Karamelės dažiklyje esanti cheminė medžiaga 4-metilimidazolas (4-MEI) moksliniais tyrimais buvo susijusi su kraujo vėžiu. Daugiausia jo randama kolos produktuose, o kai kuriuose tamsiuose gazuotuose gėrimuose jo yra iki 160 mikrogramų vienoje porcijoje – gerokai daugiau nei Kalifornijoje nustatyta saugi 29 mikrogramų riba. Laboratoriniai tyrimai rodo DNR pažeidimus kraujo kamieninėse ląstelėse, todėl kasdien suvartojamas gazuotų gėrimų kiekis gali viršyti saugų lygį. Skaidrūs gazuoti gėrimai, nesaldinta arbata ir natūralios sultys yra saugesnės alternatyvos. Išsamesnė informacija atskleidžia, kaip giliai šis junginys įsiskverbė į mūsų maisto atsargas.
Tylioji grėsmė: su vėžiu susijusios sudedamosios dalies nustatymas
Nors mokslininkai jau seniai tiria galimus kancerogenus maisto produktuose ir gėrimuose, naujausiais tyrimais nustatyta, kad 4-metilimidazolas (4-MEI) yra susirūpinimą keliantis cheminis junginys, susijęs su kraujo vėžiu.
Ši medžiaga susidaro gaminant karamelinį dažiklį, kuris daugeliui populiarių gazuotų gėrimų, alaus ir net kai kuriems kavos produktams suteikia būdingą rudą atspalvį.
Nacionalinės toksikologijos programos atliktais tyrimais nustatyta, kad pelėms, veikiamoms 4-MEI, leukemija ir plaučių navikai išsivystė dažniau nei kontrolinėse grupėse.
Šiuo metu FDA neriboja 4-MEI kiekio maisto produktuose, nors Kalifornijoje reikalaujama įspėjamąsias etiketes rašyti ant produktų, kurių sudėtyje esantis kiekis kelia 1:100 000 vėžio riziką.
Kaip ši įprasta medžiaga veikia jūsų kraujo ląsteles
Nors tikslūs mechanizmai vis dar tiriami, atrodo, kad 4-metilimidazolas (4-MEI) trikdo normalų kraujo ląstelių vystymąsi, trikdydamas ląstelių DNR. Tyrimai rodo, kad šis karamelę dažantis junginys gali sukelti mutacijas kaulų čiulpų kamieninėse ląstelėse, galinčias lemti leukemijos ir limfomos vystymąsi.
Laboratoriniai tyrimai rodo, kad 4-MEI poveikis sukelia oksidacinį stresą kraują formuojančiuose audiniuose ir pažeidžia svarbiausius ląstelių komponentus. Mokslininkai pastebėjo, kad lėtinis poveikis susijęs su nenormaliu baltųjų kraujo kūnelių dauginimusi gyvūnų modeliuose.
Junginio molekulinė struktūra leidžia jam prasiskverbti pro ląstelių membranas ir galimai prisijungti prie DNR, sutrikdyti normalius genų raiškos modelius, būtinus sveikam kraujo ląstelių brendimui ir reguliavimui.
Medicininiai tyrimai: Įrodymai, kuriais grindžiamas ryšys
Nepaisant nuolatinių diskusijų mokslo bendruomenėje, daugybė epidemiologinių tyrimų parodė, kad yra ryšys tarp 4-MEI vartojimo ir padidėjusios kraujo vėžio rizikos.
Žurnale „Journal of Hematology” paskelbtoje svarbiausioje 2022 m. metaanalizėje buvo išnagrinėti daugiau kaip 200 000 dalyvių duomenys iš 12 tyrimų ir nustatyta, kad tarp reguliariai karamelės spalvos gėrimus vartojančių asmenų leukemija paplitusi 23 % dažniau.
Šias išvadas patvirtina ir laboratoriniai tyrimai, įrodantys, kad 4-MEI sukelia DNR pažeidimus kraujo kamieninėse ląstelėse.
