Šie džiovinti vaisiai yra natūralus vaistas, kurio daugelis žmonių net nepastebi.

Džiovinti vaisiai pasižymi galingomis gydomosiomis savybėmis, kurių dažnai nepastebima kasdienėje mityboje. Džiovintos slyvos reguliuoja virškinimą skaidulinėmis medžiagomis ir sorbitoliu, o razinos mažina kraujospūdį dėl kalio ir polifenolių. Džiovinti abrikosai padeda kovoti su geležies stokos anemija, datulės stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, o spanguolės su proantocianidinais apsaugo nuo šlapimo takų infekcijų. Šiuos koncentruotus maistinių medžiagų šaltinius reikia ruošti minimaliai ir jie išlieka tinkami laikyti kelis mėnesius. Toliau pateiktos natūralios priemonės slepiasi visiems matomoje vietoje ir laukia, kada galės išspręsti dažniausiai pasitaikančias sveikatos problemas be receptinių vaistų.

Slyvos: Geriausias virškinimo sistemos draugas

Kodėl džiovintos slyvos nuolat rekomenduojamos kaip natūrali priemonė virškinimo problemoms spręsti? Šiose džiovintose slyvose yra daug ląstelienos, ypač netirpios ląstelienos, kuri, padidindama išmatų tūrį, skatina žarnyno reguliarumą. Be to, džiovintose slyvose yra sorbitolio, natūralaus cukraus alkoholio, kuris, įtraukdamas vandenį į žarnyną, veikia kaip švelnus vidurius laisvinantis vaistas.

Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant 5-6 džiovintas slyvas galima veiksmingai palengvinti vidurių užkietėjimo simptomus. Be virškinimui naudingų medžiagų, džiovintos slyvos turi daug maistinių medžiagų, įskaitant kalį, vitaminą K ir antioksidantus, kurie palaiko kaulų sveikatą ir mažina uždegimą. Dėl jų universalumo jas lengva įtraukti į mitybos racioną: valgyti vienas, dėti į dribsnius ar įmaišyti į kokteilius.

Razinos: Mažieji širdies sveikatos stiprintojai.

Nepaisant nedidelio dydžio, razinos yra labai naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai, todėl labai prisideda prie širdies sveikatos stiprinimo. Šiose džiovintose vynuogėse yra kalio, kuris, neutralizuodamas natrio poveikį ir atpalaiduodamas kraujagyslių sieneles, padeda reguliuoti kraujospūdį.

Razinose taip pat yra polifenolių, pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis, kurios mažina uždegimą ir užkerta kelią MTL cholesterolio oksidacijai– pagrindiniam arterijų plokštelių susidarymo veiksniui. Jų sudėtyje esančios skaidulos padeda reguliuoti cholesterolio kiekį, nes virškinimo trakte susijungia su tulžies rūgštimis.

Reguliariai kasdien suvalgant vos ketvirtadalį puodelio razinų, gali gerokai sumažėti kraujospūdis asmenims, sergantiems lengva hipertenzija, todėl razinos gali būti naudingos širdžiai prie įvairių patiekalų.

Džiovinti abrikosai: Geležies turtingi kovotojai su anemija

Ryškios spalvos ir maistinės vertės džiovinti abrikosai yra viena veiksmingiausių gamtos priemonių nuo geležies stokos anemijos. Šiuose džiovintuose vaisiuose yra nemažai neheminės geležies, maždaug 2,66 mg 100 g porcijoje – beveik 15 % rekomenduojamos paros normos.

Džiovintuose abrikosuose taip pat yra vario, kuris gerina geležies įsisavinimą, ir vitamino C, kuris geležį paverčia geriau įsisavinama forma. Didelis kalio kiekis juose kartu palaiko sveiką kraujospūdį. Mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti po 4-5 džiovintų abrikosų puseles, geriausia su vitamino C turtingu maistu, kad geležis būtų maksimaliai įsisavinama.

Datulės: Natūralios energijos stiprintojos ir cukraus kiekį kraujyje reguliuojančios medžiagos

Senovės civilizacijų gerbiamos kaip gamtos saldumynai, datulės tampa stipriais natūraliais energijos stimuliatoriais ir netikėtais cukraus kiekio kraujyje reguliavimo sąjungininkais. Šie džiovinti vaisiai, kuriuose gausu skaidulų, lėtina angliavandenių virškinimą, apsaugo nuo staigaus gliukozės šuolio, o natūralūs cukrūs suteikia ilgalaikės energijos.

