Tiesa apie kiaušinius: kiek jų galima valgyti ir kada tai per daug?

eggs consumption moderation guidelines recommended

Dabartiniai tyrimai rodo, kad sveiki suaugusieji gali saugiai suvalgyti vieną kiaušinį per dieną, nepadidindami širdies ir kraujagyslių ligų rizikos. 2015-2020 m. mitybos gairėse panaikinti ankstesni cholesterolio apribojimai, pripažįstant kiaušinių maistinę naudą, įskaitant aukštos kokybės baltymus, svarbiausius vitaminus ir akis saugančius antioksidantus. Idealiam kiaušinių suvartojimo kiekiui įtakos turi individualūs veiksniai, pavyzdžiui, genetika, sveikatos būklė ir bendri mitybos įpročiai. Sportininkams ir aktyviai gyvenantiems asmenims gali būti naudingas didesnis suvartojamas kiekis. Asmeninės aplinkybės galiausiai lemia tinkamą kiekvieno žmogaus mitybos balansą.

Kiaušinių maistingumas: ne tik baltymai ir cholesterolis

Kiaušiniuose yra kur kas daugiau nei tik baltymai ir cholesterolis, kurie paprastai dominuoja diskusijose apie maistingumą. Šiuose kompaktiškuose mitybos šaltiniuose yra svarbiausių vitaminų, įskaitant B12, riboflaviną ir riebaluose tirpius vitaminus A, D, E ir K. Viename kiaušinyje yra maždaug 5,5 g aukštos kokybės baltymų su visomis devyniomis būtinomis aminorūgštimis.

Reklama

Kiaušiniuose taip pat yra cholino – labai svarbios smegenų sveikatai ir vystymuisi maistinės medžiagos, kurios trūksta daugelio žmonių mityboje. Kiaušinių tryniuose esantys antioksidantai liuteinas ir zeaksantinas palaiko akių sveikatą, nes mažina su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos riziką. Šios maistinės medžiagos veikia sinergiškai ir palaiko bendrą sveikatą.

Kaip laikui bėgant keitėsi mitybos rekomendacijos dėl kiaušinių

Mitybos rekomendacijų dėl kiaušinių vartojimo raida atspindi dešimtmečiais besikeičiančią mitybos mokslo padėtį. Aštuntajame dešimtmetyje sveikatos priežiūros institucijos apribojo kiaušinių vartojimą iki trijų kartų per savaitę dėl susirūpinimo cholesterolio kiekiu.

Dešimtajame dešimtmetyje rekomendacijos leido įvesti iki keturių kiaušinių per savaitę. 2000-aisiais, kai moksliniais tyrimais buvo atskirtas su maistu gaunamas cholesterolio kiekis ir cholesterolio kiekis kraujyje, šios rekomendacijos buvo iš esmės pakeistos.

Reklama

2015-2020 m. amerikiečiams skirtose mitybos gairėse panaikinta 300 mg cholesterolio per parą riba ir pripažinta, kad kiaušiniai yra maistinių medžiagų turintys maisto produktai. Dabartinėse pagrindinių sveikatos organizacijų rekomendacijose paprastai teigiama, kad sveikiems suaugusiesiems tinka vienas kiaušinis per dieną, o aktyviems žmonėms ir sportininkams, kuriems reikia daugiau baltymų, leidžiama daugiau.

Diskusijos apie širdies sveikatą: ką rodo dabartiniai tyrimai

Kiaušinių vartojimo ir širdies sveikatos ryšys mitybos tyrimuose dešimtmečius buvo ginčytinas.

Tačiau naujausios metaanalizės paneigia ankstesnius nuogąstavimus dėl su maistu gaunamo cholesterolio. Daugelio tyrimų rezultatai rodo, kad saikingas kiaušinių vartojimas (iki vieno kiaušinio per dieną) daugumai sveikų žmonių kelia minimalią širdies ir kraujagyslių sistemos riziką. 2020 m. Amerikos širdies asociacijos gairėse pripažįstama, kad kiaušiniai gali būti sveikatai palankios mitybos dalis.

