Trys populiarūs maisto produktai tyliai griauna jūsų imuninę sistemą – vienas iš jų laikomas „sveiku“

immune system destroying foods

Naujausiuose imunologiniuose tyrimuose nustatyti trys maisto produktai, kurie labai kenkia imuninei funkcijai: perdirbtas cukrus, rafinuoti angliavandeniai, pavyzdžiui, balta duona, ir, netikėtai, neriebus jogurtas. Perdirbtas cukrus sumažina baltųjų kraujo kūnelių veiksmingumą per 30 minučių po vartojimo. Rafinuoti angliavandeniai sutrikdo žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą ir žarnyno barjerus. Nepaisant sveikos reputacijos, daugelyje komercinių neriebių jogurtų yra daug pridėtinio cukraus, kuris sukelia uždegimines reakcijas. Supratimas apie šiuos imunitetą slopinančius veiksnius padeda žmonėms priimti pagrįstus mitybos sprendimus, kad jie kuo geriau apsisaugotų nuo ligų sukėlėjų.

Imuninė sistema: Jūsų organizmo pirmoji gynybos linija

Nors daugelis mano, kad oda yra pagrindinis organizmo gynybos mechanizmas, imuninė sistema veikia kaip sudėtingas ląstelių, audinių ir organų tinklas, darniai veikiantis siekiant apsisaugoti nuo kenksmingų patogenų.

Reklama

Ši sudėtinga sistema atskiria sveikas ląsteles nuo svetimų įsibrovėlių, o grėsmei neutralizuoti pasitelkia specializuotus baltuosius kraujo kūnelius.

Imuninė sistema veikia dviem kryptimis: įgimtasis imunitetas, kuris užtikrina greitą, bet bendrą apsaugą, ir prisitaikantysis imunitetas, kuris sukuria tikslines reakcijas į konkrečias infekcijas.

Tinkamas imuninės sistemos veikimas labai priklauso nuo mitybos būklės, nes tam tikri maisto produktai palaiko idealią imuninės sistemos veiklą, o kiti gali pakenkti šios svarbios sistemos veiksmingumui.

Reklama

Maistas ir imunitetas: Mokslinis ryšys

Nors į tai dažnai neatsižvelgiama renkantis kasdienę mitybą, sudėtingas mitybos ir imuninės sistemos ryšys plačiai aprašytas mokslinėje literatūroje.

Tyrimai rodo, kad tam tikros maistinės medžiagos yra esminiai imuninių ląstelių ir reguliuojamųjų junginių statybiniai elementai, o kitos moduliuoja uždegimines reakcijas ir oksidacinį stresą.

Šį ryšį ypač gerai iliustruoja žarnyno mikrobiomas, kuriame yra apie 70 % imuninių audinių.

Reklama

Mitybos įpročiai daro tiesioginę įtaką mikrobų sudėčiai, kuri vėliau veikia sisteminį imunitetą.

Mitybos imunologijos tyrimai nuolat atskleidžia, kad tam tikri maisto produktai gali sustiprinti imuninį atsaką naudingais junginiais arba pakenkti imuninei funkcijai dėl uždegiminių mechanizmų, per didelio cukraus kiekio ar naudingų žarnyno bakterijų sutrikimo.

Paslėpta ataka: kaip perdirbtas cukrus silpnina jūsų gynybines galias

Paslėptas užpuolimas: kaip perdirbtas cukrus silpnina jūsų gynybą

Reklama

Reguliariai vartojant perdirbtą cukrų, imuninė sistema patiria daugialypę ataką, kuri toli gražu neapsiriboja vien tik kalorijomis. Tyrimai rodo, kad cukraus vartojimas smarkiai sumažina baltųjų kraujo kūnelių veiksmingumą, o imuniteto slopinimas prasideda per 30 minučių nuo suvartojimo ir trunka iki penkių valandų.

Cukrus sukelia uždegimines reakcijas visame organizme, todėl imuninės sistemos ištekliai nukreipiami nuo gynybos nuo patogenų.

