Turkiška paslaptis: šį įdarytų pipirų receptą atsivežiau iš Stambulo – dabar svečiai klausia tik jo!

Ar kada nors ragavote tikrų turkiškų įdarytų pipirų? Jei ne, pamirškite viską, ką žinote apie šį patiekalą ir pasiruoškite atrasti visiškai naują skonį! Kai pirmą kartą paragavau jų Stambulo turguje, žinojau, kad turiu sužinoti šį receptą. Vietinis virtuvės meistras ne tik atskleidė man visas paslaptis, bet ir parodė, kaip išgauti tą nepakartojamą Artimųjų Rytų aromatą, kuris priverčia akis užsimerkti iš malonumo. Dabar, kai gaminu įdarytus pipirus namuose, mano svečiai tiesiog nepatiki, kad tokį skanėstą galima pagaminti be profesionalių įgūdžių!

Kodėl bulgariniai pipirai tokie ypatingi?

Įdomu tai, kad tik mūsų šalyje jie vadinami „bulgariškais”. Europoje ir Amerikoje jie žinomi tiesiog kaip saldieji pipirai (bell peppers). Lietuvoje šis pavadinimas prigijo, nes sovietiniais laikais jie buvo importuojami daugiausia iš Bulgarijos.

Šie pipirai išsiskiria ne tik žalia ar raudona spalva – jie gali būti geltoni, oranžiniai ir net balti! Kiekviena spalva turi šiek tiek skirtingą skonį: raudonieji yra saldžiausi, žalieji – šiek tiek kartesni ir žoliškesni, o geltonieji ir oranžiniai pasižymi puikiu balansu tarp abiejų. Visais atvejais jie išlaiko tą malonų saldumą, kuris taip puikiai dera su rytietiškais prieskoniais.

Autentiškas turkiškas įdarytų pipirų receptas, kuris pakeis jūsų virtuvės įpročius

Ingredientai įdarui:

  • 300 g šviežio jautienos faršo (geriausia naudoti ne per liesą, su 15-20% riebumo)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 100 g ryžių (geriausia ilgagrūdžių basmati arba jasminų)
  • Šviežių krapų puokštelė
  • Šviežių petražolių puokštelė
  • ½ arbatinio šaukštelio druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio ciberžolės (kurkumos)
  • ½ arbatinio šaukštelio paprikos miltelių
  • ½ arbatinio šaukštelio kalendros (koriandro) miltelių
  • Žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
  • Žiupsnelis kumino (ziros) sėklų

Ingredientai daržovių padažui:

  • 30 ml kokybiško augalinio aliejaus (geriausia alyvuogių)
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 vidutinio dydžio morka
  • 6 vidutinio dydžio bulgariniai pipirai (4 įdarui, 2 padažui)
  • 1 nedidelis pekino (kininis) kopūstas
  • 1 prinokęs pomidoras
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos
  • 300 ml vandens
  • 100 g fermentinio sūrio (galima naudoti mozarelos arba čederio)

Gaminimo procesas:

Įdaro paruošimas:

  1. Didelėje giliame dubenyje sumaišykite maltą jautieną su smulkiai supjaustytu svogūnu.
  2. Ryžius išvirkite al dente (kad būtų šiek tiek kieti, maždaug 7-8 min.) ir pridėkite į faršo mišinį.
  3. Smulkiai supjaustykite krapus ir petražoles, įberkite visus sausus prieskonius (druską, ciberžolę, papriką, kalendrą, juoduosius pipirus ir kumino sėklas).
  4. Viską kruopščiai išmaišykite ir gerai suminkykite rankomis, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų. Turkų virėjai teigia, kad būtent rankų šiluma padeda prieskonių aromatams atsiskleisti.

Pipirų paruošimas:

  1. Keturis didelius bulgarinius pipirus perpjaukite išilgai per pusę.
  2. Kruopščiai pašalinkite sėklas ir baltas pertvarėles iš vidaus.
  3. Kiekvieną pipiro puselę pripildykite paruoštu įdaru, švelniai jį suspausdami, bet neperslėgdami.

Daržovių padažo gaminimas:

  1. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, o morką stambiai sutarkuokite.
  2. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus iki minkštumo ir skaidrumo (maždaug 3-4 minutes) vidutiniame karštyje.
  3. Pridėkite morkas ir dar pakepinkite 2-3 minutes, kol jos truputį suminkštės.
  4. Likusius du bulgarinius pipirus ir pekino kopūstą supjaustykite nedideliais 1-2 cm gabalėliais ir sudėkite į keptuvę.
  5. Kepkite daržoves, kol jos suminkštės, bet išliks lengvai traškios (dar apie 5 minutes).
  6. Įmaišykite pomidorų pastą ir gerai išmaišykite, kad visos daržovės būtų tolygiai padengtos.
  7. Pomidorą supjaustykite kubeliais, česnaką – plonais griežinėliais, ir abu sudėkite į keptuvę.
  8. Įpilkite vandenį, pagardinkite žiupsneliu druskos bei pipirų ir troškinkite daržoves uždengus dangčiu vidutiniame karštyje apie 5 minutes, kol padažas šiek tiek sutirštės.

Kepimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Gilią kepimo formą (geriausia keraminę ar stiklinę) patepkite aliejumi ir tolygiai paskirstykite paruoštą daržovių padažą.
  3. Ant padažo išdėliokite įdarytus pipirus įdaru į viršų, šiek tiek įspauskite juos į padažą, kad būtų stabilūs.
  4. Kepimo formą uždenkite sudrėkintu kepimo popieriumi ir aliuminio folija (tai padės išlaikyti drėgmę ir neleis pipirų viršui per daug apskrusti).
  5. Kepkite 45 minutes, kol įdaras bus visiškai iškepęs.
  6. Tada nuimkite foliją ir popierių, apibarstykite kiekvieną įdarytą pipirą tarkuotu sūriu.
  7. Grąžinkite į orkaitę ir kepkite dar 10 minučių, kol sūris išsilydys ir gražiai apskrus iki auksinės spalvos.

Patarimai iš Stambulo virtuvės meistrų:

  • Prieskoniai yra šio patiekalo širdis: Tikras turkiškas skonis priklauso nuo tinkamo prieskonių derinio. Ciberžolė suteikia spalvą ir antioksidantų, paprika – švelnų aštrumą, o kuminas – tą neapsakomą Artimųjų Rytų aromatą. Jei turite, galite įdėti ir žiupsnelį aleppo pipirų – tai suteiks subtilų dūminį aštrumą.
  • Padažo paslaptis: Nepamirškite patiekti įdarytus pipirus kartu su daržovių padažu, kuriame jie kepa – jame slypi didelė dalis skonio! Kepant pipirai išskiria savo sultis, o įdaro prieskoniai persismelkia į padažą.
  • Patiekimas: Šį patiekalą galima valgyti tiek karštą, tiek šaltą – antrą dieną skonis tampa dar intensyvesnis, kai prieskoniai visiškai įsigeria. Turkijoje jie dažnai patiekiami su jogurto padažu su česnaku ir mėtomis, kuris puikiai atsveria prieskonius.
  • Įdaro variacija: Jei nenorite naudoti mėsos, įdarą galima gaminti tik iš ryžių, pridedant smulkintų graikinių riešutų, razinų ir dar daugiau prieskonių – toks vegetariškas variantas taip pat labai populiarus Turkijoje.

Šis patiekalas – puikus pasirinkimas savaitgalio pietums, kai norite nustebinti šeimą ar svečius tikra turkiška virtuve! Vos paragavę, jie supras, kodėl šis receptas tapo mano virtuvės pažiba.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video