Šis paprastas rytietiškas saldumynas – nuga – tikrai jums patiks, su medaus aromatu ir riešutais.
Sveikesnis variantas tradicinei nugai
Tradicinė nuga yra skani, tačiau ją galime padaryti sveikesnę, naudodami kokybiškus ir mažiau rafinuotus ingredientus.
Ingredientai:
- 1 kiaušinio baltymas
- 100 ml vandens
- 200 g kokosų žiedų cukraus arba nerafinuoto rudojo cukraus (vietoj 300 g baltojo cukraus)
- 100 g ekologiško medaus (vietoj 80 g įprasto medaus)
- 100 g riešutų ir/arba džiovintų vaisių
- Žiupsnelis jūros druskos (pagerina skonį ir subalansuoja saldumą)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto (natūraliam aromatui)
Gaminimo procesas:
- Formą ištiesiame kepimo popieriumi arba plėvele.
- Cukrų (išskyrus 1 valgomąjį šaukštą) sumaišome su vandeniu ir statome ant viryklės, maišome, kol cukrus visiškai ištirps, šepetėliu pašaliname kristalus nuo puodo sienelių. Užviriname, įdedame medų, išmaišome ir verdame 2-3 minutes.
- Šiek tiek atvėsiname sirupą.
- Baltymą gerai išplakame su druska mažu greičiu, tada padidiname apsukas, įberiame likusį cukrų ir plakame, kol masė taps tiršta, standi ir puri.
- Dabar plona srovele įpilame sirupą ir plakame iki vientisumo, pūkuotumo.
- Įdedame riešutus ir/ar džiovintus vaisius, išmaišome masę mentele ir sudedame ją į formą. Papurtome formą, pastuksename, kad išeitų oras.
- Paliekame kambario temperatūroje 3-4 valandas, arba šaldytuve per naktį, kad sustingtų.
Sveikesni pasirinkimai:
- Vietoj įprastų riešutų naudokite neapdorotus, natūralius riešutus (migdolus, anakardžius, graikinius riešutus)
- Pridėkite džiovintų vaisių be pridėtinio cukraus (abrikosus, figas, datules)
- Įdėkite keletą šaukštelių čija sėklų ar linų sėmenų – tai suteiks omega-3 riebalų rūgščių
- Papildykite skonį natūraliomis prieskoniais: cinamonu, kardamonu ar muskato riešutu
Patarimas:
Riešutus ir džiovintus vaisius rinkitės bet kokius. Riešutus prieš dedant paskrudinkite sausoje keptuvėje, susmulkinkite gabalėliais arba palikite sveikus. Norint sveikesnio varianto, rinkitės neapdorotus, nedruskintiems riešutus ir džiovintus vaisius be pridėtinio cukraus.
Įvairūs | Maistas | Receptai | Sveika mityba