Perdirbti maisto produktai, kurie gali rimtai pakenkti jūsų sveikatai: ko turėtumėte atsisakyti visam laikui

unhealthy processed food avoid permanently

Šiuolaikinė mityba vis dažniau grindžiama perdirbtais maisto produktais, kurių poveikis sveikatai gali būti pražūtingas. Moksliniais tyrimais itin perdirbti produktai siejami su vėžiu, širdies ligomis, diabetu ir nutukimu. Priedų, konservantų, natrio pertekliaus ir rafinuotų sudedamųjų dalių derinys sukuria puikią audrą lėtinėms ligoms atsirasti. Nors šie maisto produktai patogūs, jų maistinė vertė nedidelė, o kenksmingi junginiai laikui bėgant kaupiasi organizme. Suprasdami, kurie perdirbti maisto produktai kelia didžiausią grėsmę, vartotojai gali sąmoningai rinktis, ką pašalinti iš savo virtuvės.

Itin perdirbta mėsa: Vėžio ryšys

Daugumoje itin apdorotos mėsos yra junginių, kurie siejami su padidėjusia vėžio, ypač storosios žarnos vėžio, rizika. Pasaulio sveikatos organizacija perdirbtą mėsą, pavyzdžiui, šoninę, dešras ir delikatesus, priskiria 1 grupės kancerogenams.

Šie maisto produktai intensyviai apdorojami naudojant nitratus ir nitritus kaip konservantus, kurie vartojant susidaro potencialiai kenksmingi nitrozaminai. Tyrimai rodo, kad reguliariai juos vartojant vėžio rizika padidėja 18-20 %.

Be to, didelis natrio kiekis šiuose produktuose prisideda prie hipertenzijos ir širdies ir kraujagyslių ligų. Tiems, kurie tiekia maistą šeimoms ar bendruomenėms, itin perdirbtos mėsos pakeitimas šviežiomis alternatyvomis yra prasmingas būdas apsaugoti kitų sveikatą.

Saldūs gėrimai: Skystos kalorijos, griaunančios sveikatą

Saldūs gėrimai: Skystos kalorijos, griaunančios sveikatą

Saldūs gėrimai yra vienas svarbiausių tuščių kalorijų šaltinių šiuolaikinėje mityboje. Šiuose gėrimuose, įskaitant gazuotus gėrimus, sportinius gėrimus ir saldintas sultis, gali būti iki 42 g cukraus vienoje porcijoje, o tai skatina nutukimą, antrojo tipo diabetą ir širdies ir kraujagyslių ligas.

Tyrimai rodo, kad reguliariai juos vartojant susiformuoja priklausomybė, panaši į tą, kuri pastebima vartojant tam tikrus narkotikus. Skysta forma cukrus greitai patenka į kraują, sukeldamas insulino šuolius ir skatindamas riebalų kaupimąsi.

Skirtingai nei kietas maistas, saldūs gėrimai nesukelia sotumo signalų, o tai reiškia, kad vartotojai nekompensuoja to sumažindami suvartojamo maisto kiekį, todėl kasdien gauna šimtus papildomų kalorijų.

Dirbtiniai transriebalai: paslėpti širdies užpuolikai

Saldūs gėrimai kėsinasi į sveikatą dėl kalorijų pertekliaus ir cukraus kiekio kraujyje padidėjimo, tačiau kita perdirbto maisto sudedamoji dalis klastingiau veikia organizmo ląstelių struktūrą.

Dirbtiniai transriebalai, gaunami hidrinant augalinius aliejus, labai padidina MTL (blogojo) cholesterolio kiekį ir sumažina DTL (gerojo) cholesterolio kiekį. Tyrimai šiuos pramoninius riebalus sieja su padidėjusiu uždegimu, atsparumu insulinui ir 28 % didesne mirštamumo nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Dažniausiai slepiasi komerciniuose kepiniuose, mikrobangų krosnelės popkornuose ir kai kuriuose margarinuose.

Nors daugelyje šalių transriebalų naudojimas uždraustas, produktuose, kurių sudėtyje yra „iš dalies hidrintų aliejų”, vis dar gali būti nedideli jų kiekiai. Net ir nedidelis jų kiekis kelia išmatuojamą pavojų sveikatai.

Rafinuotų miltų produktai: Cukraus kiekio kraujyje kalneliai

Beveik 80 % maisto prekių parduotuvių produktų sudėtyje yra tam tikros rūšies rafinuotų miltų, o tai yra viena iš labiausiai paplitusių mitybos grėsmių šiuolaikinėje mityboje. Perdirbimo metu iš šių produktų buvo pašalintos skaidulinės medžiagos ir maistingosios medžiagos, todėl daugiausia liko krakmolo, kuris vartojant greitai virsta gliukoze.

