Naujausi neurologiniai tyrimai kelia susirūpinimą dėl dirbtinių saldiklių poveikio smegenų sveikatai. Keli tyrimai rodo, kad tokie įprasti pakaitalai, kaip aspartamas ir sukralozė, gali sutrikdyti atminties formavimąsi ir pagreitinti pažinimo funkcijų silpnėjimą. Mokslininkai nustatė, kad galimi mechanizmai yra neurotransmiterių funkcijos sutrikimai ir žarnyno mikrobiotos pokyčiai. Nors reguliavimo institucijos tvirtina, kad šie produktai yra saugūs, kritikai atkreipia dėmesį į patvirtinimo procesų apribojimus, dėl kurių gali būti neatsižvelgiama į naujesnius nepriklausomus atradimus. Vis daugiau įrodymų rodo, kad vartotojai turėtų persvarstyti savo kasdienio saldiklių vartojimo įpročius.
Mokslas apie dirbtinius saldiklius ir nervų funkciją
Mokslininkai daug tyrinėjo dirbtinių saldiklių ir smegenų funkcijos ryšį , ir gavo sudėtingų ir kartais prieštaringų išvadų. Naujausi tyrimai rodo, kad tokie saldikliai kaip aspartamas, sukralozė ir sacharinas gali sutrikdyti neuroninius kelius, susijusius su kognityviniu apdorojimu ir atminties formavimusi.
Gyvūnų modeliai rodo, kad ilgą laiką veikiant dirbtiniams saldikliams gali pakisti hipokampo funkcija. Žmonių neurovaizdavimo tyrimai rodo, kad, palyginti su natūralaus cukraus vartojimu, pasikeitė atlygio centro aktyvacijos modeliai.
Šie junginiai gali turėti įtakos neuromediatorių sistemoms, ypač dopamino ir serotonino reguliacijai. Tačiau atrodo, kad dozė turi lemiamą reikšmę, nes neigiamas poveikis pirmiausia pastebimas tada, kai suvartojama daugiau nei įprastai suvartojama su maistu.
Pagrindiniai tyrimai, atskleidžiantys kognityvinių sutrikimų sąsajas
Svarbus 2021 m. Kalifornijos universitete atliktas tyrimas yra tyrimų, siejančių dirbtinius saldiklius su pažinimo funkcijų pablogėjimu, priešakyje. Tyrėjai užfiksavo, kad aštuonias savaites kasdien dideliais kiekiais aspartamo vartojusių dalyvių atminties formavimasis sumažėjo 14 %.
Ši išvada sutampa su MIT išilginiu tyrimu, kurio metu penkerius metus buvo stebima 1400 suaugusiųjų ir kuris atskleidė, kad reguliariai saldiklius vartojančių žmonių kognityvinės funkcijos blogėja sparčiau nei kontrolinėse grupėse.
Be to, 2022 m. Europos maisto saugos tarnybos atliktoje apžvalgoje nustatyti galimi nervų sistemos sutrikimai, susiję su sukralozės ir acesulfamo kalio vartojimu. Atrodo, kad šie junginiai trikdo hipokampo funkciją, todėl gali turėti įtakos atminties konsolidavimui ir erdvinės navigacijos gebėjimams.
Cukraus pakaitalų sukeliamos neurologinės žalos mechanizmai
Molekulinės biologijos duomenys atskleidžia kelis kelius, kuriais dirbtiniai saldikliai gali pakenkti neurologinei funkcijai. Tyrimai rodo, kad aspartamo metabolitai, ypač fenilalaninas ir asparagino rūgštis, gali pereiti kraujo-smegenų barjerą, todėl gali sutrikdyti neuromediatorių sistemas ir sukelti sužadinimo toksiškumą nerviniuose audiniuose.
Įrodyta, kad sukralozė ir sacharinas keičia žarnyno mikrobiotos sudėtį ir sukelia uždegimines reakcijas, galinčias paveikti žarnyno ir smegenų ašį. Šis sutrikimas gali pakenkti kognityviniam apdorojimui dėl citokinų signalų. Be to, kai kurie saldikliai trikdo gliukozės apykaitą smegenų ląstelėse, todėl gali sumažėti energijos prieinamumas svarbiausioms nervų funkcijoms ir prisidėti prie oksidacinio streso smegenų audiniuose.
Pramonės reakcija ir reguliavimo priežiūros spragos
Šių neurologinių problemų iš esmės nesprendžia saldiklių pramonė, kuri, nepaisant gausėjančių mokslinių įrodymų, ir toliau parduoda produktus kaip saugias cukraus alternatyvas. Pramonės atstovai paprastai remiasi FDA patvirtinimu kaip pakankamu patvirtinimu, neatsižvelgdami į naujesnius tyrimus, rodančius neurologinę riziką.
Reguliavimo priežiūra turi didelių spragų. FDA patvirtinimo procesas labai priklauso nuo pramonės finansuojamų tyrimų, todėl gali kilti interesų konfliktų. Be to, stebėsena po patvirtinimo tebėra minimali, nėra sistemingų neurologinės saugos priežiūros programų. Vartotojų teisių gynimo grupės ragino finansuoti nepriklausomus mokslinius tyrimus ir nustatyti griežtesnius reikalavimus atskleisti informaciją apie galimą poveikį kognityviniams gebėjimams, ypač pažeidžiamoms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, vaikams ir pagyvenusiems žmonėms.
Praktinės alternatyvos ir apsaugos priemonės vartotojams
Daugelis vartotojų, norinčių apsaugoti savo neurologinę sveikatą, užuot naudoję dirbtinius saldiklius, gali įgyvendinti keletą įrodymais pagrįstų strategijų. Palaipsniui mažinant bendrą saldumo skonį ir sąmoningai jį vartojant, galima iš naujo išmokyti skonio receptorius. Visavertės maisto alternatyvos, pavyzdžiui, vaisiai, suteikia saldumo su naudingomis maistinėmis medžiagomis ir skaidulomis.
Atidžiai skaitykite sudedamųjų dalių etiketes, kad atpažintumėte po įvairiais pavadinimais paslėptus saldiklius. Kai būtina saldinti, geriau rinktis minimalų kiekį natūralių saldiklių, tokių kaip medus, klevų sirupas ar datulės. Sukurkite palankią namų aplinką pašalindami probleminius produktus ir taip sumažinkite kasdienį jų poveikį. Maži, laipsniški pokyčiai yra tvaresni nei bandymas iš karto visiškai atsisakyti produktų.