Šie 3 pusryčių įpročiai didina diabeto riziką net jauniems žmonėms

breakfast habits raise diabetes risk

Trys pusryčių įpročiai gerokai padidina diabeto riziką net ir jauniems suaugusiesiems: pusryčių praleidimas, dėl kurio sutrinka jautrumas insulinui; daug cukraus turinčių produktų, pavyzdžiui, pagardintų jogurtų ir vaisių sulčių, kuriuose yra 20-30 g paslėpto cukraus, vartojimas; perdirbtų angliavandenių be baltymų ar sveikų riebalų vartojimas, dėl kurio greitai pakyla gliukozės kiekis kraujyje. Kasdien kartojami šie įpročiai ilgainiui sukelia atsparumą insulinui. Supratimas apie rytinio valgymo laiką ir sudėtį suteikia vertingą apsaugą nuo ilgalaikių medžiagų apykaitos komplikacijų.

Visiškas pusryčių praleidimas: Kaip rytinis badavimas veikia cukraus kiekį kraujyje?

Nors daugelis pusryčius laiko svarbiausiu dienos valgymu, tyrimai, kurių metu buvo nagrinėjamas šio valgymo praleidimo poveikis cukraus kiekio kraujyje reguliavimui, davė nevienareikšmiškų rezultatų. Keletas tyrimų rodo, kad įprastas pusryčių praleidimas susijęs su padidėjusiu atsparumu insulinui ir sutrikusiu gliukozės toleravimu, ypač tarp jaunų suaugusiųjų.

Reklama

Ilgalaikis naktinis badavimas, pratęstas praleidžiant pusryčius, gali sukelti kompensacines metabolines adaptacijas, dėl kurių padidėja gliukozės kiekio kraujyje nepastovumas. Pusryčius praleidžiantys žmonės vėliau dažnai valgo didesnius patiekalus, todėl cukraus kiekis kraujyje gali smarkiau pakilti.

Be to, rytinis kortizolio pikas nevalgius gali dar labiau padidinti gliukozės kiekį kraujyje ir sukurti nepalankią medžiagų apykaitos aplinką, dėl kurios ilgainiui gali padidėti diabeto rizika.

Daug cukraus turintys pusryčiai: Paslėpti pavojai, slypintys „sveikuose” pasirinkimuose

Daugelis vartotojų, kurie teikia pirmenybę pusryčių valgymui, gali netyčia pakenkti savo sveikatos tikslams, nes renkasi „sveikus” pusryčius, kuriuose iš tikrųjų yra daug paslėpto cukraus.

Reklama

Populiariuose pusryčių produktuose, pavyzdžiui, pagardintuose jogurtuose, granolose, greito paruošimo avižinių dribsnių pakeliuose ir vaisių sultyse, dažnai yra 20-30 g pridėtinio cukraus vienoje porcijoje.

Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti moksliniai tyrimai rodo, kad šie didelį glikemijos kiekį turintys pusryčiai gali sukelti gliukozės kiekio kraujyje šuolius, po kurių gliukozė krenta, ir ilgainiui paskatinti atsparumą insulinui.

2019 m. žurnale „British Medical Journal” paskelbtame tyrime nustatyta, kad nuolat vartojant cukrumi saldintus pusryčius rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu yra 26 % didesnė, net ir tarp asmenų, neturinčių kitų rizikos veiksnių.

Reklama

Perdirbtų angliavandenių vartojimas be baltymų ar sveikų riebalų

Vien perdirbtų angliavandenių vartojimas yra reikšmingas diabeto rizikos veiksnys, ypač jei jie nesuderinti su baltymais ar sveikaisiais riebalais.

Kai žmonės vartoja tokius maisto produktus kaip balta duona, pyragaičiai ar dribsniai be maistingųjų medžiagų, cukraus kiekis kraujyje greitai pakyla ir sukelia pernelyg didelę insulino gamybą.

Kasdien pasikartojantis toks medžiagų apykaitos modelis ilgainiui gali sukelti atsparumą insulinui – net ir jaunesniems suaugusiesiems.

Reklama

Tyrimai rodo, kad į angliavandenių gausius pusryčius pridėjus baltymų ir sveikųjų riebalų, gliukozės reakcija gerokai sušvelnėja ir sumažėja diabeto rizika.

Laiko poveikis ypač ryškus ryte, kai jautrumas insulinui natūraliai yra didesnis, todėl pusryčių pasirinkimas ypač svarbus ilgalaikei medžiagų apykaitos sveikatai.

Reklama
Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like