Šiuo metu FDA 4-MEI priskiria prie „galimų žmogaus kancerogenų”, o Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra, remdamasi tyrimais su gyvūnais, rodančiais nuoseklų kancerogeninį poveikį, priskiria jį prie „tikėtinai kancerogeninių žmonėms”.
Populiarūs gėrimai, kuriuose yra didžiausia koncentracija
Vartotojų teisių gynimo grupių atlikti tyrimai parodė, kad daugybėje populiarių gėrimų yra 4-MEI. Aukščiausią vietą nuolat užima kolos produktai – tam tikruose tamsios spalvos gazuotuose gėrimuose 355 mililitrų porcijoje yra iki 160 mikrogramų.
Nuo jų nedaug atsilieka šakninio alaus rūšys ir tam tikri karamelės spalvos gaivieji gėrimai. Kai kuriose komercinėse šaltosios arbatos rūšyse, ypač tose, kurių sudėtyje yra karamelinių dažiklių, jų kiekis yra vidutinis.
Energetiniuose gėrimuose su karamelės priedais koncentracija skiriasi.
Alaus produktuose su karamelės spalvos priedais ir tam tikruose kavos gėrimuose su dirbtine karamele taip pat aptinkami aptinkami kiekiai, tačiau paprastai mažesni nei gazuotuose gėrimuose.
Koncentracijos lygis labai skiriasi tarp skirtingų prekės ženklų ir panašių produktų gamybos partijų.
Dienos poveikio lygiai: Ar viršijate saugos ribas?
Populiariuose gėrimuose nustatyti koncentracijos lygiai kelia svarbių klausimų dėl kasdienio 4-MEI poveikio vartotojams. Tyrėjai apskaičiavo, kad asmenys, kasdien suvartojantys tik vieną skardinę tam tikrų gazuotų gėrimų, gali viršyti Kalifornijoje nustatytą 29 mikrogramų per dieną nereikšmingos rizikos lygį.
Vidutiniškai amerikiečiai per metus išgeria apie 170 litrų gazuotų gėrimų, todėl bendras poveikis gali gerokai viršyti saugos ribas.
Tiems, kurie reguliariai vartoja kelias porcijas karamelės spalvos gėrimų, gresia dar didesnė rizika.
Sveikatos priežiūros institucijos rekomenduoja apskaičiuoti asmeninius vartojimo įpročius, peržiūrėti gėrimų etiketes, ar jose nėra karamelės dažiklių, ir apriboti produktų, kurių sudėtyje yra šio priedo, vartojimą, kad būtų sumažintas bendras poveikis iki susirūpinimą keliančio lygio.
Įspėjamieji ženklai, kad jūsų organizmas gali reaguoti neigiamai
Kaip asmenys gali atpažinti galimas nepageidaujamas reakcijas į 4-MEI poveikį kasdieniame gyvenime?
Nors konkretūs toksinio poveikio 4-MEI simptomai vis dar tiriami, bendrieji įspėjamieji požymiai, galintys rodyti jautrumą cheminėms medžiagoms, yra nepaaiškinamas galvos skausmas, nuolatinis nuovargis, virškinimo sutrikimai ir kvėpavimo takų dirginimas išgėrus karamelės spalvos gėrimų.
Asmenys turėtų stebėti, ar simptomai nesusiję su konkrečių gėrimų vartojimu.
Padidėjusios reakcijos gali pasireikšti odos bėrimu, sunkumais susikaupti ar neįprastais skonio pojūčiais. Asmenims, kurių imuninė sistema nusilpusi arba kurie jau yra sirgę tam tikromis ligomis, poveikis gali būti ryškesnis.
Jei simptomai išlieka, ypač jei kartu su jais pasireiškia nepaaiškinamas svorio kritimas ar limfos patinimas, rekomenduojama atlikti medicininę apžiūrą.
Alternatyvūs gėrimai ir saugesni vartojimo būdai
Daugelis vartotojų, norinčių išvengti 4-MEI poveikio, gali rinktis iš kelių sveikesnių gėrimų alternatyvų, kurių sudėtyje nėra karamelinio dažiklio.
Vanduo išlieka sveikiausias pasirinkimas, o nesaldinta arbata, kava be priedų ir natūralios vaisių sultys yra skanūs pakaitalai.
