Norite atrodyti 10 metų jaunesni? Įtraukite šiuos produktus į savo mitybą

rejuvenating dietary product recommendations

Jaunatviškesnę išvaizdą puoselėjantys maisto produktai – tai kolageną stiprinantys baltymai, pavyzdžiui, kaulų sultinys ir kiaušinių baltymai, antioksidantų turtingos uogos ir omega-3 šaltiniai, pavyzdžiui, lašiša ir graikiniai riešutai. Drėkinantys produktai, tokie kaip agurkai ir arbūzai, palaiko odos drėgmę, o citrusinių vaisių vitaminas C palaiko natūralią kolageno gamybą. Reguliarus šių maistingųjų medžiagų turinčių maisto produktų vartojimas gali sumažinti matomus senėjimo požymius, nes apsaugo odos vientisumą ir ląstelių sveikatą. Visapusiška senėjimą stabdanti mityba neapsiriboja tik šiais pagrindiniais dalykais.

Kolageną stiprinantys baltymai, atkuriantys odos elastingumą

Organizmui senstant kolageno gamyba natūraliai mažėja, todėl atsiranda matomų senėjimo požymių, tokių kaip raukšlės ir suglebusi oda. Kolageną stiprinančių baltymų vartojimas gali padėti neutralizuoti šį procesą.

Kaulų sultinyje yra glicino ir prolino – amino rūgščių, būtinų kolageno sintezei. Laukinėje gamtoje pagauta žuvis suteikia baltymų ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios palaiko odos struktūrą.

Kiaušinių baltymai suteikia lizino – dar vienos svarbios kolageno susidarymo sudedamosios dalies.

Augalinės kilmės produktai – ankštinės daržovės, kuriose gausu vario, aktyvinančio kolageno gamybai reikalingą fermentą. Uogose yra antioksidantų, kurie apsaugo esamą kolageną nuo pažeidimų. Reguliarus šių maisto produktų vartojimas laikui bėgant gali smarkiai pagerinti odos elastingumą ir atsparumą.

Antioksidantų turtingos uogos, kovojančios su laisvųjų radikalų žala

Laisvųjų radikalų žala yra vienas iš pagrindinių odos senėjimo veiksnių, sukeliančių oksidacinį stresą, kuris ardo kolageno ir elastino skaidulas. Antioksidantų turtingos uogos yra natūrali apsauga nuo šios žalos.

Mėlynėse, braškėse ir gervuogėse yra daug vitaminų C ir E bei antocianinų, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus prieš jiems pakenkiant odos ląstelėms. Tyrimai rodo, kad reguliariai vartojant šias uogas galima sumažinti matomus senėjimo požymius apsaugant ląstelių vientisumą.

Norint gauti idealią naudą, mitybos specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti ne mažiau kaip 240 ml mišrių uogų. Šias uogas galima įmaišyti į kokteilius, avižinius dribsnius arba valgyti kaip odą maitinantį užkandį.

Omega-3 riebalų rūgštys: gamtos priešuždegiminės medžiagos

Lėtinis organizmo uždegimas pagreitina senėjimo procesą, nes ardo svarbiausius baltymus, kurie palaiko odos elastingumą ir stangrumą. Omega-3 riebalų rūgštys, pasižyminčios stipriomis priešuždegiminėmis savybėmis, veiksmingai kovoja su šiuo uždegimu.

Turtingi omega-3 rūgščių šaltiniai yra riebios žuvys, tokios kaip lašiša, skumbrė ir sardinės, taip pat augalinės kilmės produktai, tokie kaip linų sėmenys, chia sėklos ir graikiniai riešutai. Šios nepakeičiamosios riebalų rūgštys padeda išsaugoti kolageną, mažina paraudimą ir palaiko ląstelių membranų vientisumą.

Tyrimai rodo, kad nuolatinis omega-3 vartojimas gerina odos drėkinimą ir mažina smulkių raukšlelių atsiradimą. Kad poveikis senėjimui būtų idealus, mitybos ekspertai rekomenduoja omega-3 turtingą maistą vartoti bent du kartus per savaitę.

