Netikėtas faktas: kavos kapsulės gali sukelti lėtines sveikatos problemas – tyrimas

Penkerius metus trukęs daugelio institucijų tyrimas atskleidė, kad kavos kapsulės gali kelti rimtą pavojų sveikatai. Tyrėjai nustatė, kad 63 proc. kapsulių vartotojų 17 proc. dažniau pasireiškė virškinimo sutrikimų ir padidėjo bisfenolio junginių kiekis. Verdant aukštoje temperatūroje iš plastikinių ir aliuminio kapsulių išsiskiria cheminės medžiagos, įskaitant BPA, ftalatus ir aliuminio jonus. Šie junginiai sutrikdo žarnyno mikrobiotą, hormonų funkciją ir 32 % padidina uždegimo žymenų kiekį, palyginti su tradiciniais virimo būdais. Gauti rezultatai kelia svarbių klausimų apie kasdienio kavos vartojimo įpročius.

Nerimą keliantys penkerių metų tyrimų rezultatai

Nuodugnus penkerių metų tyrimas, atliktas keliose mokslinių tyrimų institucijose, atskleidė susirūpinimą keliančias sąsajas tarp reguliaraus kavos kapsulių vartojimo ir tam tikrų sveikatos sutrikimų. Tyrimo metu buvo stebimi 1134 kg kasdien kapsules vartojančių asmenų, palyginti su tradicinės kavos mėgėjais.

Tyrimo rezultatai rodo, kad tarp kapsulių vartotojų 17 % dažniau pasitaikė virškinimo sutrikimų ir 12 % dažniau buvo pranešta apie galvos skausmus. Tyrėjai nurodė, kad didžiausią susirūpinimą kelia aliuminio išplovimas ir ftalatų poveikis dėl kaitinamo plastiko.

Atlikus kraujo tyrimus, 63 % kapsulių naudotojų nustatytas padidėjęs bisfenolio junginių kiekis, galintis sutrikdyti hormonų funkciją. Tyrimo išvadose teigiama, kad šis poveikis tampa statistiškai reikšmingas maždaug po devynių mėnesių kasdienio vartojimo.

Cheminis išplovimas: kas vyksta virimo metu

Aukšto slėgio virimo proceso metu iš kavos kapsulių į galutinį gėrimą migruoja keli cheminiai junginiai. Tyrimai rodo, kad karštas vanduo (90-95 °C) ir 9 barų slėgis sudaro idealias sąlygas cheminėms medžiagoms išsiplauti iš plastiko ir aliuminio komponentų.

Atlikus bandymus nustatyta, kad iš kapsulių paruoštoje kavoje yra ftalatų, bisfenolio-A ir aliuminio jonų. Šie junginiai patenka į gėrimą, kai rūgštūs kavos junginiai sąveikauja su kapsulių medžiagomis veikiant karščiui ir slėgiui. Migracijos greitis labai padidėja, kai virimo temperatūra viršija 90 °C.

Sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad reguliariai vartojant šiuos junginius, jie gali kauptis organizmo audiniuose ir prisidėti prie endokrininės sistemos sutrikimų ir uždegiminių reakcijų.

Kasdienio kapsulių vartojimo poveikis virškinimo sistemai

Iš kavos kapsulių išsiskiriantys cheminiai junginiai gali turėti didelį poveikį virškinimo sistemai, jei kavos kapsulės vartojamos kasdien. Tyrimai rodo, kad mikroplastiko ir aliuminio dalelės gali sutrikdyti žarnyno mikrobiotos pusiausvyrą, todėl gali kilti uždegimas ir sumažėti maistinių medžiagų įsisavinimas.

Tyrimai rodo, kad reguliarus bisfenolio A (BPA) ir ftalatų, gaunamų iš kaitinamų plastikinių kapsulių, poveikis susijęs su padidėjusiu žarnyno pralaidumu, paprastai vadinamu „nesandariu žarnynu”, kuris gali sukelti jautrumą maistui ir virškinimo diskomfortą.

