„Šakšuka”. Tokie pusryčiai nespėja atvėsti – kodėl tai skanu, paaiškinti negaliu

Screenshot

Yra patiekalų, kuriuos sunku apibūdinti žodžiais. Šakšuka – vienas jų. Kiaušiniai, plaukiojantys pomidorų padaže su paprika ir svogūnais, keptuvėje kunkuliuoja, skleidžia aromatą, ir visi namiškiai susirenka virtuvėje dar prieš paskelbiant, kad paruošta. Toks patiekalas nespėja atvėsti – jis išnyksta per kelias minutes.

Šakšuka kilusi iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos, bet seniai tapo populiari visame pasaulyje. Paprasta, greita, soti – ir tinka bet kuriam paros metui.

Ko reikės

Patiekalui reikės kelių paprastų ingredientų, kuriuos tikriausiai jau turite namuose.

Kiaušiniai – 4–5 vnt. Jie bus įmušami tiesiai į pomidorų padažą ir kepami, kol baltymai sukietės, o tryniai liks skysti.

Pomidorai – 5–6 vidutinio dydžio. Žiemą puikiai tinka konservuoti pomidorai savo sultyse.

Svogūnai – 2 vnt. Geriausia rinktis didesnius, kad padažas būtų sodrus.

Paprika – 1 vnt. Spalva nesvarbi, bet raudona ar geltona suteiks daugiau saldumo.

Česnakas – 2 skiltelės.

Druska – pusė šaukštelio arba pagal skonį.

Juodieji pipirai – pagal skonį.

Aliejus – 4–5 šaukštai.

Švieži žalumynai – petražolės, krapai ar kas patinka.

Kaip gaminti

Svogūnus ir papriką supjaustykite kubeliais. Pomidorus paruoškite neįprastu, bet labai veiksmingu būdu: perpjaukite kiekvieną per pusę ir stambia tarka sutarkuokite minkštimo pusę, laikydami už odelės. Odelę išmeskite. Taip gausite natūralią pomidorų tyrę be nereikalingų gabaliukų.

Į platesnę keptuvę įpilkite aliejaus ir pakaitinkite. Sudėkite svogūnus ir kepinkite, kol jie taps pusiau skaidrūs. Tada įmeskite papriką ir pakepinkite dar porą minučių, nuolat pamaišydami.

Supilkite sutarkuotus pomidorus. Trošinkite ant vidutinės ugnies, kol daržovės suminkštės, o skystis šiek tiek išgaruos. Užtruks apie 10–15 minučių.

Kai padažas sutirštės, per presą išspauskite česnako skilteles, įberkite druskos ir pipirų. Išmaišykite.

Dabar svarbiausia dalis. Šaukštu padarykite padaže keturias penkias įdubas ir į kiekvieną atsargiai įmuškite po kiaušinį. Stenkitės, kad tryniai liktų sveiki – taip bus ir gražiau, ir skaniau.

Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite 3–4 minutes. Baltymai turi sukietėti, o tryniai likti skysti arba pusiau skysti – kaip jums labiau patinka.

Kaip patiekti

Šakšuka valgoma tiesiai iš keptuvės, kol karšta. Pabarstykite šviežiais žalumynais ir patiekite su duona, bandele ar skrudintu batonu – reikės kuo padažą semti.

Jei gaminate vakarienei, puikiai tinka ir spagečiai. Atrodo neįprastai, bet skonio derinys veikia puikiai.

Svarbu viena – nedelskite. Šakšuka geriausia iškart, kol tryniai dar skysti, o padažas karštas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video