3 grūdai, kurie kasdien valo kepenis – dietologų rekomenduojami visiems

liver cleansing grains for health

Dietologai kasdieniam kepenų valymui rekomenduoja tris konkrečius grūdus: avižas, kvinoją ir miežius. Avižose yra beta gliukanų, kurie mažina riebalų kaupimąsi kepenyse. Kvinoja yra visavertis baltymas ir detoksikuojantys antioksidantai, tokie kaip kvercetinas ir kaempferolis. Miežiai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir palaiko tulžies gamybą natūraliai detoksikacijai. Visuose trijuose grūduose yra daug ląstelienos, jie stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir saugo kepenų ląsteles nuo pažeidimų. Toliau pateikiama informacija apie idealius porcijų dydžius ir paruošimo būdus, kad gautumėte didžiausią naudą.

Avižos: Daug skaidulų turintis grūdas kepenims palaikyti

Daugelis mitybos specialistų avižas priskiria prie naudingiausių grūdų kepenų sveikatai dėl išskirtinio skaidulų kiekio.

Reklama

Beta gliukanai, tirpios skaidulos, kurių gausu avižose, padeda mažinti riebalų kaupimąsi kepenyse ir kenksmingo cholesterolio kiekį.

Tyrimai rodo, kad reguliarus avižų vartojimas palaiko kepenų funkciją, nes mažina fermentų, susijusių su kepenų pažeidimais, kiekį.

Avižose esantys sudėtingi angliavandeniai taip pat stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje ir mažina kepenų medžiagų apykaitos procesų apkrovą.

Reklama

Kad poveikis kepenims būtų idealus, dietologai rekomenduoja rinktis plienines pjaustytas arba valcuotas avižas, o ne greitai paruošiamas, kuriose dažnai būna pridėtinio cukraus.

Kasdienė maždaug 120 g avižų porcija užtikrina pakankamą skaidulų kiekį, kad būtų palaikomas sveikas kepenų detoksikacijos procesas.

Kvinoja: visaverčiai baltymai, pasižymintys detoksikuojančiomis savybėmis

Kvinoja tarp grūdinių kultūrų išsiskiria išskirtiniu maistiniu profiliu ir kepenis palaikančiomis savybėmis. Šioje Andų pseudogrūdinėje kultūroje yra visos devynios nepakeičiamosios aminorūgštys, todėl ji yra visavertis baltymų šaltinis, retai aptinkamas augaliniuose maisto produktuose.

Reklama

Daug antioksidantų, tokių kaip kvercetinas ir kaempferolis, turinčios kvinojos padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti kepenų ląsteles. Didelis magnio kiekis palaiko kepenų detoksikacijos procesams svarbių fermentų funkciją.

Kvinoja turi daug skaidulų– apie 5 g puodelyje – jos padeda surišti ir pašalinti toksinus iš virškinamojo trakto, taip sumažindamos kepenims tenkančią detoksikacijos naštą.

Mažas glikemijos indeksas dar labiau apsaugo nuo cukraus kiekio kraujyje šuolių, kurie gali paskatinti kepenų suriebėjimą.

Reklama

Miežiai: Senoviniai grūdai šiuolaikinei kepenų sveikatai

Miežiai, vieni iš seniausių pasaulyje auginamų grūdų, pasižymi nepaprasta nauda kepenų sveikatai, kuri papildo kvinojos apsaugines savybes. Šiuose senoviniuose grūduose yra beta gliukanų, kurie padeda mažinti kepenų uždegimą ir cholesterolio kiekį, galintį apsunkinti šį organą.

Tyrimai parodė, kad didelis miežių skaidulų kiekis palaiko tulžies gamybą ir padeda kepenims natūraliai detoksikuotis. Miežiuose esantys antioksidantai, ypač selenas ir varis, padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia kepenų ląsteles.

Į sriubas, salotas ar kaip ryžių pakaitalą įtraukus lukštentų miežių arba miežių dribsnių, užtikrinama ilgalaikė parama kepenims, o jų glikeminis poveikis yra minimalus, todėl jie tinka tiems, kurie turi problemų dėl kepenų suriebėjimo.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like