3 dažniausios priežastys, kodėl svogūnai pūva – ir 2 veikiantys triukai, kaip juos išsaugoti: močiutės „receptai”

Kad svogūnai negestų laikymo metu, verta atsižvelgti į keletą svarbių niuansų. Patyrę daržininkai papasakojo, į ką reikėtų atkreipti dėmesį.

„Mano senelė visada sakydavo – geras derlius ne tas, kurį nuimi, o tas, kurį išsaugai,” – prisimena Aldona Petrauskienė iš Kauno rajono, kuri jau 40 metų augina svogūnus savo sklype.

Nuėmus svogūnų derlių, nereikėtų atsipalaiduoti. Net kokybiški svogūnėliai gali sugesti ir neišlikti iki žiemos, jei neteisingai padėsite derlių saugoti. Su šia problema susiduria tiek patyrę, tiek pradedantys daržininkai. Išsiaiškinkime, kaip to išvengti.

3 pagrindinės priežastys, dėl kurių pūva svogūnai

1. Netinkama kaimynystė

Labai dažnai puvimo priežastis – neteisingas laikymas. Svogūnai netoleruoja kaimynystės su bulvėmis, morkomis, burokėliais ir daugeliu kitų daržovių, nors šeimininkės dažnai laiko juos kartu, taip savo rankomis gadindamos produktus.

Esmė ta, kad daržovės išskiria etileną, dėl kurio svogūnai greitai dygsta arba pūva. Geriau laikyti svogūnus atskirai sausoje vietoje.

„Kai pirmą kartą išgirdau, kad negalima svogūnų laikyti kartu su kitomis daržovėmis, pagalvojau – kokia nesąmonė,” – pasakoja Birutė Kazlauskienė iš Vilniaus. „Bet kai pamėginau laikyti juos atskirai, skirtumas buvo akivaizdus – svogūnai išsilaikė iki pat pavasario!”

2. Netinkama temperatūra ir drėgmė

Geriausia temperatūra derliui laikyti yra 20-23 laipsniai, o drėgmė neturėtų viršyti 65%. Polietileniniai maišeliai ar sandariai uždarytos talpyklos yra tabu, nes be oro svogūnai sugenda labai greitai, nespėsite nė mirktelėti.

Daržininkas Juozas Banionis paaiškina: „Svogūnai kvėpuoja. Jei uždarysite juos sandariame maiše, jie uždus ir pradės pūti. Idealiausia laikymo priemonė – pintinis krepšys arba tinkleliai, kurie užtikrina oro cirkuliaciją.”

3. Infekcijos plitimas

Puvimas labai dažnai prasideda iš vidaus ir plinta žaibiškai. Vienas sugedęs svogūnėlis gali užkrėsti iki dviejų (!) kilogramų sveikų. Priežastys – 10-16 laipsnių temperatūra, kuri ideali bakterijų vystymuisi, ir didelė drėgmė.

Jei pastebėjote minkštą svogūnėlį su pilku ar rožiniu apnašu, rudas dėmes prie kaklelio arba pelėsį – laikas išrinkti visą derlių. Tokius svogūnėlius išmeskite nedvejodami.

2 veikiantys močiutės triukai svogūnams išsaugoti

1. Džiovinimas su papildomu „saugikliu”

Petronėlė Miškinienė, 82-ejų daržininkė iš Alytaus rajono, dalijasi senolių išmintimi: „Prieš padėdama svogūnus saugoti, aš juos visada išdžiovinu, bet ne bet kaip. Po džiovinimo kiekvieną svogūnėlį nušluostau šluoste, suvilgyta acte. Acto rūgštis naikina pelėsius ir bakterijas, o svogūnai išsilaiko kur kas ilgiau.”

Štai kaip tai padaryti:

  1. Sudėkite išdžiovintus svogūnus į dubenį.
  2. Suvilgykite švarią, neturinčią pūkelių šluostę 9% acte.
  3. Lengvai nušluostykite kiekvieną svogūnėlį.
  4. Leiskite jiems dar kartą visiškai išdžiūti (maždaug 30 minučių).
  5. Sudėkite į tinklelius ar pintus krepšius.

