Pieno produktai neapsaugo nuo kaulų lūžių? Gydytojai paneigia seną mitą

dairy doesn t prevent fractures

Naujausi tyrimai paneigia ilgą laiką vyravusį įsitikinimą, kad pieno produktai apsaugo nuo kaulų lūžių. Keliuose tyrimuose, įskaitant 2018 m. atliktą metaanalizę, nenustatyta jokio reikšmingo ryšio tarp pieno vartojimo ir mažesnės klubo sąnario lūžių rizikos. Dabar mokslininkai pripažįsta, kad kaulų sveikata priklauso ne tik nuo kalcio, bet ir nuo daugelio kitų veiksnių, įskaitant vitaminą D, fizinį krūvį ir įvairius maistinių medžiagų šaltinius. Augalinis maistas, pavyzdžiui, lapiniai žalumynai, praturtintas augalinis pienas ir sėklos, pasižymi panašia kalcio nauda. Šiuolaikinėse medicinos rekomendacijose pabrėžiamas išsamus požiūris į skeleto sveikatą, neapsiribojant vien tik pieno produktų vartojimu.

Didžioji kalcio klaida: Kaip buvo nustatytas pieno ir kaulų ryšys

Jau kelis dešimtmečius Vakarų visuomenės mitybos rekomendacijose tvirtai įtvirtintas ryšys tarp pieno produktų vartojimo ir kaulų sveikatos.

Reklama

Šis ryšys pirmiausia buvo nustatytas XX a. viduryje, kai mokslininkai nustatė, kad kalcis yra būtinas kaulų formavimuisi.

Pieno pramonė pasinaudojo šiais moksliniais atradimais, finansavo mokslinius tyrimus ir rinkodaros kampanijas, kurios pabrėžė, kad pienas yra idealus kalcio šaltinis.

Visuomenės sveikatos iniciatyvos sustiprino šią žinią ir sukūrė mitybos rekomendacijas, kuriose rekomenduojama kasdien suvalgyti kelias pieno porcijas.

Reklama

Taikant šį į kalcį orientuotą požiūrį nebuvo atsižvelgta į kitus kaulų sveikatos veiksnius, įskaitant vitaminą D, magnį, fizinį aktyvumą ir baltymų vartojimą.

Supaprastintas teiginys „daugiau kalcio – stipresni kaulai” tapo medicinine ortodoksija anksčiau, nei buvo galima patikrinti jo veiksmingumą atlikus išsamius populiacijos tyrimus.

Ką rodo naujausi moksliniai tyrimai apie pieno produktus ir lūžių riziką

Nepaisant dešimtmečius galiojančių mitybos rekomendacijų, naujausi epidemiologiniai tyrimai paneigė įsivaizduojamą ryšį tarp pieno produktų vartojimo ir mažesnės lūžių rizikos.

Reklama

2018 m. žurnale „JAMA” paskelbtoje metaanalizėje ištirti 252 000 dalyvių duomenys ir nenustatyta jokio reikšmingo ryšio tarp pieno vartojimo ir klubo sąnario lūžių rizikos.

Panašiai ir slaugytojų sveikatos tyrime, kuriame 18 metų buvo stebima 72 000 moterų, pastebėta, kad didesnis pieno vartojimas nesumažino lūžių dažnumo.

Atlikti tyrimai rodo, kad kaulų sveikatai įtakos turi daugybė veiksnių: vitamino D būklė, fizinis krūvis, bendra mitybos kokybė ir genetika.

Reklama

Kai kurie tyrimai netgi rodo, kad šalyse, kuriose suvartojama daugiausia pieno produktų, paradoksaliai dažniau pasitaiko osteoporozinių lūžių.

Ne tik pieno produktai: Alternatyvūs kaulus stiprinančių maistinių medžiagų šaltiniai

Nors pieno produktai tradiciškai propaguojami kaip labai svarbūs kaulų sveikatai, daugybė augalinės kilmės ir ne pieno produktų yra panašūs arba geresni kalcio ir kitų kaulus stiprinančių maistinių medžiagų šaltiniai.

Tamsūs lapiniai žalumynai, tokie kaip lapiniai kopūstai, bok choy ir lapiniai kopūstai, turi labai gerai biologiškai įsisavinamo kalcio. Praturtintame augaliniame piene dažnai būna panašus kalcio kiekis kaip ir piene, taip pat vitamino D. Migdolai, ispaninio šalavijo sėklos ir tofu turi kalcio ir sveikų riebalų bei baltymų.