Tyrimai rodo, kad datulėse yra antioksidantų, kurie gali padidinti jautrumą insulinui. Datulių sudėtyje esantis magnis taip pat palaiko medžiagų apykaitos funkciją ir energijos gamybą ląstelių lygmeniu. Nepaisant saldumo, saikingai vartojamos datulės turi mažesnį glikemijos indeksą nei rafinuotas cukrus.

Mitybos specialistai rekomenduoja suvalgyti 2-3 datules per dieną, ypač prieš treniruotes arba kai po pietų sumažėja energijos.

Džiovintos spanguolės: ŠTI prevencija kiekviename kąsnyje.

Džiovintos spanguolės, garsėjančios savo nepaprasta nauda šlapimo takams, užtikrina koncentruotą apsaugą nuo šlapimo takų infekcijų dėl proantocianidinų– stiprių junginių, neleidžiančių bakterijoms prilipti prie šlapimo takų sienelių.

Tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant vos 60 ml džiovintų spanguolių, užtikrinamas reikšmingas prevencinis poveikis, ypač asmenims, linkusiems į pasikartojančias infekcijas. Kitaip nei antibiotikai, ši natūrali priemonė veikia nepažeisdama naudingos žarnyno floros.

Džiovintos spanguolės yra ne tokios aitrios kaip šviežios, tačiau išlaiko daug antioksidacinių savybių, kurios palaiko imuninę sistemą ir mažina uždegimus. Norėdami gauti kuo daugiau naudos, vartotojai turėtų rinktis rūšis su minimaliu pridėtinio cukraus kiekiu arba nesaldintas rūšis, pasaldintas obuolių sultimis.

Džiovintos figos: Kalcio turtingos kaulus stiprinančios medžiagos

Džiovintos figos yra išskirtinės kaulų stiprintojos dėl įspūdingo kalcio kiekio jose. 100 g figų porcijoje yra apie 162 mg kalcio, todėl jos lenkia daugelį kitų džiovintų vaisių pagal šį svarbų mineralą.

Figose taip pat yra fosforo ir kalio, kurie kartu su kalciu didina kaulų tankį ir apsaugo nuo osteoporozės. Didelis magnio kiekis figose dar labiau skatina kalcio įsisavinimą ir panaudojimą skeleto struktūroje.

Džiovintų figų įtraukimas į mitybos planus, ypač moterims po menopauzės ir vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems gresia kaulų būklės pablogėjimas, yra saldus ir praktiškas būdas papildyti kalcio atsargas be farmacinių intervencijų.

Džiovintos goji uogos: Imuninės sistemos stiprintojai

Džiovintos ryškiai raudonos goji uogos virsta stipriais imuninės sistemos stiprintojais, pasižyminčiais išskirtinėmis maistinėmis medžiagomis. Šiuose mažuose vaisiuose gausu vitamino C, cinko ir antioksidantų, todėl jie labai sustiprina imunitetą prieš sezonines ligas.

Tyrimai rodo, kad goji uogose yra unikalių polisacharidų, stimuliuojančių natūralių ląstelių žudikių aktyvumą ir stiprinančių organizmo apsaugą nuo ligų sukėlėjų. Reguliarus vartojimas gali mažinti uždegimą ir oksidacinį stresą, palaikyti bendrą savijautą.

Kad gautumėte maksimalią naudą, mitybos specialistai rekomenduoja 15-30 g džiovintų goji uogų dėti į rytinę avižinę košę, mišinį ar žolelių arbatą. Jų švelniai saldus skonis papildo daugelį patiekalų ir kartu suteikia imunitetą palaikančių junginių.

Džiovintos vyšnios: Vėlyvosios vyšnios: gamta veikia priešuždegimiškai ir padeda užmigti.

Šviežios vyšnios nuo seno mėgstamos dėl saldžiarūgščio skonio, tačiau džiovintose vyšniose koncentruojasi galingi junginiai, todėl jos yra išskirtinė natūrali priemonė nuo uždegimų ir miego sutrikimų.

Džiovintose vyšniose yra antocianinų, kurie mažina uždegiminius žymenis ir sąnarių skausmą, ypač naudingus sergantiesiems artritu. Jos taip pat yra vienas iš nedaugelio natūralių melatonino – miego ciklus reguliuojančio hormono – šaltinių.

Vos ketvirtadalis puodelio prieš miegą gali pagerinti miego kokybę ir trukmę. Natūralų cukraus kiekį jose subalansuoja skaidulinės medžiagos, todėl jas galima vartoti kontroliuojant cukraus kiekį kraujyje.

Kad gautumėte maksimalią naudą, rinkitės nesaldintas rūšis be pridėtinių aliejų ar konservantų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video