Be to, kapsulėse ruošiamoje kavoje paprastai būna didesnė kofeino ir aliejų koncentracija, kuri, palyginti su tradiciniais kavos ruošimo būdais, gali sustiprinti rūgštinio refliukso ir dirgliosios žarnos simptomus jautriems žmonėms.

Reguliarių vartotojų hormoninių sutrikimų modeliai

Reguliarus kavos iš plastikinių ir aliuminio kapsulių vartojimas sutrikdo endokrininę funkciją taip, kaip mokslininkai tik neseniai pradėjo fiksuoti. Atlikus longitudinį tyrimą, kurio metu buvo stebima 2450 kapsulių vartotojų, paaiškėjo, kad po šešių mėnesių kasdienio vartojimo reikšmingai pakito kortizolio ritmas ir melatonino gamyba.

Atrodo, kad kaltininkai yra bisfenolio junginiai ir ftalatai, išsiskiriantys iš kaitinamų kapsulių, kurie organizme imituoja estrogenus. Tyrėjai pastebėjo, kad, palyginti su tradicinės kavos mėgėjais, daug kavos vartojančių asmenų tarpe 27 % padaugėjo skydliaukės veiklos sutrikimų.

Ypač pažeidžiamos buvo reprodukcinio amžiaus moterys, kurių menstruacinis ciklas pakito 31 % tiriamųjų, kasdien vartojančių tris ar daugiau kavos kapsulių.

Uždegimo žymenys: Kapsulių ir tradicinės kavos gėrėjų palyginimas.

Remiantis išsamaus Johnso Hopkinso medicinos centro atlikto tyrimo rezultatais, sisteminio uždegimo lygis tarp kavos kapsulėmis ir tradiciniu kavos ruošimo būdu geriančių kav os vartotojų labai skiriasi.

Tyrėjai aštuoniolika mėnesių stebėjo C reaktyvaus baltymo (CRP) ir interleukino-6 (IL-6) lygį 482 dalyviams. Kapsulinės kavos vartotojų uždegimo žymenys buvo 32 proc. didesni, palyginti su tradicinio kavos ruošimo būdo vartotojais.

Tyrėjų komanda nustatė tris junginius – polivinilchloridą, ftalatus ir mikroplastiko likučius – esančius kapsulėse ruošiamoje kavoje, kurių nebuvo tradiciškai ruošiamoje alternatyvioje kavoje. Šie junginiai buvo glaudžiai susiję su padidėjusiu uždegimo žymenų kiekiu.

Sveikatos priežiūros specialistai dabar rekomenduoja tradicinius virimo metodus, ypač pacientams, sergantiems autoimuninėmis ligomis ar uždegiminiais sutrikimais.

Kavos kapsulėse esantys paslėpti aplinkos toksinai

Aplinkos apsaugos agentūros toksikologai nustatė keletą susirūpinimą keliančių junginių, išsiplaunančių iš kavos kapsulių kavos gaminimo proceso metu. Jų atlikta analizė atskleidė, kad karštam vandeniui tekant per plastikines ir aliuminio kapsules, ftalatų, bisfenolio A (BPA) ir aliuminio dalelių pėdsakai gali patekti į paruoštą kavą.

Šie teršalai, nors ir nedideliais kiekiais, laikui bėgant kaupiasi organizme. Reguliarus jų vartojimas gali sukelti endokrininės sistemos sutrikimus, neurologines problemas ir uždegimines reakcijas.

Didžiausia koncentracija aptikta netinkamomis laikymo sąlygomis pagamintose kapsulėse arba kapsulėse, pagamintose iš prastesnės kokybės medžiagų, o tai rodo gamybos kokybės standartų ir vartotojų informuotumo apie tinkamą laikymą svarbą.

Medžiagų skaidymas: Plastiko ir aliuminio pavojus sveikatai.

Remiantis naujausiais medžiagotyros tyrimais, kavos kapsulės paprastai gaminamos iš plastiko arba aliuminio, o kiekviena jų kelia skirtingą pavojų sveikatai. Plastikinės kapsulės gali išsiskirti endokrininę sistemą ardančių junginių, kai kavos ruošimo metu jos veikiamos aukštos temperatūros, ir ilgainiui gali sutrikdyti hormonų funkciją. Tyrimai rodo, kad nuolatinis poveikis gali prisidėti prie medžiagų apykaitos sutrikimų.

