Ar esate nusivylę parduotuvių grietinės skoniu ir kokybe? Galbūt jus neramina įvairūs priedai ir konservantai, kurių pilna daugelyje prekybos centrų produktų? Turime jums puikią žinią – visai nesunku pasigaminti tikrą, skanią ir natūralią grietinę savo namuose! Tam prireiks vos dviejų įprastų ingredientų: kefyro ir druskos. Be to, nereikės jokios specialios įrangos ar sudėtingų procesų.
Kodėl verta gaminti grietinę namuose?
Naminė grietinė turi daugybę privalumų, palyginti su parduotuvėse parduodamais analogais:
- Natūralumas – jokių konservantų, stabilizatorių ar kitų cheminių priedų
- Šviežumas – galite gaminti tik tiek, kiek jums reikia
- Kontroliuojamas riebumas – galite pasirinkti kefyrą pagal pageidaujamą riebalų kiekį
- Taupumas – kainuoja mažiau nei kokybiška parduotuvėse parduodama grietinė
- Ekologiškumas – mažiau pakuočių atliekų
Ingredientai ir reikmenys
Šiam paprastam receptui jums reikės:
Ingredientai:
- 1 litras natūralaus kefyro (riebalų kiekis ne mažesnis kaip 3,2%)
- 6 arbatiniai šaukšteliai druskos
Reikmenys:
- Gilus dubuo
- Sietas arba kiaurasamtis
- Švarus medvilninis audinys (marlė, vaflinis rankšluostis ar pan.)
- Švarus indas grietinei laikyti
Pasirinkite tinkamą kefyrą
Norint gauti kokybišką naminę grietinę, svarbu pasirinkti tinkamą kefyrą:
- Riebalų kiekis – rinkitės kefyrą, kurio riebalų kiekis ne mažesnis kaip 3,2%. Kuo riebesnis kefyras, tuo tirštesnė ir skanesnė bus jūsų grietinė. Idealiausia būtų naudoti 4-6% riebumo kefyrą.
- Natūralumas – stenkitės rinktis natūralų kefyrą be priedų, saldiklių ir stabilizatorių. Geriausia naudoti gyvas bakterijas turintį kefyrą.
- Šviežumas – kuo šviežesnis kefyras, tuo geresnė bus grietinės kokybė.
Išsamus gamybos procesas
1. Pasiruošimas
- Paruoškite gilų dubenį, į jį suberkite 6 arbatinius šaukštelius druskos.
- Ant dubenio viršaus padėkite sietą taip, kad tarp sieto dugno ir dubenio dugno liktų 5-6 cm tarpas. Šis tarpas reikalingas skysčiui (išrūgoms) nubėgti.
- Sietą išklokite švariu medvilniniu audiniu, marlė arba vaflinis rankšluostis puikiai tinka šiam tikslui.
2. Kefyro paruošimas
- Kefyrą iš pakelio supilkite į paruoštą sietą, išklotą audiniu.
- Stenkitės pilti tolygiai, kad masė vienodai pasiskirstytų audinio paviršiuje.
3. Nusausinimas
- Uždengtą dubenį pastatykite kambario temperatūroje (apie 20-22°C) ramiai vietai.
- Palikite nusausėti 12 valandų. Per šį laiką iš kefyro išsiskirs išrūgos, kurios nubėgs į dubenį su druska, o siete liks tiršta grietinės masė.
Patarimas: Jei norite tirštesnės grietinės, galite palikti ilgesniam laikui – iki 18 valandų. Tačiau nerekomenduojama laikyti ilgiau nei 24 valandas, kad nepasikeistų skonis.
4. Surinkimas
- Po 12 valandų atsargiai nuimkite sietą su audiniu.
- Pamatysitelite tirštą, švelnią grietinę, kuri susidarė iš kefyro.
- Atsargiai perkelkite šią masę į švarų indą, kurį galėsite uždengti.
- Jūsų naminė grietinė yra paruošta!
