Penkerius metus trukusiame 3217 suaugusiųjų tyrime nustatyta, kad kasdienis šokolado vartojimas yra labai naudingas širdžiai. Dalyvių, kasdien suvalgančių po 30 g šokolado, širdies ir kraujagyslių uždegimas sumažėjo 27 %, o kraujospūdis – 19 %. Juodas šokoladas (70 % ir daugiau kakavos) pagerino širdies ritmo kintamumą, palyginti su pienišku ar baltu šokoladu. Šį poveikį lemia ne tik flavanoliai, bet ir daugybė sinergiškai veikiančių biologiškai aktyvių junginių. Tyrimai rodo, kad kokybė yra svarbesnė už kiekybę, siekiant padidinti šokolado naudą širdies ir kraujagyslių sistemai.
Kembridžo tyrimas: Metodologija ir dalyvių demografiniai duomenys
Siekdami ištirti sudėtingą kakavos vartojimo ir širdies ir kraujagyslių sveikatos ryšį, Kembridžo universiteto mokslininkai parengė išsamų penkerių metų longitudinį tyrimą, kuriame dalyvavo 3217 dalyvių.
Tyrimo populiacijos demografinė sudėtis buvo įvairi: 35-75 metų amžiaus, subalansuotas lyčių pasiskirstymas (51 proc. moterų, 49 proc. vyrų) ir įvairi etninė kilmė. Dalyviai buvo suskirstyti pagal šokolado vartojimo įpročius: nevartojantys šokolado, vartojantys retkarčiais (1-3 porcijos per savaitę) ir vartojantys kasdien (1+ porcijos kasdien).
Tyrėjai taikė daugybę vertinimo metodų, įskaitant kraujospūdžio stebėseną, cholesterolio tyrimą, širdies vaizdus ir išsamius mitybos klausimynus. Kas šešis mėnesius buvo atliekami išsamūs dalyvių vertinimai, o tyrėjai kontroliavo tokius kintamuosius kaip fizinis aktyvumas, rūkymas ir anksčiau buvusios būklės.
Stebinantis 30 g šokolado per dieną poveikis širdies ir kraujagyslių sistemai
Kembridžo tyrimas atskleidė netikėtus rezultatus, kai buvo tiriami dalyviai, kurie per penkerius metus kasdien suvalgydavo lygiai 30 g šokolado. Tyrėjai užfiksavo, kad reguliariai vartojančių šokoladą asmenų širdies ir kraujagyslių uždegimo žymenys sumažėjo 27 %, o kraujospūdis – 19 %, palyginti su kontroline grupe.
Didžiausią naudą davė juodasis šokoladas (70 proc. ir daugiau kakavos), kurio dalyviams pagerėjo arterijų lankstumas ir sumažėjo trombocitų agregacija. Pažymėtina, kad šis teigiamas poveikis pasireiškė neatsižvelgiant į dalyvių amžių, svorį ar anksčiau buvusias ligas.
Rezultatai rodo, kad saikingas šokolado vartojimas gali būti naudingas širdies ir kraujagyslių sistemai dėl flavonoidų junginių, kurie palaiko endotelio funkciją ir azoto oksido gamybą.
Kaip skirtingi šokolado tipai veikia širdies ritmo kintamumą
Nors kasdienio šokolado vartojimo nauda širdies ir kraujagyslių sistemai atrodo daug žadanti, naujuose tyrimuose nagrinėjama, kaip skirtingos šokolado rūšys veikia širdies ritmo kintamumą (ŠRV) – pagrindinį autonominės nervų sistemos funkcijos rodiklį.
Tyrimai rodo, kad juodasis šokoladas (70 % ir daugiau kakavos) žymiai pagerina HRV parametrus, galimai sustiprindamas parasimpatinę veiklą. Pieniško šokolado poveikis yra vidutinio stiprumo, pagerėjimas pastebimas daugiausia atliekant trumpalaikius matavimus. Baltojo šokolado, kuriame nėra kakavos sausųjų medžiagų, poveikis ŽSV rodikliams yra nereikšmingas.
Panašu, kad šiuos skirtumus lemia polifenolių kiekis, kurio didesnė koncentracija yra susijusi su didesniu HRV pagerėjimu. Mokslininkai mano, kad šie junginiai turi įtakos vagalinio tonuso reguliavimui, ypač reakcijos į stresą metu, ir siūlo ne tik tradicinius širdies ir kraujagyslių sistemos rodiklius, bet ir apsauginius mechanizmus.
Be flavanolių: Naujas supratimas apie šokolado biologiškai aktyvius junginius.
Naujausi šokolado savybių sveikatai tyrimai atskleidė sudėtingą biocheminį profilį, apimantį ne tik flavanolius, junginius, tradiciškai priskiriamus širdies ir kraujagyslių sistemai.
Mokslininkai nustatė, kad prie šokolado kardioprotekcinio poveikio labai prisideda teobrominas ir procianidinai. Teobrominas veikia kaip lengvas stimuliatorius ir kartu plečia kraujagysles. Procianidinai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali sumažinti arterijų plokštelių formavimąsi.
Be to, šokolade yra feniletilamino ir anandamido, junginių, kurie turi įtakos neurotransmiterių aktyvumui ir gali turėti įtakos širdies ritmo reguliavimui per autonominę nervų sistemą. Šie biologiškai aktyvūs junginiai veikia sinergiškai, o tai rodo, kad šokolado poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai lemia keli mechanizmai, o ne atskiri junginiai.
Praktinės šokolado vartojimo ir širdies sveikatos gairės
Vertindami šokoladą kaip širdžiai sveikos mitybos dalį, vartotojai turėtų teikti pirmenybę kokybei, o ne kiekybei ir dažnumui. Juodojo šokolado rūšys, kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 70 % kakavos, pasižymi didžiausia naudingųjų flavanolių ir antioksidantų koncentracija.
Specialistai rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 1-2 kvadratėlius (10-20 g) šokolado per dieną, pageidautina suvalgyti per subalansuotą valgį, kad sumažėtų cukraus kiekio kraujyje šuoliai. Vartojimas rytais gali padidinti medžiagų apykaitos naudą.
Asmenys turėtų rinktis šokoladinius saldainius su minimaliu pridėtinio cukraus kiekiu ir vengti šokoladinių saldainių, kurių sudėtyje yra palmių aliejaus ar daug pieno produktų. Asmenys, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu arba turintys problemų dėl svorio, prieš įtraukdami kasdienį šokolado vartojimą į savo mitybos režimą turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.