Mokslininkai pavadino uogą, kuri gelbsti nuo gaubtinės žarnos vėžio

Mokslininkai nustatė, kad juodosios avietės gali būti veiksmingos prieš storosios žarnos vėžį. Šiose uogose gausu elaginės rūgšties ir antocianinų, todėl laboratoriniais tyrimais įrodyta, kad šios uogos pasižymi reikšmingomis priešvėžinėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad jos slopina navikų augimą, mažina uždegimą ir 45 % sumažina aberantinių kriptų formavimąsi gyvūnų modeliuose. Kasdien suvartojant 28-56 g, gali būti užtikrinta prevencinė nauda. Juodąsias avietes galima lengvai įtraukti į kasdienį maistą – kokteilius, avižinę košę ar jogurtą. Toliau pateikiama informacija atskleidžia visą jų kovos su vėžiu potencialą.

Didėjantis susirūpinimas dėl storosios žarnos vėžio šiuolaikinėje visuomenėje

Nepaisant didelės medicinos mokslo pažangos, storosios žarnos vėžys išlieka viena iš labiausiai paplitusių piktybinių ligų visame pasaulyje ir užima trečią vietą pagal sergamumą vėžiu ir antrą pagal mirtingumą. Šis „tylusis žudikas” dažnai išsivysto be pastebimų simptomų iki vėlesnių stadijų, o tai apsunkina ankstyvosios diagnostikos pastangas.

Reklama

Šiuolaikinio gyvenimo būdo veiksniai– perdirbto maisto vartojimas, sėdimas darbas ir nutukimas – prisidėjo prie didėjančio diagnozių skaičiaus, ypač tarp jaunesnių žmonių. Aplinkos teršalai ir genetiniai polinkiai dar labiau sustiprina rizikos veiksnius.

Ekonominė našta neapsiriboja tik individualiomis kančiomis, bet apsunkina sveikatos priežiūros sistemas visame pasaulyje.

Nepaisant įrodyto veiksmingumo, profilaktinės patikros reikalavimų laikymasis tebėra neoptimalus, todėl skubiai reikia didinti informuotumą ir diegti naujoviškas prevencijos strategijas.

Reklama

Supratimas, kodėl storosios žarnos vėžys vadinamas „tyliuoju”

Storosios žarnos vėžys paprastai vystosi daugelį metų nesukeldamas atpažįstamų simptomų, todėl jam suteiktas grėsmingas „tyliojo žudiko” vardas. Šį klastingumą lemia puikus storosios žarnos gebėjimas normaliai funkcionuoti net ir tada, kai jos vidinėje gleivinėje susiformuoja polipai ir ankstyvosios stadijos navikai.

Kai galiausiai pasireiškia simptomai, jie dažnai būna kraujas išmatose, nuolatiniai tuštinimosi įpročių pokyčiai, diskomfortas pilve ir nepaaiškinamas svorio kritimas.

Deja, šie požymiai paprastai išryškėja tik ligai peržengus ankstyvąsias stadijas, kai gydymo rezultatai būtų palankiausi. Toks pavėluotas simptomų pasireiškimas rodo, kad labai svarbu reguliariai tikrintis, ypač vyresniems nei 45 metų asmenims arba tiems, kurių šeimoje yra buvę susirgimų.

Reklama

Juodosios avietės: Galingos uogos naujų tyrimų centre

Nors kovojant su storosios žarnos vėžiu labai svarbus ankstyvas jo nustatymas, pastaruoju metu mokslininkų dėmesys sutelktas į prevenciją, pasitelkiant mitybos priemones. Šioje srityje ypač perspektyvios pasirodė juodosios avietės.

Žurnale „Cancer Prevention Research” paskelbti tyrimai rodo, kad šiose uogose yra daug antocianinų, elaginės rūgšties ir skaidulinių medžiagų, pasižyminčių priešvėžinėmis savybėmis.

Laboratoriniai tyrimai rodo, kad juodųjų aviečių ekstraktai slopina navikų augimą mažindami uždegimą ir oksidacinį stresą storosios žarnos audiniuose.

Reklama

Ohajo valstijos universiteto mokslininkai pastebėjo, kad liofilizuotų juodųjų aviečių milteliai gyvūnų modeliuose 45 % sumažino aberantinių kriptų formavimąsi – ankstyvą storosios žarnos vėžio požymį.

Elago rūgštis: Elaginė rūgštis: junginys, slypintis už savybių, padedančių kovoti su vėžiu

Elago rūgštis yra pagrindinė fitocheminė medžiaga, atsakinga už įspūdingą juodųjų aviečių priešvėžinį poveikį. Šis polifenolinis junginys stabdo vėžinių ląstelių augimą, trikdydamas pagrindinius ląstelių procesus, skatinančius naviko vystymąsi.