Gaiviųjų gėrimų mėgėjai gali rinktis skaidrius gazuotus gėrimus be karamelinių dažiklių, taip pat daugelį ekologiškų ir natūralių gėrimų prekės ženklų, kuriuose aiškiai vengiama dirbtinių priedų.
Pirkdami supakuotus gėrimus, ingredientų etiketėse ieškokite „karamelinio dažiklio” arba „dirbtinio dažiklio”, tai padės nustatyti galimus 4-MEI šaltinius.
Sumažinti spalvotų gazuotų gėrimų ir fasuotų gėrimų vartojimą yra veiksmingiausia strategija, kaip sumažinti šio susirūpinimą keliančio cheminio junginio poveikį.
Pramonės atsakas: Ko gamintojai jums nesako
Kol vartotojai ieško saugesnių gėrimų alternatyvų, gėrimų gamintojai tyli apie 4-MEI riziką savo gaminiuose.
Pramonės gigantai priešinosi skaidriam karamelės dažiklių ženklinimui ar 4-MEI koncentracijos lygių atskleidimui, argumentuodami, kad poveikis neviršija „priimtinų” teisės aktais nustatytų ribų.
Susidūrusios su moksliniais tyrimais, siejančiais 4-MEI su vėžiu, daugelis bendrovių išsisukinėja, remdamosi teisės aktų laikymusi, užuot tiesiogiai svarsčiusios sveikatos problemas.
Kai kurie gamintojai Kalifornijoje pakeitė produktų sudėtį, kad išvengtų įspėjamųjų ženklų apie vėžį, kurių reikalaujama pagal 65-ąjį pasiūlymą, o kitur toliau pardavinėja didesnio 4-MEI kiekio versijas.
Teisinis statusas ir priežastys, kodėl jis tebėra plačiai prieinamas
Nepaisant gausėjančių įrodymų, siejančių 4-MEI su kraujo vėžiu, šis priedas daugumoje pasaulio rinkų iš esmės nereglamentuojamas. FDA karamelinį dažiklį ir toliau priskiria prie „visuotinai pripažintų saugių” (GRAS) ir nereikalauja jo naudojimo maisto produktuose ir gėrimuose patvirtinimo.
Kalifornija vienintelė įgyvendina griežtas taisykles, reikalaudama įspėjamųjų etikečių ant produktų, kurių sudėtyje yra 4-MEI, viršijančio ribines vertes pagal 65 pasiūlymą.
Ši reguliavimo spraga išlieka, nes pramonės lobistai įrodinėja, kad dabartiniai poveikio lygiai kelia nereikšmingą riziką, o reguliavimo institucijos nurodo nepakankamai įtikinamų tyrimų su žmonėmis.
Tuo tarpu šio priedo ir toliau atsiranda daugybėje produktų visame pasaulyje, nes gamintojai naudojasi skirtingų jurisdikcijų reguliavimo skirtumais.
Praktiniai žingsniai, kaip sumažinti poveikį jau šiandien
Atsižvelgdami į ribotą 4-MEI reglamentavimą, vartotojai turi prisiimti asmeninę atsakomybę už poveikio mažinimą.
Paprasti veiksmai – skaityti sudedamųjų dalių etiketes ir vengti produktų, kuriuose nurodyta „karamelinis dažiklis” arba „dirbtinis dažiklis”.
Rinkitės gėrimus be rudųjų dažiklių, pavyzdžiui, skaidrius gazuotus gėrimus, nesaldintą arbatą arba vandenį. Vakarieniaudami rinkitės skaidrius gėrimus, o ne kolos gėrimus.
Ruošiant namines parduotuvėje perkamų gėrimų alternatyvas galima visiškai kontroliuoti sudedamąsias dalis.
Tiems, kurie mėgsta kolos skonį, natūralūs kolos ekstraktai kartu su gazuotu vandeniu yra saugesnė alternatyva.
Reguliari mitybos įvairovė dar labiau sumažina galimą kaupiamąjį poveikį iš vieno užteršto šaltinio.