Kaip dažnai valgote žuvį? Būtent žuvies filė, o ne jūros gėrybes, tokias kaip krevetės. Per savaitę žmogus turėtų žuviai skirti bent kelias dienas. Taip pavyks prisotinti organizmą būtinais vitaminais ir mineralais, kurie yra žuvies produktuose.
Daugeliui atrodo, kad dabar maitintis žuvimi tapo brangiau nei mėsa. Problema ta, kad lašišos, raudonosios lašišos ir kitų žuvų rūšių kainos yra gana didelės. Tačiau nebūtina pirkti brangią žuvį, kad gautumėte vitaminų ir mineralų. Pavyzdžiui, omega-3 rūgštys ir A, B, C ir E grupės vitaminai yra net jūros lydekoje. Svarbiausia – išmokti skaniai paruošti šią žuvies rūšį.
Ingredientai keptai jūros lydekai:
- jūros lydeka – 2 vnt.
- druska – ½ a. š.
- prieskoniai žuviai – ½ a. š.
- džiovinti česnako milteliai
- augalinis aliejus
- svogūnai – 600 g
- sviestas – 50 g
- bulvės – 4 vnt.
- maistinė soda – ⅓ a. š.
- kiaušiniai – 2 vnt.
- grietinėlė – 100 ml
Keptos jūros lydekos gaminimas:
Išvalome žuvį nuo vidurių, žiaunų ir stuburo. Pašaliname pelekus, uodegą ir galvą, kruopščiai nuplauname. Supjaustome žuvį dideliais gabalais ir sudedame į kepimo formą.
Pažeriame žuvį druska, beriame žuvies prieskoniais ir sausais česnako milteliais. Patepame žuvį augaliniu aliejumi ir kruopščiai įtrinkame prieskonius bei česnaką į mėsos skaidulas.
Paliekame žuvį marinuotis 30 minučių. Tuo metu supjaustome svogūnus ketvirtadalio žiedais. Keptuvėje ant augalinio aliejaus apkepame svogūnus, kol suminkštės.
Nulupame bulves ir supjaustome plonomis plokštelėmis. Į svogūnus įberiame sodą, išmaišome ir tušuojame minutę. Perkelkame ¾ dalies svogūnų į lėkštę. Ant likusių svogūnų dedame bulvių plokšteles persiklojant.
Ant bulvių pagalvėlės išdėliojame marinuotą jūros lydeką, uždengiame svogūnų kepure.
Atskirame dubenyje išplakame kiaušinius, pridedame grietinėlę ir išmaišome.
Užpilame grietinėlę ant žuvies ir bulvių. Ant žuvies sudedame medinius pagaliukus ir vandenyje suvilgytą kepimo popierių.
Kepame jūros lydeką 180 laipsnių temperatūroje 30-35 minutes.
Kepti žuvį galima tiek keptuvėje, tiek kepimo formoje.