Drėkinimo herojai: Maistas, kuris drėkina iš vidaus

Nors omega-3 rūgštys kovoja su uždegimu, tinkamas drėkinimas yra dar vienas jaunatviškos odos priežiūros pagrindas. Tam tikri maisto produktai drėkina efektyviau nei vien vanduo, papildydami odos ląsteles iš vidaus.

Agurkai ir arbūzai išsiskiria tuo, kad juose yra 95 proc. vandens, o kartu su juo – svarbūs elektrolitai. Salierai suteikia silicio dioksido, kuris stiprina kolageną ir kartu drėkina. Braškės ir apelsinai sujungia vandenį su vitaminu C, kuris yra pagrindinis kolageno gamybos elementas.

Kokosų vanduo suteikia kalio ir natūralių elektrolitų, kurie gerina ląstelių drėkinimą. Graikiškas jogurtas suteikia drėgmės ir baltymų, reikalingų odai atkurti. Reguliariai vartojant šiuos drėkinimo herojus palaikomas odos elastingumas ir mažinamos smulkios raukšlelės.

Vitaminas C – natūralaus kolageno gamybos šaltinis

Vitaminas C – natūralaus kolageno gamybos šaltiniai

Su amžiumi kolageno gamyba organizme natūraliai mažėja, o sulaukus 20 metų – maždaug 1 proc. per metus. Šis sumažėjimas labai prisideda prie matomų senėjimo požymių, tokių kaip raukšlės ir suglebusi oda.

Vitaminas C yra labai svarbus kolageno sintezės kofaktorius. Citrusiniai vaisiai (apelsinai, greipfrutai), uogos (braškės, mėlynės) ir daržovės (paprikos, brokoliai) turi daug šios svarbios maistinės medžiagos. Ypač didelė šios medžiagos koncentracija yra kiviuose, kurių viena porcija sudaro 137 % rekomenduojamos paros normos.

Reguliarus šių vitamino C turtingų maisto produktų vartojimas palaiko natūralius organizmo kolageno gamybos procesus, todėl gali sulėtinti matomus senėjimo požymius ir kartu sustiprinti imuninę sistemą.

Žarnynui palankus fermentuotas maistas jaunatviškam švytėjimui

Be išorinės vitamino C naudos odos išvaizdai, vidinė žarnyno sveikata vaidina svarbų vaidmenį kuriant jaunatvišką veido odą.

Raugintuose maisto produktuose, pavyzdžiui, jogurte, kefyre, kimči ir kombučoje, yra naudingų probiotikų, kurie palaiko virškinimo pusiausvyrą ir mažina uždegimus. Šis žarnyno ir odos ryšys tiesiogiai veikia odos senėjimą ir atsinaujinimą.

Tyrimai rodo, kad reguliarus šių maisto produktų vartojimas padeda sumažinti odos paraudimą, pagerinti drėkinimą ir sustiprinti odos barjero funkciją. Fermentuotuose produktuose esanti pieno rūgštis taip pat yra natūralus šveitiklis, pašalinantis negyvas odos ląsteles.

Kasdien valgant bent po vieną porciją fermentuotų produktų, per kelias savaites galima pastebimai pagerinti odos tekstūrą ir spindesį.

Karotinoidų turinčios daržovės, saugančios nuo UV spindulių žalos

Ryškios oranžinės, raudonos ir geltonos spalvos daržovėse yra galingų karotinoidų, kurie veikia kaip natūralūs odos apsaugos nuo saulės filtrai. Šie junginiai, įskaitant beta karotiną, likopeną ir liuteiną, kaupiasi odos ląstelėse ir padeda apsaugoti nuo kenksmingų UV spindulių.

Morkos, saldžiosios bulvės ir moliūgai turi beta karotino, kuris, kaip rodo tyrimai, gali sumažinti odos paraudimą po saulės poveikio. Pomidoruose yra likopeno, ypač virtų, kuris stiprina odos struktūrinį vientisumą ir mažina raukšlių susidarymą.

Norint gauti kuo daugiau naudos, mitybos specialistai rekomenduoja šias daržoves vartoti su sveikaisiais riebalais, nes karotenoidai yra riebaluose tirpios maistinės medžiagos. Reguliarus jų vartojimas palaiko kolageno gamybą ir kartu užtikrina antioksidacinę apsaugą nuo fotosenėjimo bei palaiko jaunatvišką odos elastingumą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video