Pigūs gėrimai prailgina gyvenimą ir mažina vėžio bei demencijos riziką

affordable beverages enhance longevity

Keletas įperkamų gėrimų turi daug žadantį poveikį ilgaamžiškumui ir ligų prevencijai. Žaliojoje arbatoje yra EGCG, kuris apsaugo smegenų ląsteles ir gali sumažinti demencijos riziką. Kavos biologiškai aktyvūs junginiai pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, ypač prieš kepenų ir storosios žarnos vėžį. Fermentuoti gėrimai, tokie kaip kombuča, palaiko žarnyno sveikatą ir gali pagerinti kognityvines funkcijas. Apelsinų ir spanguolių sultys suteikia apsauginių antioksidantų ir flavonoidų. Reguliarus šių įprastų gėrimų vartojimas yra paprastas būdas į kasdienį gyvenimą pratęsiančių junginių įtraukimas.

Įprastų gėrimų ir ilgaamžiškumo mokslinis pagrindimas

Nors daugelis žmonių geria gėrimus visų pirma dėl malonumo, tyrimai vis dažniau rodo įprastų gėrimų ir žmogaus ilgaamžiškumo sąsajas.

Reklama

Tyrimai rodo, kad tam tikri arbatoje, kavoje ir raudonajame vyne esantys junginiai – polifenoliai, katechinai ir resveratrolis – gali turėti priešuždegiminių ir antioksidacinių savybių.

Šie biologiškai aktyvūs junginiai gali apsaugoti ląstelių struktūras nuo oksidacinės pažaidos ir sumažinti su senėjimu susijusią riziką.

Pagrindiniuose medicinos žurnaluose paskelbti tyrimai rodo, kad saikingas kavos vartojimas susijęs su mažesniu mirtingumu, o žaliosios arbatos vartojimas kai kuriose populiacijose susijęs su mažesne vėžio rizika.

Reklama

Mokslininkai pabrėžia, kad gėrimų poveikis priklauso nuo individualių sveikatos profilių, genetinių veiksnių ir vartojimo įpročių.

Žalioji arbata: Galingas neuroprotekcinis eliksyras, kainuojantis mažiau nei 5 dolerius.

Žalioji arbata tarp gėrimų, susijusių su ilgaamžiškumu, išsiskiria savo nepaprastomis neuroprotekcinėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad joje yra katechinų, ypač epigalokatechino galato (EGCG), kurie padeda apsaugoti smegenų ląsteles nuo pažeidimų ir mažina uždegimą.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant žaliąją arbatą gali sumažėti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos, rizika.

Reklama

Žaliojoje arbatoje esanti aminorūgštis L-teaninas skatina atsipalaidavimą be mieguistumo ir gerina kognityvines funkcijas.

Žalioji arbata kainuoja mažiau nei 4,60 EUR už dėžutę, todėl yra nebrangus kasdienis ritualas, kurio nauda kaupiasi.

Trys-penki puodeliai per dieną yra ideali galimybė išnaudoti visą neuroprotekcinį arbatos potencialą.

Reklama

Atskleistos paslėptos priešvėžinės kavos savybės

Be energizuojančio poveikio, kavoje yra daug biologiškai aktyvių junginių, kurie pasižymi daug žadančiomis priešvėžinėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad reguliarus kavos vartojimas gali sumažinti kepenų, storosios žarnos ir endometriumo vėžio riziką.

Tokie junginiai kaip chlorogeninės rūgštys, kofeinas ir kavfestolis veikia kaip antioksidantai, kovojantys su oksidaciniu stresu ir uždegimu – dviem pagrindiniais vėžio vystymosi veiksniais. Šios medžiagos stabdo naviko augimą reguliuodamos ląstelių ciklus ir skatindamos pažeistų ląstelių apoptozę.

Tyrimai rodo, kad ideali nauda gaunama kasdien suvartojant 3-5 puodelius. Nepaisant šių išvadų, mokslininkai pabrėžia, kad kava yra papildoma prevencijos strategija, o ne gydymo priemonė, kurios poveikis priklauso nuo individualių genetinių veiksnių.

Reklama

Rauginti gėrimai: Žarnyno ir smegenų ryšį stiprinantys gėrimai: biudžetui draugiški žarnyno ir smegenų ryšio stiprintuvai

Fermentuoti gėrimai yra nebrangi kavos alternatyva tiems, kurie ieško ne tik kofeino, bet ir kitų sveikatai naudingų medžiagų. Šiuose gėrimuose, įskaitant kombučą, kefyrą ir tradicinę girą, yra naudingų probiotikų, kurie palaiko žarnyno mikrobiomo įvairovę.

