Tik keletas gabaliukų per dieną. Šis sūris ramina žarnyną ir stiprina kaulus.

Saikingai vartojamas amatininkų sūris teikia dvejopą naudą žarnyno sveikatai ir kaulų tvirtumui. Jame esantys probiotikai palaiko virškinamojo trakto mikrobiomo įvairovę ir kartu mažina uždegimą. Didelis kalcio kiekis (200-300 mg vienoje porcijoje) didina kaulų mineralų tankį, ypač brandintuose sūriuose, pavyzdžiui, „Parmezan” ir „Gouda”. Skirtingai nei perdirbtuose sūriuose, amatininkų pagamintame sūryje yra aktyvių bakterijų kultūrų be kenksmingų priedų. Nedideles porcijas derinant su daug skaidulų turinčiais maisto produktais ir vitamino D šaltiniais, šie sveikatai naudingi produktai padeda užtikrinti gerą savijautą.

Stebinanti amatininkų sūrio nauda žarnyno sveikatai

Nors daugelis vartotojų į sūrį pirmiausia žiūri kaip į kalcio šaltinį, amatininkų sūris yra labai naudingas žarnyno sveikatai. Fermentacijos proceso metu susidaro probiotikai, kurie palaiko virškinamojo trakto mikrobiomo įvairovę ir funkciją.

Reklama

Amatininkų sūriuose, ypač brandintuose, yra trumposios grandinės riebalų rūgščių, kurios maitina žarnyno ląsteles ir mažina uždegimą. Tyrimai rodo, kad saikingas šių sūrių vartojimas gali pagerinti virškinimą ir pagerinti maistinių medžiagų įsisavinimą.

Be to, biologiškai aktyvūs peptidai, esantys amatininkų sūryje, padeda palaikyti žarnyno barjero vientisumą ir gali sumažinti žarnyno nesandarumo simptomus.

Minimalus apdorojimas išsaugo šiuos naudingus junginius, priešingai nei daugelyje komercinių alternatyvų, kur ultrafiltracija pašalina šiuos natūraliai žarnynui palankius elementus.

Reklama

Kaip sūrio sudėtyje esantys probiotikai palaiko virškinimo sistemos sveikatą

Nors į sūrį dažnai nekreipiama dėmesio kaip į svarbų probiotinių medžiagų šaltinį, jame yra keletas naudingų bakterijų padermių, kurios aktyviai palaiko virškinimo sistemos sveikatą.

Brandintuose sūriuose, pavyzdžiui, „Gouda”, čederio ir pelėsiniame sūryje, yra Lactobacillus ir Bifidobacterium rūšių bakterijų, kurios išgyvena skrandžio rūgštį ir patenka į žarnyną.

Šie mikroorganizmai padeda palaikyti žarnyno floros pusiausvyrą, gerina maistinių medžiagų įsisavinimą ir stiprina žarnyno barjerus.

Reklama

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant sūrius, kuriuose gausu probiotikų, gali sumažėti uždegimas, palengvėti dirgliosios žarnos sindromo simptomai ir dėl geresnės žarnyno būklės sustiprėti imuninė sistema.

Fermentacijos proceso metu gaminant sūrį taip pat susidaro trumposios grandinės riebalų rūgštys, kurios maitina storosios žarnos ląsteles ir mažina žarnyno pH lygį, sukurdamos patogenams nepalankią aplinką.

Kalcio ryšys: Sūris – kaulų sveikatos sąjungininkas

Sūris yra vienas iš labiausiai koncentruotų kalcio šaltinių, kurio 28 gramų porcijoje, priklausomai nuo rūšies, yra apie 200-300 mg. Šis būtinas mineralas labai svarbus kaulų vystymuisi ir palaikymui visais gyvenimo etapais.

Reklama

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant sūrį didėja kaulų mineralų tankis.

Be kalcio, sūris turi ir kitų skeleto sveikataisvarbių maistinių medžiagų – fosforo, baltymų ir vitamino K2, kurios sinergiškai veikia kalcio pasisavinimą ir tinkamą kaulų mineralizaciją.