Šis greitas virtimas sukelia didelius insulino šuolius, po kurių neišvengiamai seka kritimas, todėl susidaro fiziologiniai amerikietiški kalneliai, kurie ilgainiui gali sukelti atsparumą insulinui. Tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojant rafinuotų miltų produktus didėja antrojo tipo diabeto, nutukimo ir metabolinio sindromo rizika.

Sveikesnės alternatyvos – viso grūdo miltai, migdolų miltai ir kokosų miltai, kurie suteikia daugiau maistingųjų medžiagų ir skaidulų, o kartu stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

Cheminiai priedai ir konservantai: Ką jie daro jūsų organizmui

Be rafinuotų miltų keliamo pavojaus, perdirbtuose maisto produktuose esantys cheminiai priedai ir konservantai kelia dar vieną didelį susirūpinimą sveikatai. Šie sintetiniai junginiai, įskaitant dirbtinius dažiklius, skonio stipriklius, tokius kaip mononatrio glutamatas, ir konservantus, tokius kaip natrio nitritas, yra susiję su įvairiomis sveikatos problemomis.

Tyrimai rodo, kad šios cheminės medžiagos gali prisidėti prie vaikų hiperaktyvumo, hormonų veiklos sutrikimų, alerginių reakcijų ir net padidėjusios vėžio rizikos. Daugelio maisto dažiklių sudėtyje yra benzeno darinių, kurie yra žinomi kancerogenai. Be to, konservantai, tokie kaip BHA ir BHT, gali pažeisti nervų sistemą ir jautriems žmonėms sukelti alergines reakcijas.

Supakuoti užkandžiai: Uždegimą sukeliantys veiksniai

Bulvių traškučiai, spragėsiai, krekeriai ir panašūs supakuoti užkandžiai sudaro didelę perdirbtų maisto produktų, kurie sukelia uždegimą visame organizme, kategoriją. Šiuose produktuose paprastai yra rafinuotų angliavandenių, augalinių aliejų, kuriuose gausu omega-6 riebalų rūgščių, ir dirbtinių priedų, skatinančių uždegimines reakcijas.

Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šiuos užkandžius padidėja uždegimo žymenų, tokių kaip C reaktyvusis baltymas ir interleukinas-6, kiekis. Šis lėtinis silpnas uždegimas yra susijęs su artritu, širdies ir kraujagyslių ligomis ir medžiagų apykaitos sutrikimais.

Daugelyje supakuotų užkandžių taip pat yra akrilamido, galimai kancerogeninio junginio, kuris susidaro kepant krakmolingus maisto produktus aukštoje temperatūroje, o tai dar labiau kenkia nuolatinių vartotojų sveikatai.

Lentynose laikomi patiekalai: Užmaskuotos natrio bombos

Nuo užkandžių pakuočių poveikio uždegimams pereikime prie kitos perdirbtų maisto produktų kategorijos, keliančios didelį susirūpinimą sveikatai. Šiuose patogiuose patiekaluose dažnai būna per didelis natrio kiekis, gerokai viršijantis dienos rekomendacijas. Viename mikrobangų krosnelėje ruošiamame patiekale gali būti iki 1800 mg natrio – beveik 80 % rekomenduojamos paros normos.

Reguliarus šių daug natrio turinčių produktų vartojimas didina hipertenzijos, širdies ir kraujagyslių ligų bei insulto riziką. Gamintojai natrį naudoja ne tik dėl skonio, bet ir kaip konservantą, kad prailgintų galiojimo laiką. Patiekdami maistą kitiems, atsižvelkite į tai, kad šie patiekalai, nepaisant jų patogumo, gali pakenkti ilgalaikei sveikatai, ypač pažeidžiamoms gyventojų grupėms, turinčioms sveikatos sutrikimų.

Greitasis maistas: puiki apdoroto maisto keliamų pavojų audra

Nors lentynoje laikomas maistas kelia didelį pavojų sveikatai, greitojo maisto įstaigos sujungia daugybę perdirbto maisto pavojų į vieną patiekalą, o tai padidina galimą poveikį sveikatai.

Greitajame maiste paprastai yra daug natrio, nesveikų transriebalų, rafinuotų angliavandenių ir cheminių konservantų. Vidutinis greitojo maisto patiekalas viršija rekomenduojamą dienos natrio kiekį ir jame yra daug aukštos fruktozės kukurūzų sirupo. Tyrimais nustatyta, kad reguliariai vartojant greitąjį maistą didėja nutukimo, antrojo tipo diabeto, širdies ir kraujagyslių ligų bei tam tikrų vėžinių susirgimų rizika.

Didžiausią nerimą kelia tai, kad šiose įstaigose maistas specialiai kuriamas taip, kad skatintų smegenyse esančius atlygio centrus, o tai gali sukelti priklausomybę, panašią į priklausomybę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video