„Šis metodas veikia ne tik dėl acto antiseptinių savybių,” – paaiškina agronomė dr. Vaida Paulauskienė, – „bet ir todėl, kad pašalina bet kokius drėgmės likučius nuo svogūnų paviršiaus, sumažindamas pelėsio vystymosi riziką.”

2. Natūralus „konservantas” – aitrioji paprika

Antras senolių metodas – naudoti aitriąją papriką kaip natūralų konservantą. Štai kaip tai daroma:

  1. Susmulkinkite 1-2 džiovintas aitriąsias paprikas.
  2. Sumaišykite su 2 valgomaisiais šaukštais sausų garstyčių miltelių.
  3. Įberkite šį mišinį į medvilninį maišelį ar kojinę.
  4. Pakabinkite maišelį tarp svogūnų.

„Aitriojoje paprikoje esantis kapsaicinas turi priešgrybelinių ir antibakterinių savybių,” – teigia fitoterapijos specialistas Jonas Kalnius. – „Be to, šio mišinio kvapas atbaido kenkėjus, kurie taip pat gali tapti svogūnų puvimo priežastimi.”

Kaip išgelbėti likusį derlių, jei pastebėjote puvimą?

Jei visgi pastebėjote, kad dalis svogūnų pradėjo gesti, reikia skubiai veikti:

  1. Pašalinkite probleminius svogūnus: Svogūnėlius, kurie gulėjo šalia pūvančių, reikėtų padėti atskirai ir sunaudoti pirmiausiai.
  2. Išdžiovinkite likusį derlių: Likusį derlių, jei nepažeistas, reikėtų išdžiovinti. Saulėtu oru tai galima padaryti atvirame ore, o šaltuoju metų laiku svogūnus galima išdėlioti prie šildytuvų.
  3. Dezinfekuokite laikymo vietą: Po to buvusią saugojimo vietą ir visas talpas reikės dezinfekuoti kalio permanganato ar chloro tirpalu.

„Kartą per mėnesį peržiūrėkite savo atsargas,” – pataria daržininkas Petras Linkaitis. – „Žmogiškas faktorius nėra atšauktas, galite nepastebėti vieno ar dviejų svogūnėlių, kurie greitai sugadins atsargas.”

Papildomi patarimai, kaip ilgiau išlaikyti svogūnus

  • Tinkamas džiovinimas: Prieš padedant svogūnus į saugojimo vietą, jie turi būti visiškai išdžiovinti – kakleliai turi būti visiškai sausi ir sutraukti.
  • Rūšiavimas pagal dydį: Dideli svogūnai paprastai laikosi trumpiau nei vidutiniai, todėl juos reikėtų sunaudoti pirmiausia.
  • Reguliarus tikrinimas: Bent kartą per mėnesį peržiūrėkite atsargas, kad laiku pastebėtumėte pradėjusius gesti svogūnus.
  • Tinkama ventiliacija: Net jei neturite specialių pintų krepšių, pasirūpinkite, kad svogūnų laikymo vietoje būtų gera oro cirkuliacija.
  • Venkite šalčio: Nors svogūnai mėgsta vėsą, jie neturėtų būti laikomi žemesnėje nei 10 laipsnių temperatūroje, nes tai skatina puvimą.

„Visą gyvenimą auginau svogūnus, ir tik senatvėje supratau, kad teisingas jų laikymas yra menas,” – juokiasi 75-erių Janina Mickevičienė iš Panevėžio rajono. – „Dabar mano svogūnai išsilaiko iki pat pavasario, ir ne tik patys išlieka sveiki, bet ir mus saugo nuo peršalimų visą žiemą.”

Išvada: kelios minutės dėmesio – mėnesiai naudos

Teisingas svogūnų laikymas nereikalauja didelių investicijų ar ypatingų žinių – tik šiek tiek dėmesio detalėms ir senolių išminties pritaikymo. Šie paprasti triukai padės jums išsaugoti svogūnų derlių sveikus ir skanius iki pat pavasario.

Periodiškai tikrinkite savo atsargas, nes žmogiškas faktorius niekur nedingo, ir galite nepastebėti vieno ar dviejų svogūnėlių, kurie greitai sugadins atsargas. Linkime sėkmės!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video