Besirūpinantiems kaulų tankio mažėjimu, ypač moterims po menopauzės ir vyresnio amžiaus žmonėms, saikingas sūrio įtraukimas į subalansuotą mitybą yra praktiškas būdas patenkinti kasdienį kalcio poreikį.

Reklama

Ne visi sūriai yra vienodi: Kurie sūriai yra naudingiausi: kokių rūšių sūriai yra naudingiausi?

Lyginant maistines savybes, tarp sūrių veislių išryškėja reikšmingi skirtumai, sudarantys sveikatai naudingų savybių spektrą.

Brandintuose sūriuose, pavyzdžiui, parmezano, čederio ir šveicariškame, yra daugiau kalcio ir žarnyno sveikatą palaikančių probiotikų. Šveicariškame sūryje yra daugiau vitamino B12 ir fosforo nei minkštesniuose sūriuose.

Švieži sūriai, tokie kaip varškė ir rikota, suteikia baltymų ir mažiau natrio bei riebalų.

Reklama

Fermentuotuose sūriuose, pavyzdžiui, „Gouda” ir „Gruyère”, yra vitamino K2, kuris nukreipia kalcį į kaulus, o ne į arterijas.

Mėlynojo sūrio rūšyse yra P. roqueforti, pasižyminčio priešuždegiminėmis savybėmis.

Tiems, kurie yra jautrūs laktozei, gerai brandintuose kietuosiuose sūriuose paprastai būna nedaug laktozės.

Reklama

Mokslo žinios apie probiotines sūrio savybes

Mikrobiologiniai sūrio gamybos aspektai atskleidžia, kodėl tam tikri sūriai pasižymi ne tik maistinėmis savybėmis, bet ir probiotinėmis savybėmis.

Fermentacijos metu naudingosios bakterijos laktozę paverčia pieno rūgštimi ir kartu gamina junginius, kurie slopina patogeninius mikroorganizmus.

Brandintuose sūriuose, pavyzdžiui, „Gouda”, „Cheddar” ir tradiciniame parmezane, yra Lactobacillus ir Bifidobacterium padermių, kurios išgyvena virškinimą ir kolonizuoja žarnyną.

Reklama

Šios probiotinės kultūros padeda palaikyti žarnyno mikrobiomo įvairovę, stiprina žarnyno barjerus ir mažina uždegimą.

Tyrimai rodo, kad šie mikroorganizmai gali pagerinti kalcio įsisavinimą, tuo pačiu metu palaikydami kaulų mineralizaciją ir naudą virškinimo sistemai.

Sūrio brandinimo metu vykstant proteolitinei veiklai taip pat susidaro bioaktyvių peptidų, turinčių papildomą imunomoduliuojamąjį poveikį.

Reklama

Tobulos paros porcijos paieška, kad sūris būtų maksimaliai naudingas sveikatai

Nors sūrio maistinė nauda yra gerai užfiksuota dokumentuose, tinkamam paros suvartojamam kiekiui nustatyti vis dar labai svarbu optimizuoti sveikatos būklę.

Mitybos specialistai paprastai suaugusiesiems, siekiantiems pagerinti virškinimo trakto ir kaulų sveikatą, rekomenduoja 30-50 g (maždaug 30-55 g) sūrio per dieną. Ši saikinga porcija suteikia naudingų probiotikų ir kalcio be pernelyg didelio sočiųjų riebalų ar natrio kiekio.

Tyrimai rodo, kad sūrį vartojant nedideliais reguliariais kiekiais, o ne retkarčiais didelėmis porcijomis, padidėja probiotikų kolonizacija žarnyno mikrobiome.

Reklama

Kalbant konkrečiai apie kaulų sveikatą, mažų sūrio porcijų vartojimas kartu su vitamino D šaltiniais gerina kalcio įsisavinimą. Individualūs poreikiai gali skirtis priklausomai nuo amžiaus, aktyvumo lygio ir sveikatos būklės.

Amatinis ir apdorotas maistas: Kodėl šis skirtumas svarbus jūsų sveikatai?

Skirtumas tarp amatininkų ir lydyto sūrio turi esminės įtakos virškinimo ir kaulų sveikatai.