Reklama

Tyrimai rodo, kad individuali reakcija labai skiriasi dėl genetinių veiksnių ir bendrų mitybos įpročių. Kai kurioms gyventojų grupėms, ypač sergančioms diabetu ar nustatytomis širdies ligomis, gali būti naudingas konservatyvesnis vartojimas. Pažymėtina, kad svarbūs yra paruošimo būdai; kiaušiniai, patiekti su perdirbta mėsa ar keptu maistu, gali paneigti galimą naudą.

Atskiri veiksniai, lemiantys idealų suvartojamų kiaušinių kiekį

Keturi svarbiausi veiksniai lemia, kiek kiaušinių žmogus gali sveikai įtraukti į savo racioną. Pirma, genetinis polinkis į jautrumą cholesteroliui labai skiriasi – kai kuriems žmonėms cholesterolio kiekis kraujyje dėl su maistu gaunamo cholesterolio kinta minimaliai.

Antra, dėl esamų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, diabeto ar širdies ligų, gali prireikti griežtesnių apribojimų. Trečia, bendras mitybos modelis turi didesnę reikšmę nei atskiri maisto produktai; besilaikantieji Viduržemio jūros regiono ar DASH dietos kiaušinius gali toleruoti kitaip nei tie, kurie vartoja labai perdirbtą maistą.

Reklama

Galiausiai, aktyvumo lygis turi įtakos tam, kaip efektyviai organizmas pasisavina maistines kiaušinių medžiagas – sportininkų ir labai aktyvių žmonių mitybos poreikiai paprastai skiriasi nuo sėdimą darbą dirbančių žmonių.

Kiaušiniai ir ligų rizika: atskirti faktus nuo prasimanymų

Daugelį dešimtmečių vyravo klaidingi įsitikinimai apie kiaušinius ir riziką susirgti, todėl vartotojai, bandantys priimti pagrįstus mitybos sprendimus, buvo suklaidinti. Dabar tyrimai rodo, kad daugumai žmonių saikingas kiaušinių vartojimas nepadidina širdies ir kraujagyslių ligų rizikos.

Nors kiaušiniuose yra cholesterolio, su maistu gaunamas cholesterolis turi mažiau įtakos cholesterolio kiekiui kraujyje, nei anksčiau manyta. Naujausi tyrimai rodo, kad sveiki žmonės gali suvalgyti vieną kiaušinį per dieną be neigiamo poveikio. Tačiau sergantiems diabetu, šeimynine hipercholesterolemija ar sergantiems širdies ligomis gali tekti būti atsargesniems.

Reklama

Kiaušiniuose esančios apsauginės maistinės medžiagos,įskaitant choliną, liuteiną ir zeaksantiną, iš tikrųjų gali būti naudingesnės sveikatai ir nusverti susirūpinimą dėl cholesterolio.

Įvairūs kiaušinių paruošimo būdai ir jų poveikis sveikatai

Be maistinės vertės, kiaušinių paruošimo būdas daro didelę įtaką jų poveikiui sveikatai. Virti ir virti kiaušiniai išsaugo daugumą maistinių medžiagų be pridėtinių riebalų, todėl jie idealiai tinka besirūpinantiems savo sveikata.

Į plaktus ir keptus kiaušinius dažnai dedamas sviestas arba aliejus, todėl padidėja kalorijų kiekis ir gali pakisti cholesterolio oksidacijos modeliai. Tyrimai rodo, kad ruošiant kepinius aukštoje temperatūroje gali susidaryti daugiau pažengusios glikacijos galutinių produktų, junginių, susijusių su uždegimu.

Reklama

Daržovių dėjimas į kiaušinių pusgaminius padidina maistinę vertę, o kiaušinių patiekimas su perdirbta mėsa gali įnešti nereikalingo natrio ir konservantų.

Norėdami gauti kuo daugiau naudos sveikatai, rinkitės švelnesnius gaminimo būdus ir derinkite kiaušinius su visaverčiais maisto produktais.

Svarbi kiaušinių kokybė: Laisvai laikomų, ekologiškų ir įprastinių kiaušinių skirtumai.

Kiaušinių maistingumas labai skiriasi priklausomai nuo gamybos metodų, o laisvai laikomų, ekologiškų ir įprastinių kiaušinių maistinė vertė skiriasi.