Reklama

Vitaminas K, gaunamas iš daržovių, didina kaulų tankį, o magnis, gaunamas iš pupelių, riešutų ir neskaldytų grūdų, palaiko kaulų struktūrą.

Tyrimai rodo, kad gyventojai, kurie maitinasi daugiausia augaliniu maistu, dažnai išlaiko puikią kaulų sveikatą, jei vartoja įvairius maistinių medžiagų šaltinius.

Mankštos ir gyvenimo būdo veiksnių vaidmuo skeleto sveikatai

Fizinio aktyvumo įtaka kaulų tvirtumui ir palaikymui yra kur kas didesnė nei vien tik mityba. Svorį išlaikantys pratimai, tokie kaip vaikščiojimas, bėgimas ir pasipriešinimo treniruotės, skatina kaulų formavimąsi ir padeda išlaikyti kaulų tankį visą gyvenimą.

Reklama

Tyrimai nuolat rodo, kad sėdimą darbą dirbančių asmenų lūžių rizika yra didesnė, nepriklausomai nuo suvartojamo kalcio kiekio.

Papildomi gyvenimo būdo veiksniai, turintys įtakos skeleto sveikatai, yra metimas rūkyti, saikingas alkoholio vartojimas ir pakankama vitamino D sintezė dėl tinkamo buvimo saulėje.

Kad kaulų sveikata būtų ideali, ekspertai rekomenduoja derinti reguliarius fizinius pratimus su tinkama mityba, pabrėždami, kad fizinis aktyvumas sukelia mechaninį stresą, būtiną kaulų remodeliacijai ir stiprumo vystymuisi – biologinį procesą, kurio negali atkartoti joks mitybos režimas.

Reklama

Medicinos rekomendacijų keitimas: Kaip gydytojai atnaujina kaulų sveikatos rekomendacijas

Pastaraisiais metais gydytojų rekomendacijos dėl kaulų sveikatos buvo iš esmės peržiūrėtos, nes nauji moksliniai tyrimai paneigė seniai nusistovėjusias prielaidas apie kalcio vartojimą ir lūžių prevenciją.

Dabar gydytojai pabrėžia, kad reikia laikytis išsamaus požiūrio, o ne koncentruotis tik į pieno produktų vartojimą. Atnaujintose gairėse rekomenduojama mankštintis, palaikyti sveiką vitamino D kiekį, riboti alkoholio vartojimą ir vengti rūkymo.

Daugelis gydytojų dabar rekomenduoja kasdien suvartoti 1000-1200 mg kalcio iš įvairių šaltinių, ne tik iš pieno produktų.

Reklama

Šios besikeičiančios rekomendacijos atspindi medicinos perėjimą prie įrodymais pagrįstos praktikos. Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai vis dažniau konsultuoja kaulų sveikatos klausimais, atsižvelgdami į individualius rizikos veiksnius ir pripažindami, kad genetinis polinkis, vaistai ir hormonų būklė turi didelę įtaką lūžių rizikai.

Poveikis visuomenės sveikatai: Mitybos gairių skirtingoms amžiaus grupėms pakartotinis įvertinimas

Daugybė visuomenės sveikatos agentūrų visame pasaulyje iš naujo vertina mitybos rekomendacijas, nes nauji tyrimai rodo, kad pieno produktų vartojimo rekomendacijos turėtų labai skirtis priklausomai nuo amžiaus grupės.

Vaikams ir paaugliams, vystantis kaulams, vis dar naudingas pieno produktų kalcis ir baltymai, o suaugusiesiems jų gali reikėti mažiau, nei manyta anksčiau.

Reklama

Moterims po menopauzės ir senjorams reikia individualaus požiūrio, atsižvelgiant į rizikos veiksnius ir bendrą mitybos kokybę.

Kelios šalys jau pakeitė rekomendacijas, kad pabrėžtų ne tik pieno, bet ir įvairių kalcio šaltinių, įskaitant lapinius žalumynus, praturtintus maisto produktus ir ankštines daržoves, svarbą.

Šis pokytis atitinka ir mitybos mokslo pasiekimus, ir kultūrinius mitybos skirtumus. Visuomenės sveikatos pranešimuose vis daugiau dėmesio skiriama subalansuotos mitybos modeliams, o ne konkrečių pieno produktų porcijų kiekių nurodymui.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like