Tyrimai rodo, kad brokoliai gali turėti neigiamos įtakos vyresnių nei 60 metų suaugusiųjų kraujagyslių sveikatai. Brokoliuose esantys gliukozinolatai vyresnio amžiaus žmonėms, kurių žarnyno mikrobiota pakitusi, virsta uždegimą skatinančiomis molekulėmis, todėl kraujagyslių elastingumas gali sumažėti iki 18 %. Tai prieštarauja teigiamam šios daržovės poveikiui, pastebėtam jaunesniems suaugusiesiems. Įspėjamieji požymiai yra pilvo pūtimas, galvos skausmas ir kraujospūdžio svyravimai. Alternatyvios daržovės, pavyzdžiui, špinatai, paprikos ir saldžiosios bulvės, teikia panašią maistinę naudą be šios rizikos. Suprasdami šiuos su amžiumi susijusius pokyčius, galite apsaugoti širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Stebinantys cheminiai pokyčiai brokoliuose po 60 metų amžiaus
Nors brokoliai jau seniai laikomi maistine stiprybe, mokslininkai atrado, kad jų cheminė sudėtis labai pasikeičia, kai juos vartoja vyresni nei 60 metų suaugusieji.
Daržovėje esantys gliukozinolatai, junginiai, pasižymintys priešuždegiminėmis savybėmis, dėl pakitusios vyresnio amžiaus žmonių žarnyno mikrobiotos virsta uždegimą skatinančiomis molekulėmis. Ši transformacija gali susiaurinti kraujagysles, o ne jas apsaugoti.
Žurnale „Journal of Cardiovascular Health” paskelbti tyrimai rodo, kad šie cheminiai pokyčiai įvyksta būtent po 60 metų dėl natūralių virškinimo fermentų pokyčių.
Reguliariai brokolius vartojančių senjorų kraujagyslių elastingumas sumažėja iki 18 %, priešingai nei apsauginis poveikis, pastebėtas jaunesniems suaugusiesiems.
Kaip kryžmažiedžių daržovių junginiai veikia senstančias kraujagysles
Cheminiai pokyčiai, pastebėti senjorams vartojant brokolius, apima platesnę kryžmažiedžių daržovių grupę ir jų poveikį senstančioms kraujagyslėms.
Tyrimai rodo, kad sulforafanas ir izotiocianatai, kurių gausu šiose daržovėse, skirtingai veikia sutrikusias vyresnio amžiaus žmonių kraujagyslių sistemas.
Šie junginiai, nors ir naudingi jaunesniems žmonėms, po 60 metų amžiaus gali padidinti kalcio sankaupas arterijų sienelėse.
Tyrimai rodo, kad kryžmažiedžių junginiams sąveikaujant su amžiuje pakitusiais endotelio receptoriais 17 % padidėja uždegimo žymenų kiekis.
Dėl šio paradoksalaus poveikio anksčiau širdžiai naudingos daržovės tampa potencialiais vyresnio amžiaus žmonių kraujagyslių rigidiškumo ir prastesnės kraujotakos sukėlėjais.
Įspėjamieji ženklai, kad jūsų organizmas gali reaguoti neigiamai
Įspėjamieji ženklai, kad jūsų kūnas gali reaguoti neigiamai
Kaip greitai jautrių asmenų organizmas praneša apie neigiamą reakciją į kryžmažiedes daržoves? Paprastai simptomai gali pasireikšti nuo kelių valandų iki kelių dienų po vartojimo.
Įspėjamieji požymiai yra pilvo pūtimas, pilvo diskomfortas ir per didelis dujų kiekis, ypač tiems, kurių virškinimo sistema sutrikusi.
Kai kurie žmonės, suvalgę brokolių, kopūstų ar gūžinių kopūstų, praneša apie galvos skausmus, odos bėrimus ar nepaaiškinamą nuovargį.
Rimtesni požymiai yra širdies ritmo pokyčiai, nepaaiškinami kraujospūdžio svyravimai arba uždegimo žymenys kraujyje.
