Šios salotos yra labai pavojingos jūsų kepenims – įspėja mitybos specialistai

dangerous salad for liver

Iš anksto supakuotose salotose dažnai yra kenksmingų konservantų ir cheminių priedų, kurie apsunkina kepenų veiklą. Didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas ir hidrinti aliejai, esantys padažuose, sukelia uždegimą, o ant iš anksto nuplautų žalumynų lieka chloro likučių. Sudedamųjų dalių sąrašuose po tokiais techniniais pavadinimais kaip natrio benzoatas ir kalio sorbatas dažnai slepiami kepenis veikiantys junginiai. Reguliarus jų vartojimas gali padidinti kepenų fermentų kiekį ir paskatinti kepenų suriebėjimą. Rinkdamiesi kryžmažiedes daržoves su alyvuogių aliejaus padažais, galite rinktis saugesnę alternatyvą, palaikančią kepenų sveikatą.

Už „sveikų” paruoštų salotų slypintys pavojai

Nors daugelis vartotojų renkasi iš anksto supakuotas salotas kaip patogią sveikatingumo galimybę, šios paruoštos žalumyninės daržovės dažnai slepia paslėptą pavojų kepenų sveikatai.

Reklama

Komercinėse paruoštose salotose dažnai yra konservantų, natrio ir cheminių priedų, kurie neigiamai veikia kepenų funkciją. Daugelyje prekių ženklų naudojami padažai su didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupu, hidrintais aliejais ir dirbtinėmis kvapiosiomis medžiagomis – junginiais, kuriuos kepenys sunkiai metabolizuoja.

Be to, iš anksto nuplautuose žalumynuose gali likti chloro pagrindu pagamintų dezinfekavimo priemonių, naudojamų perdirbimo metu, pėdsakų.

Dėl šių cheminių medžiagų derinio susikaupia kumuliacinė našta kepenų detoksikacijos procesams, todėl laikui bėgant gali pablogėti kepenų funkcija, ypač asmenims, kurių kepenys jau yra jautrios.

Reklama

Cheminiai konservantai, prisidengę šviežiais ingredientais

Kaip dažnai vartotojai tikrina smulkų šriftą ant iš pažiūros sveikų supakuotų salotų?

Sudedamųjų dalių sąrašuose daugelis konservantų slepiasi po tokiais techniniais pavadinimais kaip natrio benzoatas, kalio sorbatas ir kalcio propionatas. Šios cheminės medžiagos prailgina galiojimo laiką, tačiau ilgainiui gali paveikti kepenų veiklą.

Tyrimai rodo, kad kai kurie konservantai gali sutrikdyti kepenų ląstelių fermentų veiklą. FDA juos priskiria „visuotinai pripažintiems saugiais”, tačiau naujausi tyrimai kelia abejonių dėl ilgalaikio vartojimo poveikio.

Reklama

Šviežiai atrodantys žalumynai prieš pakavimą galėjo būti apdoroti chloro tirpalais.

Apgaulingas „šviežumas”, kurį suvokia vartotojai, dažnai atsiranda dėl pakuočių su modifikuota atmosfera, o ne dėl faktinio sudedamųjų dalių šviežumo.

Toksiškas uždegimą sukeliančių padažų poveikis kepenų funkcijai

Toksinis uždegiminių tvarsčių poveikis kepenų funkcijai

Reklama

Nustatyta, kad trys įprasti salotų padažų ingredientai gali būti žalingi kepenų sveikatai, jei vartojami reguliariai. Didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupas, per didelis natrio kiekis ir tam tikri sintetiniai emulsikliai sukelia uždegimines kepenų reakcijas ir sutrikdo jų detoksikacijos procesus.

Tyrimai rodo, kad šie ingredientai gali padidinti kepenų fermentų kiekį ir skatinti nealkoholinę suriebėjusių kepenų ligą.

Žurnale „Journal of Hepatology” paskelbti tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šias uždegimą sukeliančias medžiagas gali sutrikti tulžies gamyba ir medžiagų apykaita.

Reklama

Mitybos specialistai rekomenduoja pakeisti alyvuogių aliejaus padažais, kurių sudėtyje yra priešuždegiminių ingredientų, tokių kaip ciberžolė, obuolių sidro actas ir citrinų sultys, kad palaikytumėte kepenų sveikatą, o ne pakenktumėte jai.

Klaidinančių maistingumo etikečių ant supakuotų salotų iššifravimas

Be kenksmingų padažų, ant supakuotų salotų esančios maistingumo etiketės yra dar viena kliūtis kepenų sveikatai. Gamintojai dažnai slepia didelį natrio, cukraus ir konservantų kiekį po techniniais terminais arba klaidinančiais porcijų dydžiais.

Tokie terminai kaip „natūralūs skoniai” gali slėpti kepenis apkraunančius priedus, o produktuose „be cukraus” dažnai būna dirbtinių saldiklių, kurie apsunkina kepenų detoksikacijos procesus.

