Vidutinis amerikietis kasdien suvartoja 17 arbatinių šaukštelių pridėto cukraus, tačiau daugelis vis dar nežino, kas yra pagrindiniai kaltininkai, tykantys maisto prekių parduotuvių lentynose. Produktai, parduodami kaip sveikos alternatyvos – nuo granolos batonėlių iki kokteilių – dažnai vienoje porcijoje turi daugiau cukraus nei tradiciniai desertai. Šie iš pažiūros maistingi produktai apeina vartotojų gynybą naudodami strategines pakuotes ir teiginius apie naudą sveikatai. Maisto gamintojai įvaldė meną paslėpti perdirbtus ingredientus už terminų „natūralus“ ir „nesusmulkinti grūdai“, sukuriant apgaulingą vaizdą, kurį reikia atidžiau išnagrinėti.
Granola ir granolos batonėliai: paslėptos cukraus bombos
Daugelis sveikatingumo sąmoningų vartotojų automatiškai renkasi granolą ir granolos batonėlius, manydami, kad šie produktai yra maistingos alternatyvos tradiciniams pusryčių dribsniams ir užkandžiams. Tačiau maistinė analizė rodo, kad šie produktai dažnai turi per daug pridėto cukraus, kuris dažnai viršija saldainių batonėliuose esančio cukraus kiekį.
Komercinė granola paprastai sudėtyje turi medaus, rudojo cukraus, kukurūzų sirupo ir džiovintų vaisių, todėl cukraus koncentracija vienoje porcijoje yra 12–15 g. Populiariuose granolos batonėliuose yra panašus cukraus kiekis, o kai kurių rūšių batonėliuose cukraus yra net 20 g. Toks cukraus kiekis gali sukelti gliukozės kiekio kraujyje šuolius, skatinti uždegimą ir prisidėti prie svorio padidėjimo, o tai visiškai prieštarauja jų tariamai naudai sveikatai.
Aromatizuotas jogurtas: daugiau cukraus nei ledai
Nepaisant sveikatingumo aureolės ir probiotinių savybių, aromatizuotuose jogurtuose dažnai yra tiek pat arba daugiau cukraus nei aukščiausios kokybės leduose.
Tipiniame 170 gramų (6 uncijų) vanilės jogurto indelyje yra 15–20 gramų pridėto cukraus, o tokioje pačioje porcijoje vanilės ledų jo yra vidutiniškai 14–16 gramų.
Braškių ir vaisių skonio jogurtai dažnai turi 25–30 gramų vienoje porcijoje.
Maisto gamintojai pasiekia gerą skonį, pridėdami aukšto fruktozės kukurūzų sirupo, cukranendrių cukraus ir dirbtinių vaisių koncentratų.
Baltymai ir probiotikai išlieka naudingi, tačiau per didelis cukraus kiekis panaikina daugelį sveikatos privalumų, galimai prisidedant prie cukraus kiekio kraujyje šuolių ir svorio padidėjimo.
Vaisių sultys ir kokteiliai: skystas cukrus be ląstelienos
Nors kietas maistas paslepia cukraus kiekį savo tekstūra ir suvokiamu naudingumu sveikatai, skystos formos kelia dar didesnę problemą. Komercinės vaisių sultys vienoje 240 mililitrų porcijoje turi 20–36 gramus cukraus, o tai prilygsta ar viršija gazuotų gėrimų cukraus kiekį. Sulčių spaudimo procesas pašalina naudingą ląstelieną, kuri paprastai lėtina cukraus įsisavinimą, todėl greitai pakyla gliukozės kiekis kraujyje.
Parduotuvėse parduodamuose kokteiliuose dažnai pridedama saldiklių, todėl cukraus kiekis vienoje porcijoje siekia 50 ir daugiau gramų. Net 100 % vaisių sultyse nėra visų vaisių sotumo signalo, todėl jų suvartojama per daug. Sveikatos priežiūros specialistai vis dažniau rekomenduoja riboti skystų vaisių produktų vartojimą, nes jie yra koncentruotos fruktozės šaltinis be visų vaisių maistinės vertės.
