Ne rūsyje: kur laikyti svogūnus, kad jie išliktų sultingi ir švarūs net po 9 mėnesių

Daugelis žmonių mano, kad svogūnams saugoti būtinas rūsys ar specialus sandėliukas. Tačiau realybė kitokia – net ir gyvenantys daugiabučiuose gali išsaugoti šias daržoves šviežias iki devynių mėnesių, jei žino tinkamas vietas ir laikymo taisykles.

Praktiniame vadove aprašoma, kur laikyti tinkamai paruoštus svogūnus, kad jie išliktų tvirti, švarūs ir sultingi ilgą laiką. Pagrindiniai punktai: vėsios, sausos, gerai vėdinamos vietos už tradicinio rūsio ribų – nešildomi stikliniai balkonai, šaltos sandėliuko patalpos, vėsūs prieškambariai. Taip pat sužinosite apie idealią temperatūrą, drėgmę ir pakavimo būdus, kurie padeda išvengti puvimo ir dygimo.

Geriausios vietos namuose ilgalaikiam svogūnų laikymui

Sėkmingam svogūnų saugojimui reikalingos specialios sąlygos, kurias galima sukurti net ir įprastame bute ar name be rūsio.

Ideali temperatūra ir drėgmė:

Svogūnai ilgiausiai išsilaiko esant 0–4 °C temperatūrai ir maždaug 60–70 % oro drėgmei. Šios sąlygos sustabdo dygimą, sulėtina puvimo procesus ir išlaiko daržovių tvirtumą. Svarbu, kad temperatūra būtų stabili – staigūs svyravimai skatina kondensacijos susidarymą ir greita gendimą.

Tinkamos vietos daugiabučio bute:

Nešildomas stiklinis balkonas – puiki vieta rudens ir žiemos mėnesiais, kai lauke temperatūra svyruoja nuo 0 iki +5 °C. Tačiau reikia stebėti oro prognozes: jei numatoma stipresnė šalna (žemiau –3 °C), svogūnus reikia laikinai pernešti į šiltesnę vietą arba apkloti šildomąja medžiaga.

Šalta sandėliuko patalpa – jei turite rūsyje ar kitoje pastatų dalyje vėsų, sausą sandėliuką, tai ideali vieta. Svarbu, kad jame nebūtų per drėgna ir būtų natūrali ventiliacija.

Prieškambaris ar vestibiulis – kai kuriuose namuose įėjimo zona būna vėsesnė nei likusi gyvenamoji erdvė. Jei temperatūra čia neviršija +8 °C, tai gali būti tinkama vieta nedideliems svogūnų kiekiams.

Niša po langu – senuose pastatuose dažnai yra gilios langų nišos, kurios žiemą būna vėsesnės. Jos taip pat tinka trumpalaikiam laikymui, tačiau reikia užtikrinti, kad tiesioginiai saulės spinduliai nepatektų ant svogūnų.

Būtini reikalavimai visoms vietoms:

Visose šiose vietose privalo būti gera ventiliacija. Lietingas oras sukelia drėgmės kaupimąsi, o tai – puvimo pradžią. Svogūnai negali būti laikomi uždarose, hermetiškose erdvėse.

Tiesioginiai saulės spinduliai skatina žalinimą ir džiūvimą, todėl vieta turi būti tamsi arba pusiau tamsi.

Vengti reikia ir kitų daržovių, ypač bulvių, kaimynystės – bulvės išskiria drėgmę ir etileno dujas, kurios pagreitina svogūnų gendimą.

Praktiniai sprendimai:

Naudokite lentynas su erdve tarp lygių, medines dėžes su plyšiais arba kabančius tinklinius maišus. Svarbiausia – kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti aplink kiekvieną svogūną.

Jei gyvenate nedideliame bute, optimalu saugoti svogūnus nedideliais kiekiais keliose vietose – dalį balkone, dalį šaldytuve, priklausomai nuo to, kaip greitai planuojate juos sunaudoti.

Kaip paruošti ir supakuoti svogūnus, kad jie kuo ilgiau išsilaikytų

Net ir geriausios saugojimo sąlygos nepadės, jei svogūnai nebus tinkamai paruošti. Paruošimas prasideda dar derliaus nuėmimo ar pirkimo metu.

Džiovinimas – svarbiausias žingsnis:

Prieš laikant svogūnus bet kurioje vietoje, jie privalo būti gerai išdžiovinti. Tai reiškia, kad kaklelis turi būti visiškai sausas, tvirtas, o išorinės odelės – popierinės tekstūros. Drėgnas kaklelis – pagrindinis puvimo šaltinis.

Jei auginatė svogūnus patys, po išrovimo palikite juos išdžiūti vėdinamoje, sausioje vietoje (po stogu, gerai vėdinamame sandėliuke) 2–3 savaites. Periodiškai apverskite.

Jei pirko parduotuvėje ar turguje, patikrinkite, ar jie jau gerai išdžiovinti. Šviežiai iškasinėti svogūnai neturėtų būti dedami į ilgalaikį saugojimą iš karto.

Kruopšti rūšiavimas:

Prieš dedant į saugyklą, kiekvieną svogūną reikia apžiūrėti. Pašalinkite:

  • Minkštus ar su žymėmis pažeistus
  • Tuos, kurių kaklelis drėgnas ar žalias
  • Dėmėtuose arba su mechaniniais pažeidimais

Net vienas sugadintas svogūnas gali užkrėsti visą partiją. Atskirkite mažiau tinkamus vartoti pirmiausiai, o tvirčiausius – ilgalaikiam saugojimui.