Reklama

Daugelyje etikečių pabrėžiamas baltymų ar skaidulinių medžiagų kiekis, o probleminiai ingredientai, išvardyti apačioje, nuvertinami. Vartotojai turėtų atidžiai patikrinti, ar ingredientų sąrašuose nėra natrio benzoato, BHA / BHT ir didelio fruktozės kiekio kukurūzų sirupo – junginių, susijusių su oksidaciniu stresu kepenų ląstelėse.

Norint apsaugoti ilgalaikę kepenų funkciją, labai svarbu suprasti šią ženklinimo taktiką.

Kaip jūsų kepenys apdoroja įprastus salotų priedus

Jūsų kepenims tenka medžiagų apykaitos našta perdirbti daugybę priedų, kurių paprastai randama paruoštose salotose. Kai konservantai, tokie kaip natrio benzoatas ir kalio sorbatas, patenka į kraują, kepenų fermentai turi detoksikuoti šiuos junginius I ir II fazės medžiagų apykaitos būdais.

Reklama

Dirbtinių skonio stipriklių, ypač mononatrio glutamato glutamato ir dinatrio inozinato, perdirbimui reikia papildomų kepenų išteklių. Tyrimai rodo, kad didelė šių priedų koncentracija gali laikinai padidinti kepenų fermentų kiekį.

Taip pat sintetiniai tvarsčiai, kurių sudėtyje yra propilenglikolio ir BHA/BHT antioksidantų, reikalauja didelio citochromo P450 aktyvumo, todėl gali sumažėti kepenų gebėjimas vienu metu metabolizuoti kitas medžiagas.

Stebinantis ryšys tarp tam tikrų žalumynų ir kepenų uždegimo

Nors paprastai manoma, kad tam tikri lapiniai žalumynai yra sveikas pasirinkimas, juose yra junginių, kurie jautriems žmonėms gali sukelti kepenų uždegimą. Ypač kopūstuose, špinatuose ir šveicariškuose lapiniuose kopūstuose yra daug oksalatų, kurie gali kauptis kepenų audinyje, jei jų vartojama per daug.

Reklama

Tyrimai rodo, kad asmenims, kurių kepenų funkcija sutrikusi arba sergantiems uždegiminėmis ligomis, reguliariai vartojant šiuos žalumynus gali padidėti kepenų fermentų kiekis. Mechanizmas susijęs su oksalatų kristalų susidarymu, sukeliančiu uždegiminių citokinų išsiskyrimą.

Be to, šiuose žalumynuose esantys goitrogenai gali sutrikdyti skydliaukės funkciją ir netiesiogiai paveikti kepenų medžiagų apykaitą.

Svarbiausia – šias daržoves virinant garuose oksalatų kiekis jose sumažėja maždaug 30 %, todėl jos yra saugesnės.

Reklama

Tikros mitybos specialistų rekomendacijos dėl kepenims palankių alternatyvų

Tiems, kurie nori palaikyti kepenų sveikatą ir kartu išlaikyti maistingus mitybos įpročius, yra keletas ekspertų rekomenduojamų alternatyvų, teikiančių panašią naudą be galimo didelio oksalatų kiekio žalumynų keliamo pavojaus.

Mitybos specialistai siūlo į salotas įtraukti mažai oksalatų turinčias daržoves, pavyzdžiui, kopūstus, žiedinius kopūstus ir sviestines salotas.

Kryžmažiedžių daržovių, įskaitant brokolius ir briuselinius kopūstus, sudėtyje yra junginių, kurie palaiko detoksikacijos procesus.

Reklama

Pridėjus kepenų veiklą palaikančių žolelių, pavyzdžiui, pienių, ciberžolių ir kiaulpienių, galima pagerinti salotų maistingumą.

Baltymų šaltiniai, tokie kaip laukinė žuvis ar ganyklose auginta vištiena, suteikia kepenų regeneracijai būtinų aminorūgščių.

Registruoti dietologai pabrėžia, kad svarbiausia yra pusiausvyra– kaitaliojant žalumynus ir derinant juos su sveikaisiais riebalais pagerėja maistingųjų medžiagų įsisavinimas ir sumažėja galimas oksalatų kaupimasis.

Reklama

Įspėjamieji ženklai, kad jūsų pasirinktos salotos kenkia kepenų sveikatai

Atpažindami įspėjamuosius požymius, kad dėl salotų vartojimo gali sutrikti kepenų veikla, žmonės gali laiku pakoreguoti savo mitybos įpročius. Pagrindiniai požymiai yra nuolatinis nuovargis po patiekalų, kurių sudėtyje yra daug konservantų , netikėtas virškinimo diskomfortas suvalgius neplautų produktų ir pageltusi oda reguliariai vartojant salotas, kuriose yra daug aliejaus.

Mitybos specialistai taip pat atkreipia dėmesį į subtilesnius požymius: smegenų miglą praėjus kelioms valandoms po komercinių salotų vartojimo, neįprastą skysčių susilaikymą, nepaisant to, kad vartojami „sveiki” patiekalai, ir padidėjusius kepenų fermentų rodmenis atliekant įprastinius kraujo tyrimus.

Šie simptomai gali rodyti, kad kepenys stengiasi apdoroti toksinus ar per daug riebalų, kurie į organizmą patenka su iš pažiūros maistingomis salotomis.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like