Jis taip pat sutrikdo žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą ir pažeidžia žarnyno barjerą, kuriame yra maždaug 70 % imuninės sistemos funkcijų. Dėl susidariusios disbiozės atsiranda galimybių klestėti kenksmingoms bakterijoms, o naudingųjų mikrobų mažėja, todėl iš esmės pažeidžiama pirmoji organizmo gynybos linija.

Reklama

Rafinuoti angliavandeniai: Baltos duonos problema

Rafinuoti angliavandeniai: Baltos duonos problema

Visus grūdus paverčiant rafinuotais angliavandeniais, iš jų pašalinamos svarbiausios maistinės medžiagos ir skaidulinės medžiagos, ir taip sukuriami produktai, kurie žlugdo imuninę sistemą.

Balta duona, makaronai ir perdirbti grūdai sukelia staigų cukraus kiekio kraujyje šuolį, sukelia uždegimines reakcijas, kurios nukreipia imuninės sistemos išteklius.

Reklama

Tyrimai rodo, kad šie rafinuoti produktai keičia žarnyno mikrobiotos sudėtį, todėl pažeidžiamas žarnyno barjeras, neleidžiantis patekti patogenams.

Dėl susidariusios disbiozės sumažėja imuninių ląstelių vystymuisi gyvybiškai svarbių trumposios grandinės riebalų rūgščių gamyba.

Be to, rafinuotuose angliavandeniuose trūksta B grupės vitaminų, cinko ir seleno, kurių yra neskaldytuose grūduose – maistinių medžiagų, būtinų limfocitų gamybai ir tinkamam imuniniam signalui.

Reklama

Jų vartojimas susijęs su didesniu jautrumu kvėpavimo takų infekcijoms ir vėlesniu pasveikimu.

„Sveika” išdavystė: Kodėl neriebus jogurtas kenkia jūsų imunitetui?

Kaip ironiška, kad produktai, kuriais prekiaujama kaip imunitetą stiprinančiais supermaistais, iš tikrųjų gali susilpninti jūsų organizmo apsaugą. Mažai riebus jogurtas yra šio prieštaravimo pavyzdys.

Nors gamintojai reklamuoja jame esančius probiotikus, pašalinus natūralius riebalus susidaro maistinė tuštuma, kurią paprastai užpildo pridėtinis cukrus ir dirbtiniai saldikliai.

Reklama

Šie pakaitalai sutrikdo žarnyno mikrobiomo pusiausvyrą– imuninės sistemos veikimo pagrindą. Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai keičia naudingųjų bakterijų populiacijas, o pridėtiniai cukrūs sukelia uždegimines reakcijas, mažinančias imuninių ląstelių veiksmingumą.

Be to, trūkstamas riebalų komponentas atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį: jis padeda organizmui įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus, būtinus tinkamam imuninės sistemos veikimui, įskaitant vitaminus A, D ir E.

Žarnyno ir imuninės sistemos ryšys: Tyrimai atskleidė, kas tai yra.

Šiuolaikinis mokslas nustatė neginčijamą ryšį tarp žarnyno sveikatos ir imuninės sistemos funkcijos, atskleidžiantį, kad maždaug 70-80 % imuninių ląstelių yra virškinimo trakte. Šis ryšys paaiškina, kodėl pasirinkta mityba daro tiesioginę įtaką imuninio atsako gebėjimui.

Reklama

Žurnale „Imunitetas” paskelbti tyrimai rodo, kad naudingosios žarnyno bakterijos skatina specializuotų T ląstelių, reguliuojančių uždegimines reakcijas, gamybą.

Priešingai, Harvardo medicinos mokyklos tyrimai rodo, kad perdirbtas maistas, rafinuotas cukrus ir tam tikri dirbtiniai priedai sutrikdo mikrobiomo pusiausvyrą ir sukelia disbiozę – būseną, kai kenksmingos bakterijos nukonkuruoja naudingas padermes.

Šis mikrobų disbalansas sukelia lėtinį silpną uždegimą, dėl kurio sutrinka organizmo gynybos mechanizmai, apsaugantys nuo patogenų ir aplinkos grėsmių.