Laikymas ir galiojimo laikas
- Laikykite naminę grietinę šaldytuve sandariai uždarytame inde.
- Tokia grietinė išsilaiko 3-5 dienas, priklausomai nuo naudoto kefyro šviežumo ir laikymo sąlygų.
- Jei pastebite, kad grietinė pradeda rūgšti ar keisti kvapą, geriau jos nebevartokite.
Naminės grietinės panaudojimas
Šviežiai pagaminta naminė grietinė yra universalus produktas, kurį galima naudoti įvairiais būdais:
Karštieji patiekalai
- Gardinti sriubas (barščius, šaltibarščius, bulvienę)
- Ruošti padažus mėsos patiekalams
- Tepti ant karštų bulvių ar virtinukų
Konditerija
- Naudoti pyragų, keksiukų, blynų tešlai
- Gaminti kreminį įdarą pyragams
- Ruošti vaflius ar blynelius
Šaltieji užkandžiai
- Patiekti su bulvių plokštainiu ar bulviniais blynais
- Naudoti kaip pagrindinį ingredientą užtepėlėms ar dipams
- Gardinti žalias salotas ar daržovių patiekalus
Desertuose
- Patiekti su uogomis ar vaisiais
- Gaminti ledus ar šerbetus
- Naudoti kaip kremuką prie pyragų
Naminės grietinės variacijos
Pagrindinį receptą galite modifikuoti, kad gautumėte skirtingo skonio ir konsistencijos grietinę:
Tirštesnė grietinė
- Naudokite riebesnį kefyrą (5-6%)
- Palikite nusausėti ilgiau (16-18 valandų)
- Naudokite dvigubą audinį nusausinimui
Lengvesnė grietinė
- Rinkitės mažesnio riebumo kefyrą (2,5-3,2%)
- Nusausinkite trumpiau (8-10 valandų)
- Prieš naudojimą galite šiek tiek išplakti
Aromatizuota grietinė
Jau pagamintą grietinę galite pagardinti įvairiais priedais:
- Smulkintais šviežiais žalumynais (krapais, petražolėmis, česnakų laiškais)
- Česnakiniu druska ar maltais pipirais
- Medumi ar uogiene, jei norite saldžios versijos
Dažniausiai kylantys klausimai
Ar galima naudoti kitą pieno produktą vietoj kefyro?
Taip, galite naudoti natūralų jogurtą arba rūgpienį, tačiau rezultatas šiek tiek skirsis. Kefyras duoda geriausią rezultatą dėl savo specifinės bakterijų kultūros.
Ar būtina naudoti druską?
Druska šiame procese atlieka svarbų vaidmenį – ji padeda ištraukti drėgmę iš kefyro. Be druskos procesas užtruktų ilgiau ir grietinė gali neįgauti reikiamos konsistencijos.
Kodėl mano grietinė gavosi per skysta?
Tai gali būti dėl kelių priežasčių:
- Naudojote mažo riebumo kefyrą
- Nusausinimo laikas buvo per trumpas
- Kambario temperatūra buvo per žema
- Kefyre buvo daug stabilizatorių ar kitų priedų
Ar galiu panaudoti išrūgas, kurios susidaro gamybos procese?
Taip! Išrūgos yra vertingas produktas, kuriame yra daug baltymų ir mineralų. Jas galite naudoti:
- Kepinių tešlai
- Smoothie ar gėrimams
- Sriubų ar padažų gaminimui
- Augalų laistymui (jos yra puiki natūrali trąša)
Išvada
Naminės grietinės gamyba iš kefyro ir druskos yra paprastas būdas mėgautis natūraliu, be priedų produktu, kurio skonis pranoksta daugelį parduotuvėse parduodamų analogų. Šis procesas ne tik padeda jums kontroliuoti, ką valgote, bet ir suteikia pasitenkinimo gaminant maistą savo rankomis.
Pabandykite šį paprastą receptą, ir tikėtina, kad prie parduotuvėje parduodamos grietinės nebenorėsite grįžti!





