Slyvos, džiovinti abrikosai, razinos ir figos veiksmingai mažina MTL cholesterolio kiekį ir stiprina žarnyno sveikatą. Šiuose vaisiuose yra tirpiųjų skaidulų, kurios prisijungia prie cholesterolio ir neleidžia jam absorbuotis. Reguliariai vartojamos džiovintos slyvos gali sumažinti MTL iki 11 %. Sudėtyje esančios skaidulinės medžiagos taip pat veikia kaip prebiotikai, maitina naudingas žarnyno bakterijas ir gerina virškinimą. Džiovintuose abrikosuose esantis kalis padeda reguliuoti kraujospūdį. Mitybos specialistai rekomenduoja konkrečias šių supermaisto produktų dienos porcijas, kad jie būtų naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai bei virškinimui.
Slyvos: Cholesterolio kiekį mažinantis čempionas
Daugybė tyrimų patvirtino, kad džiovintos slyvos yra išskirtinės sąjungininkės kovoje su aukštu cholesterolio kiekiu. Žurnale „Journal of Nutritional Science” paskelbti tyrimai parodė, kad 12 savaičių kasdien vartojant 100 g džiovintų slyvų, MTL cholesterolio kiekis sumažėjo net 11 %.
Džiovintose slyvose yra tirpių skaidulų, ypač pektino, kuris virškinimo sistemoje susijungia su cholesteroliu ir neleidžia jam absorbuotis į kraują. Be to, šiose džiovintose slyvose gausu polifenolių, kurie mažina oksidacinį stresą ir uždegimą, susijusį su cholesterolio kaupimusi.
Kad rezultatai būtų geriausi, mitybos ekspertai rekomenduoja kasdien į savo racioną įtraukti 5-6 džiovintas slyvas, geriausia prieš valgį.
Džiovinti abrikosai: Širdžiai naudingo kalio.
Džiovinti abrikosai tarp džiovintų vaisių išsiskiria itin dideliu kalio kiekiu– 100 g porcijoje jo yra apie 1162 mg – beveik 25 % rekomenduojamos paros normos.
Toks didelis kalio kiekis padeda reguliuoti kraujospūdį, nes neutralizuoja natrio poveikį ir atpalaiduoja kraujagyslių sieneles. Tyrimai rodo, kad pakankamas kalio vartojimas susijęs su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų ir insulto rizika.
Be kalio, džiovintuose abrikosuose yra beta karotino, kuris organizme virsta vitaminu A, palaikančiu imuninės sistemos veiklą ir regėjimo sveikatą. Jų sudėtyje esančios skaidulinės medžiagos(apie 7 g 100 g porcijoje) palengvina virškinimą ir skatina naudingųjų žarnyno bakterijų dauginimąsi, prisideda prie žarnyno sveikatos ir geresnės cholesterolio kontrolės.
Skaidulų kiekis: Kaip šie vaisiai valo virškinimo sistemą?
Džiovintuose vaisiuose esanti ląsteliena yra viena iš vertingiausių šių vaisių savybių, papildanti džiovintų abrikosų naudą žarnynui.
Džiovintuose vaisiuose yra tirpių ir netirpių skaidulų, kurių kiekviena atlieka skirtingas virškinimo funkcijas. Tirpios skaidulos sudaro į gelį panašią medžiagą, kuri lėtina virškinimą ir padeda sumažinti cholesterolio absorbciją. Netirpios skaidulos padidina išmatų tūrį, skatina reguliarų tuštinimąsi ir apsaugo nuo vidurių užkietėjimo.
Vos ketvirtadalyje puodelio džiovintų figų yra apie 5 g skaidulinių medžiagų – beveik 20 % rekomenduojamos paros normos. Šios maistinės skaidulos veikia kaip prebiotikas, maitinantis naudingas žarnyno bakterijas, kurios stiprina žarnyno sieneles ir gerina maistinių medžiagų įsisavinimą.
Džiovintų vaisių ir MTL mažinimo moksliniai tyrimai
Tradicinėse cholesterolio kiekio mažinimo strategijose paprastai daugiausia dėmesio skiriama vaistams, tačiau tyrimai parodė, kad tam tikruose džiovintuose vaisiuose yra junginių, kurie aktyviai mažina mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio – dažnai vadinamo „bloguoju cholesteroliu” – kiekį. Šį teigiamą poveikį daugiausia lemia polifenoliai, augaliniai steroliai ir tam tikros skaidulinės medžiagos, kurių džiovintuose vaisiuose yra daug.