Reklama

Detoksikacija nuo imunitetą slopinančių maisto produktų

Nutraukti ciklą: Detoxikacija nuo imunitetą slopinančių maisto produktų

Imuninės sistemos pažeidimų, atsirad usių dėl netinkamos mitybos, atpažinimas yra pirmas žingsnis gydant, tačiau šiems pažeidimams pašalinti reikia sistemingo požiūrio į maisto detoksikaciją.

Mitybos specialistai rekomenduoja trijų etapų protokolą: pašalinimas, papildymas ir pakartotinis įvedimas. Pašalinimo metu 21-30 dienų pašalinkite visus perdirbtus maisto produktus, rafinuotą cukrų ir uždegimą sukeliančius aliejus.

Reklama

Papildymo etape daugiausia dėmesio skiriama maistinių medžiagų turinčių alternatyvių produktų – prebiotinių preparatų, probiotikų ir antioksidantų turinčių produktų, kurie padeda atkurti žarnyno mikrobiomą, vartojimui.

Galiausiai, stebėdami imuninės sistemos reakciją, atsargiai iš naujo įveskite pašalintus maisto produktus.

Šis metodiškas procesas padeda nustatyti konkrečius imuninę sistemą sukeliančius veiksnius, o virškinimo sistemai suteikiama laiko pasveikti, todėl galiausiai nutraukiamas probleminių maisto produktų sukeltas imuniteto slopinimo ciklas.

Reklama

 Maistas, stiprinantis imunitetą: maisto produktai, stiprinantys imunitetą

Atkurkite savo gynybines jėgas: Maistas, stiprinantis imunitetą: maisto produktai, stiprinantys imunitetą

Baigę detoksikacijos protokolą, žmonės gali sutelkti dėmesį į imunitetą stiprinančius maisto produktus, kurie aktyviai atstato organizmo gynybines sistemas.

Svarbiausias pasirinkimas – fermentuoti maisto produktai, tokie kaip kimchi ir kefyras, kurie atkuria naudingų žarnyno bakterijų, būtinų imuninei funkcijai, populiaciją.

Reklama

Spalvingi vaisiai ir daržovės, kuriuose gausu antioksidantų, ypač uogos, citrusiniai vaisiai, lapiniai žalumynai ir paprikos, aprūpina gyvybiškai svarbiais vitaminais ir kovoja su uždegimais.

Tuo tarpu adaptogenai, pavyzdžiui, grybai (reiši, šiitakė), stiprina ląstelių imunitetą prieš patogenus.

Sveiki riebalai, gaunami iš avokadų, alyvuogių aliejaus ir omega-3 turtingų žuvų, palaiko imuninių ląstelių membranų vientisumą, o česnakas, imbieras ir ciberžolė pasižymi stipriomis antimikrobinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Reklama

Tvarus imunitetą palaikantis mitybos planas

Nors trumpalaikiai mitybos pokyčiai gali būti naudingi imuninei sistemai, tačiau norint palaikyti maksimalią imuninės sistemos funkciją, reikia tvaraus ir ilgalaikio požiūrio į mitybą.

Specialistai rekomenduoja sudaryti mitybos planą, kurio pagrindas būtų įvairovė ir pusiausvyra, o ne griežti apribojimai. Imunitetą palaikantys maisto produktai, pavyzdžiui, spalvingos daržovės, fermentuoti produktai ir omega-3 turtingi šaltiniai, turėtų tapti įpročiu, o ne retkarčiais.

Daugumai žmonių puikiai tinka 80/20 metodas: 80 % laiko sutelkti dėmesį į maistinių medžiagų turtingus maisto produktus, o 20 % laiko lanksčiai rinktis ne tokius idealius produktus.

Reklama

Maisto ruošimo strategijos ir laipsniškas pakeitimų įgyvendinimas didina jų laikymąsi, todėl imuninės sistemos palaikymas tampa gyvenimo būdu, o ne laikina priemone.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like