Amatininkų sūrių rūšyse paprastai yra aktyvių bakterijų kultūrų, kurios didina žarnyno mikrobiomo įvairovę ir gamina trumposios grandinės riebalų rūgštis, gerinančias žarnyno barjero funkciją.

Reklama

Kitaip nei perdirbti sūriai, amatininkų sūriai termiškai apdorojami minimaliai, todėl išsaugomi svarbiausi fermentai, kurie palengvina virškinimą. Šie tradiciniai sūriai taip pat išlaiko geresnį kalcio biologinį prieinamumą, taip padidindami kaulų mineralizacijos naudą.

Perdirbtuose sūriuose dažnai yra emulsiklių ir fosfatų priedų, kurie gali sutrikdyti žarnyno bakterijų veiklą ir pabloginti kalcio pasisavinimą.

Didesnis natrio kiekis juose gali dar labiau pakenkti kaulų tankiui dėl padidėjusio kalcio išsiskyrimo su šlapimu.

Reklama

Sūrio derinimas su kitais žarnynui palankiais maisto produktais

Strateginiai maisto produktų deriniai sustiprina sūrio naudą virškinimui ir kaulų sveikatai dėl sinergetinės maistinės sąveikos.

Fermentuoti maisto produktai, tokie kaip kimči, rauginti kopūstai ir kefyras, vartojami kartu su sūriu, sustiprina probiotinį poveikį ir sukuria tvirtą mikrobiomo aplinką.

Pluoštinių medžiagų turtingi draugai – pilno grūdo grūdai, lapiniai žalumynai ir ankštinės daržovės – papildo sūrį, nes skatina prebiotikų augimą ir padeda pasisavinti kalcį.

Reklama

Vitamino D šaltiniai, pvz., riebi žuvis ar grybai, optimizuoja kaulus stiprinančias sūrio savybes.

Polifenolių turintys maisto produktai (uogos, juodasis šokoladas, žalioji arbata), vartojami kartu su sūriu, mažina uždegimą ir palaiko virškinimo sistemos sveikatą.

Siekdami maksimalios maistinės sinergijos, sūrio vartojimą derinkite su tinkama hidratacija, kad palengvintumėte efektyvų virškinimą ir maistinių medžiagų pernešimą.

Reklama

Moksliniai tyrimai apie sūrį ir osteoporozės prevenciją

Išsamiais klinikiniais tyrimais nustatyta, kad sūris yra veiksminga osteoporozės prevencijos priemonė.

Žurnale „Journal of Bone and Mineral Research” paskelbti moksliniai tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant sūrį ženkliai padidėja kaulų mineralų tankis, ypač moterims po menopauzės.

Didelis kalcio biologinis prieinamumas brandintuose sūriuose ir juose esantis vitaminas K2 nukreipia kalcį į kaulinį audinį, o ne į arterijų sieneles.

Reklama

Dvylikos metų trukmės Europos perspektyvinio tyrimo tyrimas parodė, kad dalyviai, kasdien vartojantys 30-50 g sūrio, patyrė 8 % mažiau lūžių nei nevartojantys sūrio.

Šis apsauginis poveikis labiausiai pasireiškia, kai sūris pradedamas vartoti iki 30 metų ir vartojamas visą gyvenimą.

Naudingo sūrio įtraukimas į subalansuotą sveikatingumo rutiną

Optimizuojant bendrą sveikatos būklę reikia atkreipti dėmesį į daugelį mitybos komponentų, tačiau sūrį galima strategiškai įtraukti į kasdienio valgymo planus, kad jis būtų maksimaliai naudingas.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti 28-57 g daug kalcio turinčio sūrio, ypač brandinto, pavyzdžiui, parmezano ar šveicariško, dėl jame esančių probiotikų.

Rytinės jogurto užkandėlės su tarkuotu sūriu, pietų salotos su trupintu fetos sūriu ar vakarienės patiekalai su saikingomis kokybiško sūrio porcijomis yra naudingi virškinimui ir skeletui visą dieną.

Sūrį derinant su daug skaidulų turinčiu maistu, pagerėja žarnyno sveikata, o vartojant jį su vitamino D šaltiniais pagerėja kalcio pasisavinimas ir kaulų sveikata.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like