Kai svečiai ateina netikėtai, o spintelėje nėra nieko ypatingo – būtent tada prisimenu šį receptą. Jokių sudėtingų ingredientų, jokių ilgų paruošimų. Pusvalandis – ir ant stalo kvepia šviežiai kepti pyragaičiai, kurių niekas neatsisako.
Šį receptą gavau iš močiutės, kuri jį gamindavo kiekvieną savaitgalį. Vaikystėje atrodė, kad tai kažkas sudėtingo – juk rezultatas toks įspūdingas. Tačiau kai pati pradėjau kepti, supratau: paprasčiau būti negali.
Paslaptis – vienas ingredientas, kurį dauguma laiko tik pusryčių gėrimu. O jis iš tiesų daro stebuklus kepiniuose.
Kodėl būtent šis receptas toks populiarus
Tešlos pagrindas gaminamas su kefyru. Būtent jis suteikia kepiniams tą nepakartojamą švelnumą ir purumą. Kefyras reaguoja su kepimo milteliais ir tešla tampa lengva, kaip debesis.
O įdaras – dar paprastesnis. Sviestas, cukrus ir miltai sumaišomi į trupinius, kurie kepant ištirpsta ir susilieja su tešla. Gaunasi sluoksniuota, traški išorė ir minkštas, tirpstantis vidus.
Šie pyragaičiai primena prancūziškus kruasanus, tik gaminami daug greičiau ir paprasčiau. Idealiai tinka prie arbatos ar kavos.
Ingredientai tešlai
- Kefyras arba grietinė – 200 g
- Miltai – 450 g
- Sviestas (šaltas) – 250 g
- Kiaušinis – 1 vnt.
- Kepimo milteliai – 1 šaukštelis
- Vanilinas – žiupsnelis
Ingredientai įdarui
- Miltai – 250 g
- Cukrus – 250 g
- Sviestas (minkštas) – 100 g
- Vanilinas – žiupsnelis
Gaminimas
1. Persijokite miltus į dubenį ir sumaišykite su kepimo milteliais.
2. Šaltą sviestą sutarkuokite stambia tarka tiesiai į miltus. Rankomis sutrinkite į smulkius trupinius.
3. Įpilkite kefyrą, įmuškite kiaušinį ir įberkite vanilinį. Sumaišykite viską į vientisą tešlą. Ji turi būti elastinga, lygi ir nelipni.
4. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 20 minučių.
5. Tuo metu paruoškite įdarą: persijokite miltus, sumaišykite su cukrumi. Įdėkite minkštą sviestą ir vanilinį. Rankomis arba šakute sutrinkite į trupinius.
6. Ant miltais pabarstyta stalo iškočiokite tešlą į ploną stačiakampį sluoksnį.
7. Tolygiai pabarstykite tešlą paruoštais trupiniais-įdaru.
8. Tvirtai susukite į ritinį. Šiek tiek prispausdami kočėlu, iškočiokite ritinį plokščiau.
9. Ritinio paviršių aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu. Supjaustykite trikampiais arba porcijomis.
10. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir išdėliokite pyragaičius.
11. Kepkite 180 °C temperatūroje, kol pyragaičiai taps gražiai auksinės spalvos – apie 20–25 minutes.
Patarimai
Sviestas tešlai turi būti šaltas – tiesiai iš šaldytuvo. Tai garantuoja tą sluoksniuotą tekstūrą.
Sviestas įdarui, priešingai, turi būti minkštas, kambario temperatūros – taip lengviau sumaišyti trupinius.
Jei neturite kefyro, tiks ir grietinė – rezultatas bus šiek tiek sodresnis.
Pyragaičiai skaniausi šilti, kai sviestas viduje dar tirpsta. Bet ir kitą dieną, pašildyti orkaitėje, jie puikūs.





