5 maisto produktai jūsų plaučiams: gydytojai rekomenduoja juos įtraukti į savo mitybą jau šiandien

healthy lung boosting dietary recommendations

Medicinos ekspertai rekomenduoja penkis maisto produktus idealiai plaučių sveikatai palaikyti: antioksidantų turtingas uogas, kovojančias su uždegimu, omega-3 riebalų turinčias žuvis, mažinančias kvėpavimo takų susiaurėjimą, kryžmažiedes daržoves, turinčias sulforafano, skirtas detoksikacijai, priešuždegimines medžiagas imbierą ir ciberžolę, gerinančias kvėpavimo pajėgumą, ir žaliąją arbatą su plaučius atkuriančiais katechinais. Šie maisto papildai gali iš esmės pagerinti kvėpavimo funkciją ir užkirsti kelią plaučių ligoms. Šiame išsamiame vadove paaiškinama, kaip kiekvienas maisto produktas naudingas kvėpavimo sistemai, ir pateikiami praktiniai jo vartojimo būdai.

Daug antioksidantų turinčios uogos: Gamta saugo plaučius.

Kai kalbama apie natūralią plaučių sveikatos apsaugą, uogos yra išskirtinės mitybos sąjungininkės. Didelis antioksidantų, ypač antocianinų, kiekis uogose padeda kovoti su oksidaciniu stresu ir uždegimu plaučių audinyje.

Mėlynėse, braškėse, gervuogėse ir avietėse yra junginių, kurie gali sumažinti kvėpavimo takų uždegimą ir pagerinti kvėpavimo funkciją. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šiuos vaisius pagerėja plaučių pajėgumas ir laikui bėgant sumažėja plaučių funkcijos pablogėjimas.

Kad vaisiai būtų itin naudingi, gydytojai rekomenduoja kasdien suvalgyti 1-2 porcijas šviežių arba šaldytų uogų. Jų apsauginis poveikis būna ryškiausias, kai jos vartojamos nuolat kaip subalansuotos mitybos, kurioje gausu kitų augalinės kilmės maisto produktų, dalis.

Riebios žuvys: Omega-3 mažina kvėpavimo takų uždegimą

Riebi žuvis yra viena iš naudingiausių maisto produktų grupių, palaikančių kvėpavimo takų sveikatą, nes joje gausu omega-3 riebalų rūgščių. Šie nepakeičiamieji riebalai, kurių gausu lašišose, skumbrėse, sardinėse ir upėtakiuose, padeda mažinti kvėpavimo takų uždegimą, susijusį su astma ir LOPL.

Tyrimai rodo, kad omega-3 mažina uždegiminių junginių gamybą, o plaučių audinyje skatina priešuždegiminių mediatorių gamybą. Žurnale „New England Journal of Medicine” paskelbtame tyrime nustatyta, kad reguliariai vartojant riebią žuvį pagerėjo plaučių funkcija ir sumažėjo bronchų hiperreaktyvumas.

Mitybos specialistai rekomenduoja riebią žuvį vartoti du kartus per savaitę, kad būtų palaikomas pakankamas omega-3 kiekis, užtikrinantis idealią kvėpavimo takų apsaugą.

Kryžmažiedės daržovės: Kvėpavimo sistemos detoksikacija

Kryžmažiedžių daržovių, įskaitant brokolius, žiedinius ir briuselinius kopūstus, turi galingų junginių, kurie dėl savo unikalių detoksikacijos savybių aktyviai palaiko kvėpavimo takų sveikatą.

Šiose daržovėse gausu sulforafano, junginio, kuris aktyvuoja NRF2, baltymą, skatinantį antioksidantų gamybą ir padedantį šalinti toksinus iš plaučių. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant kryžmažiedžių daržovių gali sumažėti oksidacinis stresas ir uždegimas plaučių audinyje.

Kad šios daržovės būtų itin naudingos, mitybos specialistai rekomenduoja jų suvartoti po 1-2 porcijas per dieną, lengvai paruoštų garuose arba žalių. Įtraukdami šias daržoves į maistą, gausite svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C, vitamino K ir folatų, kurie dar labiau sustiprina kvėpavimo takų apsaugą.

Imbieras ir ciberžolė: Priešuždegiminiai prieskoniai kvėpavimo palengvinimui

Imbieras ir ciberžolė nuolat patenka tarp stipriausių natūralių priešuždegiminių medžiagų, galinčių smarkiai pagerinti kvėpavimo funkciją. Šiuose prieskoniuose esantys junginiai – imbiero sudėtyje esantys džingerolai ir ciberžolės sudėtyje esantis kurkuminas – mažina kvėpavimo takų ir plaučių audinio uždegimą.

Tyrimai rodo, kad šie prieskoniai padeda astma sergantiems pacientams, nes mažina bronchų raumenų susitraukimą ir riboja histamino reakcijas. Asmenims, sergantiems lėtiniu bronchitu ar pasikartojančiomis kvėpavimo takų infekcijomis, kasdien vartojant vos 2,5 ml bet kurio iš šių prieskonių, ilgainiui gali pagerėti kvėpavimo pajėgumas.

Abiejų prieskonių galima dėti į šiltas arbatas, sriubas, karį ar kokteilius. Sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja juos derinti su juodaisiais pipirais, kad pagerėtų įsisavinimas ir veiksmingumas.

Žalioji arbata: Galingi junginiai plaučių audinių atstatymui: galingi junginiai plaučių audinių atstatymui

Žalioji arbata yra išskirtinė kvėpavimo takų sveikatos sąjungininkė, turinti katechinų ir epigalokatechino galato (EGCG), kurie specialiai veikia pažeistus plaučių audinius. Šie junginiai pasižymi puikiomis antioksidacinėmis savybėmis, mažinančiomis oksidacinį stresą plaučių ląstelėse.

Tyrimai rodo, kad reguliarus žaliosios arbatos vartojimas gali padėti sumažinti lėtinės obstrukcinės plaučių ligos (LOPL) riziką ir pagerinti astma sergančių asmenų plaučių funkciją. Priešuždegiminis poveikis taip pat padeda sveikstantiems po kvėpavimo takų infekcijų.

Kvėpavimo takų specialistai rekomenduoja suvartoti 2-3 puodelius per dieną, geriausiai tarp valgymų. Plaučių ligomis sergantys pacientai turėtų apsvarstyti galimybę šį gydomąjį gėrimą vartoti kartu su įprastinėmis kvėpavimo takų priežiūros priemonėmis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video