Jei turite skirtingų veislių, surūšiuokite atskirai – kai kurios veislės (ypač aštrios, geltonos) laiko ilgiau nei saldžiosios ar raudonos.

Tinkamas pakavimas:

Svogūnus reikia laikyti kvėpuojančiuose konteineriuose:

Medinės dėžės su plyšiais tarp lentjuosčių – klasikinis variantas, užtikrinantis puikią ventiliaciją.

Tinkliniai maišai – tinkami kabinti, taupant vietą. Maišas leidžia orui cirkuliuoti iš visų pusių.

Natūralaus pluošto (džiuto, medvilnės) maišai – geriau nei plastikas, nes leidžia atsidulkėti.

Pintos pintinės ar krepšiai – tinka nedideliems kiekiams.

Svarbu:

  • Tarp svogūnų paliekite tarpus – nekraukite per tankiai
  • Idealus dėžės gylis – ne daugiau kaip 2–3 svogūnų sluoksniai
  • Niekada nenaudokite sandarių plastiko maišų ar hermetiškų konteinerių

Paruošimas laikymui:

Po rūšiavimo nupjaukite šaknis ir viršūnėles iki maždaug 2–3 cm ilgio, palikdami odą nepažeistą. Nevalykite svogūnų nuo išorinių odų – jos apsaugo nuo džiūvimo ir užkrėtimų.

Jei laikote didesnį kiekį, pažymėkite partijas – užrašykite datą, veislę, kad būtų lengviau sekti ir naudoti pirmiausiai senesnius.

Reguliari priežiūra:

Kartą per mėnesį peržiūrėkite visus svogūnus. Iš karto pašalinkite tuos, kurie pradeda minkštėti, dygti ar pūti. Vienas sugadintas svogūnas gali sugadinti kaimynus.

Mažų kiekių sprendimai: šaldytuvui ir butui tinkami variantai

Ne visi turime vietos ar poreikio laikyti dešimtis kilogramų svogūnų. Gyvenantiems butuose ar turintiems nedidelę šeimą svarbu žinoti kompaktines saugojimo galimybes.

Šaldytuvo stalčius:

Šaldytuvas – geras variantas nedideliems kiekiams (iki 2–3 kg), kuriuos planuojate sunaudoti per 2–3 mėnesius. Tačiau čia yra svarbių niuansų:

Svogūnai turi būti visiškai išdžiovinti ir tvirti. Šaldytuvo drėgmė yra didesnė nei idealus laikymo drėgnumas, todėl bet kokia papildoma drėgmė kaklelyje ar odelėje pagreitins gendimą.

Laikykite daržovių stalčiuje, įvyniotus į popierinį rankšluostį arba popierinį maišelį. Popierius sugers perteklinę drėgmę.

Niekada nelaikykite plastikinėse pakuotėse – susidariusi kondensacija sugadins svogūnus per kelias dienas.

Atskirkite nuo vaisių ir daržovių, kurios išskiria etileno dujas (obuolių, pomidorų).

Virtuvės spintoje:

Jei neturite vėsesnių vietų, svogūnus galima laikyti ir virtuvės spintoje, tačiau ilgai jie neišsilaiks – paprastai iki 1–2 mėnesių.

Rinkitės vėsiausią, toliau nuo viryklės ir šildymo prietaisų esančią spintelę. Idealiai – apatinę, kur temperatūra žemesnė.

Naudokite pintinę ar tinklinį maišelį – ne uždarą plastiko konteinerį.

Reguliariai tikrinkite – virtuvėje esant šiltesnei temperatūrai (18–22 °C), svogūnai greičiau dygsta.

Pakabinti tinkliniai maišai:

Praktiškas sprendimas mažiems butams – pakabinti tinklinius maišus su svogūnais vėsiame prieškambaryje, balkone ar net virtuvėje prie išorės sienos (žiemą).

Maišas taupiai naudoja erdvę ir užtikrina puikią ventiliaciją. Galite naudoti kelis mažesnius maišus ir juos sunaudoti paeiliui.

Temperatūros stebėjimas:

Jei laikote balkone ar sandėliuke, įsigykite paprastą termometrą. Kai temperatūra krenta žemiau 0 °C, trumpam apklokite svogūnus šildomąja medžiaga (senu pleddu, antklode) arba pernešite į šiltesnę vietą. Užšalę svogūnai taps minkšti ir greitai suges atšilus.

Kai temperatūra pakyla virš +10 °C pavasarį, svogūnai pradės dygti. Tokiu atveju geriausia juos perkelti į šaldytuvą arba greičiau sunaudoti.

Svarbiausios taisyklės trumpai:

  • Visada laikykite sausai išdžiovintus, tvirtus svogūnus
  • Užtikrinkite ventiliaciją – niekada hermetiškose talpyklose
  • Idealios sąlygos: 0–4 °C, 60–70 % drėgmė
  • Reguliariai tikrinkite ir pašalinkite gendančius
  • Naudokite pagal principą „pirmas į vidų – pirmas į lėkštę”

Laikantis šių rekomendacijų, net ir be rūsio galite mėgautis savo užauginiais ar iš rudens nupirktais svogūnais iki pat vasaros – jie išliks sultingi, tvirti ir pilnaverčiai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video