis vartojimas sumažina REM miegą ir padidina budrumą nakties metu, o tai lemia nepakankamą atsigavimą.
Sutrikusi miego kokybė tiesiogiai veikia svorio reguliavimą įvairiais mechanizmais.
Dėl miego trūkumo padidėja grelino (alkio hormono) ir sumažėja leptino (sotumo hormono) kiekis, todėl padidėja apetitas.
Be to, sutrikęs miegas mažina energijos sąnaudas ir blogina gliukozės apykaitą.
Miego metu organizmas teikia pirmenybę alkoholio apykaitai, o ne atsigavimo procesams, todėl dar labiau sutrinka raumenų atstatymas ir augimas – esminiai komponentai, reikalingi medžiagų apykaitos greičiui palaikyti svorio metimo metu.
Praktinės socialinio gėrimo strategijos lieknėjimo metu
Nors visiškas susilaikymas yra idealus būdas lieknėjant, daugelis žmonių ieško realių kompromisų, kurie leistų vartoti alkoholį ir visiškai nesutrikdytų jų pažangos.
Taikant strateginius metodus galima sumažinti alkoholio poveikį medžiagų apykaitai. Rinkdamiesi mažiau kaloringus gėrimus, pavyzdžiui, stipriuosius gėrimus su nulinio kaloringumo maišikliais, o ne alų ar kokteilius, sumažinsite bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Alkoholinių gėrimų keitimas vandeniu padeda palaikyti hidrataciją ir natūraliai riboti jų vartojimą. Iš anksto suplanavus alkoholio vartojimo progas – geriausia dienomis po intensyvių treniruočių, kai reikia papildyti glikogeno atsargas – galima strategiškai integruoti retkarčiais vartojamą alkoholį į svorio metimo režimą, tuo pačiu išlaikant nuoseklią pažangą siekiant kūno kompozicijos tikslų.