Nesijotų kviečių duona: perdirbti angliavandeniai su sveikatingumo aureole
Dauguma nesijotų kviečių duonos rūšių yra intensyviai perdirbamos pramoniniu būdu, dėl to jos netenka savo maistinių privalumų, palyginti su balta duona. Komerciniai gamintojai dažnai naudoja rafinuotus nesijotus kviečių miltus, pašalindami gemalus ir sėlenas, o vėliau juos dirbtinai vėl prideda. Šie produktai turi konservantų, tešlos kondicionierių ir aukšto fruktozės kukurūzų sirupo. Glikemijos indeksas išlieka stebėtinai aukštas, dėl to greitai pakyla cukraus kiekis kraujyje, panašiai kaip ir valgant baltą duoną.
Daugelis prekės ženklų turi minimalų kiekį tikrų viso grūdo produktų, o išvaizdai suteikti naudojamas karamelės dažiklis. Perskaitę ingredientų sąrašą pastebėsite, kad cukrus dažnai yra tarp trijų pagrindinių komponentų, todėl šie produktai yra labiau panašūs į perdirbtus desertus nei maistingus pagrindinius produktus.
Trail Mix: kaloringas užkandžių spąstai
Kitas iš pažiūros sveikas maistas, kuris klaidina sveikatingumą vertinančius vartotojus, yra trail mix, kuris iš praktiško maisto kelionėms virsta perdirbtu užkandžių spąstais.
Komercinės rūšys yra su šokolado gabaliukais, jogurtu padengtais razinomis ir cukruotais vaisiais, kurie smarkiai padidina cukraus kiekį.
Viena porcija suteikia 140–170 kalorijų, tačiau porcijos kontrolė yra sudėtinga dėl užkandžio priklausomybę sukeliančio druskos, cukraus ir riebalų derinio.
Džiovinti vaisiai koncentruoja natūralų cukrų, pašalinant ląstelieną ir vandenį.
Tuo tarpu riešutai yra skrudinami uždegimą sukeliančiuose aliejuose ir per daug natrio.
Šis kaloringas derinys skatina persivalgyti, todėl mišinys yra neefektyvus svorio valdymo tikslams.
Baltyminiai batonėliai: saldainiai su rinkodaros teiginiais
Baltyminiai batonėliai maskuojasi kaip maistingi maisto produktai, tačiau jų cukraus kiekis yra beveik toks pat kaip ir įprastų saldainių.
Laboratorinės analizės rodo, kad daugelis populiarių prekės ženklų turi 15–25 gramų pridėto cukraus, kuris atitinka arba viršija standartinių šokoladinių batonėlių kiekį.
Rinkodaros terminai, tokie kaip „natūralus“ ir „ekologiškas“, užgožia aukštą fruktozės kukurūzų sirupo ir dirbtinių saldiklių kiekį, nurodytą tarp pagrindinių ingredientų.
Baltyminis kiekis, paprastai 10–20 gramų, retai pateisina 200–400 kalorijų kiekį ir perdirbtus priedus.
Sveikatingumo sąmoningi vartotojai, ieškodami patogaus maisto, netyčia vartoja perdirbtus maisto produktus, kurių sudėtyje yra minimalus kiekis natūralių ingredientų.
Natūralūs maisto produktai, tokie kaip riešutai, sėklos ar graikiškas jogurtas, suteikia didesnį baltymų kiekį be perteklinio cukraus ir sintetinių junginių.
Be riebalų salotų padažai: cheminiai kokteiliai, kurie trukdo numesti svorį
Žadėdami lengvą svorio kontrolę, be riebalų salotų padažai paprastas daržoves paverčia sintetinių priedų ir paslėptų cukrų šaltiniu.
Gamintojai naudingus riebalus pakeičia kukurūzų sirupu, dirbtiniais tirštikliais ir cheminiais konservantais, kad išlaikytų tekstūrą ir skonį.
Dėl šių pakeitimų produktai turi daugiau cukraus nei jų riebalų turintys atitikmenys, o tai sukelia insulino šuolius, skatinančius riebalų kaupimąsi.
Sveikų riebalų trūkumas trukdo įsisavinti iš daržovių gaunamus riebaluose tirpius vitaminus A, D, E ir K.
Laboratorijoje sukurti emulsikliai ir stabilizatoriai, pavyzdžiui, karageninas, gali sukelti virškinimo trakto uždegimą.
Reguliarus šių perdirbtų padažų vartojimas sumažina šviežių produktų maistinę vertę ir prisideda prie med