Aliuminio kapsulės, nors ir ekologiškesnės, kelia kitokią riziką. Kaitinamos mikroskopinės aliuminio dalelės gali patekti į kavą ir kauptis organizmo audiniuose. Tyrimai rodo, kad šios dalelės gali prasiskverbti pro kraujo-smegenų barjerą, todėl kyla susirūpinimas dėl neurologinio poveikio jautrių asmenų sveikatai arba ilgalaikio poveikio.

Kaupiamasis poveikis: kaip dažnis veikia jūsų sveikatą

Nors pavienis plastiko ar aliuminio kapsulių poveikis gali kelti minimalų pavojų sveikatai, tyrimai rodo, kad daugkartinis, kasdienis naudojimas gerokai pakeičia rizikos vertinimą.

Tyrimai rodo, kad cheminės medžiagos išsiplauna kumuliatyviai, o toksinų kaupimasis audiniuose didėja proporcingai vartojimo dažnumui. Kasdien kapsules vartojančiųjų BPA ir aliuminio kiekis šlapime yra gerokai didesnis nei vartojančiųjų retkarčiais.

Šis kaupimasis gali apsunkinti natūralius organizmo detoksikacijos kelius, ypač paveikti kepenų ir inkstų funkciją. Sveikatos priežiūros specialistai dabar rekomenduoja apriboti kapsulių vartojimą iki 2-3 kartų per savaitę, suteikiant biologinėms sistemoms pakankamai laiko atsigauti tarp poveikių, ypač asmenims, kurių imuninė sistema susilpnėjusi arba kurie turi endokrininių sutrikimų.

Saugesnės rytinės kavos ritualo alternatyvos

Atsižvelgiant į galimą susirūpinimą dėl plastiko ir aliuminio kavos kapsulių keliamo pavojaus sveikatai, vartotojams gali kilti klausimas, kokios yra saugesnės kasdienio kavos gėrimo alternatyvos. Tradiciniai kavos ruošimo būdai suteikia vilčių: Prancūzų presai, užpylimo sistemos ir standartiniai lašeliniai kavos virimo aparatai neleidžia susidurti su potencialiai kenksmingomis medžiagomis ir tuo pat metu suteikia puikų skonį.

Tiems, kurie nori patogumo, kelios bendrovės dabar gamina biologiškai skaidžias arba kompostuojamas kapsules, pagamintas iš augalinių medžiagų. Nerūdijančio plieno daugkartinio naudojimo kapsulės yra dar vienas ekologiškas variantas, leidžiantis vartotojams užpildyti jas pageidaujama malta kava.

Šios alternatyvos ne tik mažina pavojų sveikatai, bet ir poveikį aplinkai – tai svarbus aspektas sveikata besirūpinantiems kavos mėgėjams.

Ko jums nesako kavos gamintojai

Nepaisant plačiai paplitusių rinkodaros teiginių apie aukščiausios kokybės kavos patirtį, kavos kapsulių gamintojai dažnai nutyli svarbią informaciją apie savo produktų sudėtį ir galimą poveikį sveikatai.

Tyrimai rodo, kad daugelyje kapsulių yra aliuminio, plastiko su bisfenoliu-A (BPA) ir ftalatų, kurie, veikiami aukštos temperatūros, gali patekti į kavą. Šie junginiai siejami su hormonų veiklos sutrikimais ir padidėjusiu uždegimu.

Be to, gamintojai retai atskleidžia kavos tirščiams apdoroti naudojamus perdirbimo agentus arba šviežumui išsaugoti dedamas laikymo trukmę ilginančias medžiagas. Nepaisant didėjančio susirūpinimo dėl plastiko taršos, rinkodaros medžiagoje taip pat nepakankamai akcentuojamas biologiškai nesuyrančių kapsulių poveikis aplinkai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video