Džiovintose džiovintose slyvose, abrikosuose ir figose yra tirpių skaidulų, kurios jungiasi su tulžies rūgštimis ir apsaugo nuo cholesterolio reabsorbcijos. Be to, džiovintų uogų antioksidacinės savybės slopina MTL oksidaciją, kuri yra svarbus aterosklerozės vystymosi etapas. Reguliariai vartojant šias uogas, per 4-8 savaites pastebimai sumažėja MTL kiekis.
Razinos: mažas dydis, didelis poveikis žarnyno sveikatai
Razinos, nepaisant jų mažos išvaizdos, dėl unikalios tirpių ir netirpių skaidulų sudėties yra labai naudingos žarnyno sveikatai.
Šie koncentruoti maistinių skaidulų šaltiniai veikia kaip prebiotikai, maitinantys naudingąsias žarnyno bakterijas ir skatinantys idealią virškinimo funkciją. Tyrimais įrodyta, kad reguliariai vartojant razinas padidėja naudingųjų bifidobakterijų ir laktobacilų populiacija ir sustiprėja žarnyno apsauginis barjeras.
Be to, razinose yra vyno rūgšties, kuri pasižymi antimikrobinėmis savybėmis, padedančiomis palaikyti žarnyno pusiausvyrą. Jų sudėtyje esantis natūralus sorbitolis pasižymi švelniu vidurius laisvinančiu poveikiu be sunkių pasekmių, todėl palaiko reguliarų tuštinimąsi.
Norint gauti geriausią naudą žarnynui, mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti 15-30 g razinų, geriausia mirkytų per naktį, kad maistingosios medžiagos būtų kuo geriau įsisavinamos.
Kaip įtraukti šiuos supermaisto produktus į kasdienę mitybą
Džiovintus vaisius įtraukti į kasdienę mitybą gali būti paprasta ir malonu, nes įprastus patiekalus jie gali paversti maistingais. Į rytinę avižinę košę ar jogurtą pridėjus džiovintų slyvų, gaunama skaidulų ir kalio, o datulės suteikia natūralaus saldumo kokteiliams ar energiniams kamuoliukams. Abrikosai savo aštriu skoniu ir vitaminais gali pagerinti salotas ar grūdų dubenėlius.
Kad būtų patogu vartoti, galima sukurti asmeninius mišinius, kuriuose džiovinti vaisiai derinami su riešutais ir sėklomis. Susmulkintos figos puikiai tinka į kepinius, nes sumažina rafinuoto cukraus poreikį ir padidina kalcio suvartojimą. Netgi paprastas užkandžiavimas razinomis tarp valgymų palaiko žarnyno sveikatą ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Senovinis vaistas šiuolaikinėms virškinimo problemoms spręsti: senovinis vaistas nuo šiuolaikinių virškinimo problemų
Senovės civilizacijų išmintis slypi kukliose džiovintose figose – vaisiuose, kurie padeda spręsti daugybę šiuolaikinių virškinimo problemų.
Džiovintose figose yra daug tirpių skaidulų, ypač pektino, kuris padeda reguliuoti žarnyno judesius ir išvengti vidurių užkietėjimo. Juose esantys natūralūs fermentai padeda idealiai virškinti ir įsisavinti maistingąsias medžiagas.
Tyrimai rodo, kad figos gali padėti subalansuoti žarnyno mikrobiotą dėl savo prebiotikų savybių. Ši pusiausvyra yra labai svarbi siekiant užkirsti kelią žarnyno uždegimams ir palaikyti imuninę funkciją.
Siekiant maksimalios naudos virškinimui, mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti po 2-3 džiovintas figas, pageidautina mirkytas per naktį, kad sustiprėtų jų minkštinamasis poveikis žarnynui ir padidėtų maistinių medžiagų biologinis įsisavinamumas.
Ką rekomenduoja kardiologai: Optimalaus vartojimo gairės
Džiovintos figos naudingos virškinimui, tačiau kiti džiovinti vaisiai yra svarbūs širdies ir kraujagyslių sveikatai. Kardiologai paprastai rekomenduoja kasdien suvalgyti 1-2 porcijas džiovintų vaisių, kurių kiekviena porcija atitinka maždaug 60 ml.
Džiovintos džiovintos slyvos ir džiovinti abrikosai ypač vertinami dėl juose esančių tirpių skaidulų, kurios padeda mažinti MTL cholesterolio kiekį. Tačiau medikai įspėja, kad dėl didelės cukraus koncentracijos jų negalima vartoti per daug. Kad uogos būtų itin naudingos širdžiai, jie siūlo vartoti džiovintas uogas (ypač spanguoles ir mėlynes) ir nesaldintas rūšis.
Asmenys, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, prieš keisdami mitybą, turėtų pasitarti su gydytoju, nes kai kurie džiovinti vaisiai gali sąveikauti su vaistais.