Reklama

Laisvai laikomų vištų kiaušiniuose paprastai yra daugiau omega-3 riebalų rūgščių ir vitaminų A ir E nei įprastuose kiaušiniuose, nes vištos turi galimybę gauti įvairaus maisto ir būti lauke. Ekologiški kiaušiniai gaunami iš vištų, kurios šeriamos genetiškai nemodifikuotais pašarais be pesticidų, be antibiotikų, o tai gali sumažinti cheminių medžiagų poveikį.

Įprastiniai kiaušiniai yra prieinamesni, tačiau juose gali būti mažiau maistinių medžiagų. Tyrimai rodo, kad ganyklose laikomų vištų kiaušiniuose yra dvigubai daugiau vitamino E ir 38 % daugiau omega-3 rūgščių nei narvuose laikomų vištų kiaušiniuose. Rinkdamiesi kiaušinius atsižvelkite ir į mitybos tikslus, ir į biudžetą.

Kiaušinių vartojimo subalansavimas pagal sveikos mitybos modelį

Kiaušinių vartojimo subalansavimas pagal sveikos mitybos modelį

Reklama

Norint rasti tinkamą kiaušinių vartojimo pusiausvyrą, kiaušinius reikia vertinti atsižvelgiant į bendrą mitybos modelį. Mitybos specialistai rekomenduoja kiaušinius vartoti kartu su įvairiais augaliniais maisto produktais, neskaldytais grūdais ir kitais baltymų šaltiniais, o ne tik juos.

Pagal Viduržemio jūros regiono ir DASH dietas, kurios abi siejamos su nauda širdies ir kraujagyslių sistemai, kiaušiniai vartojami saikingai, kartu pabrėžiant daržoves, vaisius ir neskaldytus maisto produktus. Kai į patiekalus dedate kiaušinių, apsvarstykite papildomus ingredientus, pavyzdžiui, daržoves omletuose arba pilno grūdo skrebučius su virtais kiaušiniais.

Tiems, kurie stebi cholesterolio suvartojimą, ypač svarbu suderinti kiaušinių vartojimą su kitais cholesterolio turinčiais maisto produktais. Individualūs mitybos poreikiai priklauso nuo aktyvumo lygio, sveikatos būklės ir asmeninių tikslų.

Reklama

Specialūs reikalavimai sportininkams, vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms

Skirtingi gyvenimo etapai ir aktyvumo lygiai gali labai pakeisti pageidaujamus kiaušinių vartojimo įpročius. Sportininkams dažnai naudinga vartoti daugiau kiaušinių dėl didesnio baltymų poreikio raumenų atsigavimui ir maistinių medžiagų tankio, kurį suteikia kiaušiniai. Daugelis sporto mitybos specialistų aktyviems žmonėms rekomenduoja 2-3 kiaušinius per dieną.

Vaikams augti reikia proporcingai daugiau maistinių medžiagų, o kiaušiniai suteikia būtinų vitaminų ir cholino smegenų vystymuisi. Daugumai vyresnių nei vienerių metų vaikų tinka vienas kiaušinis per dieną.

Vyresnio amžiaus suaugusiesiems ypač naudingi kiaušinių baltymai ir vitaminas D, palaikantys raumenų būklę ir kaulų sveikatą.

Reklama

Praktinės rekomendacijos: Kiaušinių strategijos kūrimas

Kaip, atsižvelgiant į skirtingas rekomendacijas, nustatyti idealų kiaušinių suvartojimą? Individualaus požiūrio nustatymas prasideda nuo sveikatos būklės ir mitybos tikslų. Asmenys, turintys širdies ir kraujagyslių problemų ar sergantys diabetu, prieš padidindami suvartojamų produktų kiekį turėtų pasikonsultuoti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais. Sveiki žmonės gali laikytis bendros rekomendacijos – 1-2 kiaušiniai per dieną arba 7-14 kiaušinių per savaitę, periodiškai stebėdami cholesterolio kiekį.

Stebėkite, kaip kiaušiniai veikia jūsų energiją, sotumą ir bendrą savijautą. Strategiškai įtraukite kiaušinius – galbūt kaip baltymus po treniruotės ar pusryčių maistą. Apsvarstykite gaminimo būdus, pirmenybę teikite virtiems ar troškintiems, o ne keptiems su pridėtiniais riebalais. Kiaušinių vartojimą subalansuokite su kitais baltymų šaltiniais, kad užtikrintumėte maistinę įvairovę.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video