Tyrimai rodo, kad šie mikroorganizmai atlieka svarbų vaidmenį žarnyno ir smegenų ašyje, galimai mažindami uždegimą, susijusį su kognityvinių funkcijų silpnėjimu. Daugelio tyrimų duomenimis, reguliarus jų vartojimas susijęs su geresniu nuotaikos reguliavimu ir mažesniu nerimu.

Daugumą fermentuotų gėrimų galima pasigaminti namuose už kelis centus už porciją, todėl jie prieinami įvairiems ekonominiams sluoksniams. Be to, dėl natūralių konservavimo metodų nereikia naudoti dirbtinių stabilizatorių.

Reklama

Švelnus rūgštingumas padeda įsisavinti maistines medžiagas, ypač nervų veiklai būtinus B grupės vitaminus.

Stebinanti kasdienių vaisių sulčių nauda

Stebinanti kasdienių vaisių sulčių nauda

Nepaisant to, kad į įprastas vaisių sultis dažnai neatsižvelgiama kaip į paprastą pusryčių priedą, jos yra labai naudingos sveikatai už prieinamą kainą.

Reklama

Apelsinų sultys turi daug vitamino C ir flavonoidų, kovojančių su uždegimu ir oksidaciniu stresu. Tyrimai rodo, kad kasdienis jų vartojimas gali 20 % sumažinti insulto riziką.

Spanguolių sultyse yra proantocianidinų, kurie apsaugo nuo šlapimo takų infekcijų ir gali slopinti vėžinių ląstelių dauginimąsi.

Tuo tarpu vynuogių sultyse yra resveratrolio, siejamo su geresnėmis pažinimo funkcijomis ir mažesne Alzheimerio ligos rizika.

Reklama

Net obuolių sultys suteikia vertingų antioksidantų ir kainuoja mažiau nei specializuoti gėrimai.

Šiems prieinamiems produktams nereikia specialaus paruošimo, todėl jie praktiškai papildo sveiką mitybą nepriklausomai nuo socialinio ir ekonominio statuso.

Vanduo su posūkiu: paprasti užpilai, kovojantys su ląstelių senėjimu

Daugybe mokslinių tyrimų įrodyta, kad vandens užpilai yra labai naudingi ne tik dėl drėkinimo.

Reklama

Šiuose paprastuose gėrimuose, pagamintuose į vandenį pridėjus vaisių, žolelių ar daržovių, yra polifenolių ir antioksidantų, kovojančių su oksidaciniu stresu ląstelių lygmenyje.

Citrinų prisotintame vandenyje yra vitamino C ir citrusinių vaisių bioflavonoidų, kurie palaiko kolageno gamybą.

Agurkų vanduo suteikia silicio dioksido, kuris stiprina jungiamuosius audinius.

Reklama

Mėtos gerina virškinimą ir išskiria antioksidantus.

Uogų užpilai suteikia antocianinų, kurie saugo DNR struktūrą.

Reguliarus šių nebrangių užpilų vartojimas gali gerokai sumažinti ląstelių senėjimo požymius, palaikyti ilgaamžiškumą be brangių papildų ar sudėtingų paruošimo būdų.

Reklama

Šių gėrimų įtraukimas į kasdienę rutiną siekiant maksimalios naudos

Kad maksimaliai padidintumėte į vandenį įpilto vandens naudą sveikatai, veiksmingiausia yra nustatyti nuoseklų vartojimo grafiką visai dienai. Ekspertai rekomenduoja atsibudus išgerti stiklinę, kad po miego įsibėgėtų medžiagų apykaita ir padidėtų hidratacijos lygis.

Valgio metu saldžius gėrimus pakeitus vandeniu, pagerėja maistinių medžiagų įsisavinimas ir sumažėja suvartojamų kalorijų kiekis. Visą darbo dieną matomoje vietoje laikydami tam skirtą buteliuką priminkite, kad reikia palaikyti hidrataciją.

Kad antioksidantai būtų optimaliai išgauti, paruoškite užpilus likus 4-6 valandoms iki vartojimo arba per naktį. Keisdami skirtingus derinius, išvengsite skonio nuovargio ir užtikrinsite fitonutrientų įvairovę.

Reklama

Didžiausia nauda gaunama tada, kai šie gėrimai įprastai pakeičia mažiau sveikatai palankius gėrimus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like