6 maisto produktai, kuriuos turėtų valgyti moterys, norinčios pastoti – gydytojų rekomendacijos

pregnancy promoting foods doctors recommendations

Gydytojai rekomenduoja šešis vaisingumą gerinančius maisto produktus moterims, bandančioms pastoti. Folatų turtingi lapiniai žalumynai apsaugo nuo nervinio vamzdelio defektų. Omega-3 riebalų rūgštys iš žuvies palaiko vaisiaus smegenų vystymąsi. Pilno riebumo pieno produktai gerina ovuliaciją. Augalinės kilmės baltymai, pavyzdžiui, ankštinės daržovės ir riešutai, gerina reprodukcinę sveikatą. Geležies turtingi maisto produktai palaiko reguliarų ovuliacijos ciklą. Antioksidantų kupinos uogos saugo kiaušinėlių kokybę. Šios maistingųjų medžiagų kupinos galimybės siūlo natūralius būdus, kaip optimizuoti reprodukcinę funkciją ir padidinti nėštumo galimybes.

Foliatų turtingi lapiniai žalumynai nervų vystymuisi

Kodėl tamsūs lapiniai žalumynai tokie svarbūs nėštumo metu? Šiose daržovėse yra folio rūgšties – B grupės vitamino, labai svarbaus ankstyvuoju nėštumo laikotarpiu besivystančio vaisiaus nervinio vamzdelio defektų prevencijai.

Špinatai, lapiniai kopūstai, lapiniai kopūstai ir šveicariški mangoldai turi daug šios nepakeičiamos maistinės medžiagos. Medicinos ekspertai rekomenduoja kasdien prieš pastojant ir nėštumo metu suvartoti ne mažiau kaip 400-600 mikrogramų folio rūgšties.

Be folio rūgšties, lapiniai žalumynai turi geležies, kalcio ir antioksidantų, kurie palaiko motinos sveikatą ir vaisiaus vystymąsi. Moterims, kurioms sunku vartoti pakankamai žalumynų, gydytojai gali pasiūlyti folatų papildų, nors natūralūs maisto šaltiniai paprastai pasižymi geresniu biologiniu prieinamumu ir papildomomis maistinėmis medžiagomis.

Omega-3 riebalų rūgštys iš riebiųjų žuvų

Daugeliui nėščiųjų naudinga į savo racioną įtraukti riebią žuvį, nes iš šių šaltinių gaunama nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių, ypač dokozaheksaeno rūgšties (DHA) ir eikozapentaeno rūgšties (EPA).

Šios maistinės medžiagos labai svarbios vaisiaus smegenų ir akių vystymuisi. Lašiša, sardinės, upėtakis ir silkė yra puikūs produktai, kuriuose yra daug omega-3 ir mažai gyvsidabrio. Ekspertai rekomenduoja nėštumo metu kas savaitę suvartoti 225-340 g šių žuvų.

Moterims, kurios nevartoja žuvies, alternatyvūs omega-3 šaltiniai yra graikiniai riešutai, linų sėmenys ir dumblių papildai. Tačiau DHA biologinis prieinamumas iš žuvies paprastai viršija augalinių šaltinių biologinį prieinamumą.

Viso riebumo pieno produktai ir nauda vaisingumui

Nors omega-3 turtingi maisto produktai palaiko vaisiaus vystymąsi, neriebūs pieno produktai yra labai naudingi moterims, bandančioms pastoti ir nėštumo metu. Tyrimai rodo, kad riebių pieno produktų, tokių kaip nenugriebtas pienas, sūris ir jogurtas, vartojimas gali pagerinti ovuliaciją ir vaisingumo rodiklius.

Šiuose produktuose esantys riebaluose tirpūs vitaminai A, D, E ir K palaiko hormonų gamybą ir reprodukcinę sveikatą. Tyrimai rodo, kad moterims, reguliariai vartojančioms riebius pieno produktus, yra mažesnė ovuliacinio nevaisingumo rizika, palyginti su tomis, kurios renkasi neriebius alternatyvius produktus.

Ekspertai rekomenduoja į mitybą prieš pastojimą ir nėštumą kasdien įtraukti 1-2 porcijas aukštos kokybės, pageidautina ekologiškų neriebių pieno produktų, kad jie būtų naudingi reprodukcijai.

Augalinės kilmės baltymai ir reprodukcinė sveikata

Augalinės kilmės baltymai yra puiki alternatyva nėščioms moterims, kurios negali vartoti gyvūninės kilmės produktų arba renkasi vegetarišką ir veganišką mitybą. Tyrimai rodo, kad ankštiniai augalai, riešutai, sėklos ir pilno grūdo grūdai suteikia nepakeičiamų aminorūgščių, kurios palaiko ovuliaciją ir hormonų pusiausvyrą.

Ypač lęšiuose, avinžirniuose ir sojos pupelėse yra izoflavonų, kurie gali pagerinti folikulų vystymąsi. Graikiniuose riešutuose ir linų sėmenyse yra omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina uždegimą ir gerina reprodukcinę funkciją. Tyrimai rodo, kad kai kuriuos gyvūninius baltymus pakeitus augaliniais, sumažėja ovuliacinio nevaisingumo rizika.

Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien vartoti įvairius augalinius baltymus, kad būtų užtikrintas pakankamas cinko, geležies ir folio rūgšties – maistinių medžiagų, svarbių pastojimui ir ankstyvam vaisiaus vystymuisi – kiekis.

Geležies turtingi maisto produktai ovuliacijai palaikyti

Geležies trūkumas, vienas dažniausių mitybos trūkumų nėštumo metu, daro didelę įtaką ovuliacijai ir vaisingumo rezultatams. Tyrimai rodo, kad moterų, kurių geležies kiekis yra pakankamas, ovuliacijos funkcija yra nepaprastai geresnė, o pastojimo rodikliai – aukštesni.

Turtingi maisto šaltiniai yra liesa raudona mėsa, paukštiena ir jūros gėrybės, kuriose esanti heminė geležis geriau pasisavinama. Augalinės kilmės produktai, pavyzdžiui, lęšiai, špinatai ir praturtinti grūdai, suteikia neheminės geležies. Šių maisto produktų derinimas su vitamino C šaltiniais pagerina įsisavinimą.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai reprodukcinio amžiaus moterims rekomenduoja 18 mg per parą. Toms, kurioms nustatytas geležies trūkumas, gali prireikti maisto papildų, tačiau maisto šaltiniai ir toliau idealiai tinka subalansuotoms geležies atsargoms palaikyti ir reprodukcinei sveikatai palaikyti.

Antioksidantų kupinos uogos kiaušinių kokybei gerinti

Be geležies suvartojimo, moters kiaušinėlių kokybė turi didelę įtaką vaisingumui ir nėštumo rezultatams. Uogose yra galingų antioksidantų, kurie padeda apsaugoti kiaušinėlius nuo oksidacinio streso ir ląstelių pažeidimų.

Ypač naudingos mėlynės, braškės ir gervuogės, kuriose yra antocianinų ir vitamino C, kovojančių su laisvaisiais radikalais. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šiuos antioksidantų turinčius vaisius gali pagerėti kiaušinėlių kokybė ir padidėti sėkmingo pastojimo tikimybė.

Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai rekomenduoja kasdien suvalgyti 120 ml mišrių uogų porciją. Moterys gali jų dėti į pusryčių dribsnius, kokteilius ar jogurtą, kad padidintų vaisingumą ir apsaugotų kiaušialąstes svarbiausiais vystymosi etapais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video