Užmirštas 90-ųjų skanėstas su svogūnais už kelis centus: pasiilgsite paragavę šių gardžių blynų

Šiandien norėčiau pasidalinti receptu, kuris daugeliui lietuvių šeimų prieš tris dešimtmečius buvo tikras išsigelbėjimas – paprastais, bet nepaprastai gardžiais svogūnų blynais. Kai kalbame apie blynus Lietuvoje, dažniausiai įsivaizduojame bulvinius, tačiau svogūniniai blynai buvo ne mažiau populiarūs, ypač kai norėjosi greitai ir nebrangiai pamaitinti šeimą.

Blynų istorija: ką iš tiesų žinome?

Kalbant apie blynų kilmę, istoriniai faktai yra gana aiškūs. Bulviniai blynai (drankiai) išpopuliarėjo XIX amžiuje, kai bulvės jau buvo įsitvirtinusios Europos virtuvėje. Nors kai kurie šaltiniai teigia, kad tai senovinis patiekalas, istoriškai tai nėra tikslu.

Bulvės Europoje paplito tik XVI amžiaus pabaigoje, o Lietuvos ir Rusijos regionuose – dar vėliau. Ilgą laiką žmonės bijojo jas vartoti maistui, manydami, kad jos nuodingos (iš dalies teisėtai – žali bulvių daigai ir žalios bulvės iš tiesų turi nuodingų medžiagų).

Tačiau kol bulvės dar nebuvo plačiai naudojamos, mūsų protėviai gamindavo blynus iš kitų prieinamų ingredientų – svogūnų, morkų, burokėlių ar grūdų. Taigi svogūnų blynai gali turėti net senesnę istoriją nei bulviniai.

Kodėl verta prisiminti šį receptą?

Šiandien, kai maisto kainos nuolat kyla, verta prisiminti ekonomiškus ir maistingus patiekalus. Svogūnų blynai – puikus to pavyzdys. Jiems reikia vos kelių paprastų produktų, kurie dažniausiai jau yra kiekvienoje virtuvėje. Be to, svogūnai yra:

  • Pigus, bet vertingas produktas
  • Turtingi antioksidantų ir vitaminų
  • Pasižymi priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis
  • Stiprina imunitetą ir gerina kraujotaką

Ar ne puiku, kad toks ekonomiškas patiekalas gali būti dar ir sveikas?

Autentiškas svogūnų blynų receptas

Ingredientai:

  • 3 dideli svogūnai
  • 2 kiaušiniai
  • 1 valgomasis šaukštas grietinės
  • 6 valgomieji šaukštai manų kruopų
  • 350 ml pomidorų sulčių arba tiršto naminio pomidorų padažo
  • 2 skiltelės česnako
  • Žiupsnelis druskos
  • Augalinis aliejus kepimui
  • Šviežios petražolės ir krapai patiekimui (nebūtina)

Gaminimo eiga:

  1. Svogūnus smulkiai supjaustykite kubeliais. Šiek tiek paspauskite rankomis, kad išsiskirtų sultys, ir įberkite žiupsnelį druskos.
  2. Atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinius ir supilkite juos ant svogūnų.
  3. Į svogūnų ir kiaušinių mišinį įdėkite grietinės ir manų kruopų. Viską kruopščiai išmaišykite.
  4. Palikite mišinį pastovėti 10-15 minučių, kad manų kruopos išbrinktų ir masė sutirštėtų.
  5. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir šaukštu dėkite svogūnų mišinį, formuodami nedidelius blynelius.
  6. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol abiejose pusėse susiformuos graži auksinė plutelė.
  7. Kai visi blyneliai bus iškepti, sudėkite juos atgal į keptuvę ir užpilkite pomidorų sultimis ar padažu.
  8. Uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 5 minutes, kad blyneliai įgertų pomidorų skonio.
  9. Prieš patiekdami, į padažą įspauskite česnako skilteles ir, jei norite, pabarstykite smulkintomis petražolėmis bei krapais.

Patarimas iš praeities

Senoliai sakydavo, kad geriausiai šie blynai išeina, kai svogūnai yra prinokę, saldūs ir sultingi. Jei svogūnai aštraus skonio, prieš gaminant galite juos 10 minučių pamirkyti šaltame vandenyje – taip sumažinsite aštrumą.

Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdienei vakarienei, tiek netikėtiems svečiams pavaišinti. O svarbiausia – svogūnų blynai kainuos vos kelis eurus, net gaminant didelei šeimai.

Gero apetito ir ekonomiško maisto ruošimo!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video