Sergantieji skydliaukės ligomis gali jausti gerklės veržimą, švokštimą arba paūmėjusius hipotirozės simptomus.
Visi, kuriems pasireiškia nuolatiniai simptomai, turėtų kreiptis į sveikatos priežiūros paslaugų teikėją dėl tinkamo įvertinimo.
Alternatyvios daržovės, teikiančios panašią naudą be rizikos
Pripažinti nepageidaujamas reakcijas į kryžmažiedes daržoves nereiškia visiškai atsisakyti mitybos tikslų. Keletas alternatyvų teikia panašią naudą ir nesukelia panašaus jautrumo.
Lapiniai žalumynai, pavyzdžiui, špinatai ir šveicariški mangoldai, pasižymi panašiomis maistinėmis medžiagomis be probleminių kryžmažiedžių daržovių junginių. Juose yra antioksidantų, vitaminų A ir K bei geležies, tačiau jie švelniau veikia jautrią virškinimo sistemą.
Šakninės daržovės, įskaitant morkas, saldžiąsias bulves ir burokėlius, turi skaidulų ir mikroelementų, kurie palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą.
Be to, ne kryžmažiedėse daržovėse, pavyzdžiui, paprikose, agurkuose ir moliūguose, yra naudingų fitonutrientų, palaikančių kraujagyslių vientisumą ir nesukeliančių skydliaukės veiklos sutrikimų, būdingų kryžmažiedėms daržovėms.
Tyrimų rezultatai apie brokolių poveikį kraujagyslių sveikatai
Moksliniai tyrimai, kuriuose nagrinėjamas brokolių poveikis kraujagyslių sveikatai, pateikia sudėtingą vaizdą. Kai kurie tyrimai rodo, kad brokoliuose yra sulforafano, kuris suaktyvina antioksidacines reakcijas, apsaugančias kraujagysles, tačiau kitų tyrimų rezultatai rodo, kad vyresnio amžiaus žmonės turi būti atsargūs.
2021 m. žurnale „Circulation Research” paskelbtame tyrime nustatyta, kad kryžmažiedžių daržovių junginiai gali trukdyti angiogenezei– naujų kraujagyslių formavimuisi – vyresniems nei 65 metų suaugusiesiems. Šis galimas trikdys tampa problemiškas asmenims, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis arba turintiems sutrikusią kraujagyslių funkciją.
Be to, mokslininkai pastebėjo, kad brokoliuose esantys gliukozinolatai gali sąveikauti su tam tikrais kraują skystinančiais vaistais, todėl antikoaguliantais gydomiems asmenims gali sukelti nepageidaujamą poveikį.
Mitybos pokyčiai kraujotakos sistemai apsaugoti
Mitybos pokyčiai kraujotakos sistemai apsaugoti
Atsižvelgiant į tai, kad brokolių vartojimas kai kuriems asmenims gali kelti susirūpinimą, tikslingi mitybos pakeitimai gali padėti apsaugoti kraujagyslių sveikatą.
Sergantiems skydliaukės ligomis gali būti naudinga lengvai troškinti kryžmažiedes daržoves, o ne vartoti žalias, nes taip goitrogeninių junginių sumažėja iki 30 %.
Jodo turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, jūros dumblių, žuvies ir pieno produktų, vartojimas padeda neutralizuoti galimus skydliaukės veiklos trikdžius.
Vyresnio amžiaus žmonės turėtų apsvarstyti galimybę sumažinti kryžmažiedžių daržovių vartojimą ir padidinti kraujagyslių funkciją palaikančių maisto produktų, įskaitant omega-3 šaltinius, nitratų turinčias daržoves, pavyzdžiui, burokėlius, ir flavonoidų turinčius vaisius.
Prieš atliekant reikšmingus mitybos pokyčius būtina pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, ypač tiems, kurie jau serga širdies ir kraujagyslių ligomis.