Tyrimai rodo, kad elago rūgštis sukelia storosios žarnos vėžio ląstelių apoptozę (užprogramuotą ląstelių mirtį), o sveikos ląstelės lieka nepaveiktos. Ji taip pat mažina uždegimą ir oksidacinį stresą– du svarbius vėžio progresavimo veiksnius.

Reklama

Laboratoriniai tyrimai rodo, kad elago rūgštis moduliuoja daugybę signalinių kelių ir veiksmingai užkerta kelią normalių ląstelių transformacijai į piktybines. Šis junginys taip pat stiprina DNR atstatymo mechanizmus, todėl dar labiau apsaugo nuo genetinių mutacijų, galinčių sukelti storosios žarnos vėžį.

Kaip juodosios avietės nutraukia vėžio vystymosi procesą

Juodosios avietės trikdo vėžio vystymosi procesą naudodamos daugybę biologinių mechanizmų, kurie kartu slopina kancerogenezę įvairiuose etapuose.

Tyrimai rodo, kad šios uogos mažina genų, susijusių su proliferacija ir uždegimu, reguliaciją, tuo pat metu reguliuodamos naviko slopinamuosius genus. Jų antocianinai ir elago rūgšties junginiai trikdo ląstelių signalinius kelius, kuriuos vėžinės ląstelės paprastai išnaudoja augimui.

Reklama

Be to, juodosios avietės, neutralizuodamos laisvuosius radikalus ir stiprindamos ląstelių atkūrimo mechanizmus, mažina DNR pažeidimus.

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad šios uogos gali moduliuoti žarnyno mikrobiomą ir sudaryti mažiau palankią aplinką polipams formuotis. Jos taip pat slopina angiogenezę, t. y. naujų kraujagyslių, reikalingų navikams plėstis ir metastazuoti, formavimąsi.

Juodųjų aviečių palyginimas su kitais maisto produktais, galinčiais padėti kovoti su vėžiu

Nors juodosios avietės pasižymi nepaprastu kovos su vėžiu potencialu, jos priklauso panašių savybių turinčių maisto produktų spektrui. Kitose uogose, įskaitant mėlynes, braškes ir spanguoles, yra panašių antocianinų ir elaginės rūgšties, tačiau jų koncentracija skiriasi.

Reklama

Kryžmažiedžių daržovių, tokių kaip brokoliai, žiediniai kopūstai ir lapiniai kopūstai, sudėtyje yra sulforafano junginių, kurie aktyvina detoksikacijos fermentus.

Ciberžolė turi kurkumino, žalioji arbata – katechinų, o česnakas – alicino – visi jie pasižymi priešvėžiniu poveikiu.

Tyrimai rodo, kad didžiausią apsauginę naudą teikia mitybos įvairovė, o ne atskiri „supermaisto produktai”.

Reklama

Juodosios avietės išsiskiria koncentruotais biologiškai aktyviais junginiais, tačiau jos veiksmingai veikia įvairios, augalais turtingos mitybos kontekste.

Rekomenduojama vartoti profilaktiškai

Dabartiniai tyrimai rodo, kad kasdien suvartojant 28-56 g juodųjų aviečių (apytiksliai 28-56 g), gali būti užtikrinama ideali prevencinė nauda nuo storosios žarnos vėžio. Ši rekomendacija grindžiama keliais klinikiniais tyrimais, kurių dalyviai ilgą laiką nuosekliai vartojo liofilizuotų juodųjų aviečių miltelius arba sveikas uogas.

Reklama

Mokslininkai pažymi, kad pastovumas yra svarbesnis už kiekį, nes reguliariai vartojant naudingi junginiai išlieka virškinamajame trakte.

Šias uogas galima įtraukti į racioną gaminant kokteilius, avižinę košę, jogurtą arba valgyti šviežias, kai yra jų sezonas. Visus metus galima vartoti liofilizuotus miltelius, kurie yra koncentruota alternatyva, išsauganti prieš vėžį kovojančius antocianinus ir elago rūgštį.

Kas turėtų apsvarstyti galimybę į savo mitybą įtraukti juodųjų aviečių

Nors juodosios avietės naudingos daugumai žmonių, ypatingo dėmesio nusipelno tie, kuriems yra padidėję storosios žarnos vėžio rizikos veiksniai.

Reklama

Tai žmonės, kurių šeimoje yra sirgusių storosios žarnos vėžiu, sergantys uždegiminėmis žarnyno ligomis, tokiomis kaip Krono ar opinis kolitas, ir vyresni nei 50 metų suaugusieji.

Asmenys, sergantys genetinėmis ligomis, pavyzdžiui, Lyncho sindromu arba šeimine adenomatozine polipoze, ypač turėtų apsvarstyti galimybę įtraukti šias uogas į savo mitybą.

Asmenims, kurių mitybos įpročiai prasti – daug perdirbtos mėsos ir mažai skaidulinių medžiagų – taip pat gali būti labai naudingos.

Reklama

Pacientai, kuriems yra remisija arba kuriems anksčiau buvo pašalinti polipai, yra dar viena grupė, kuriai reguliarus juodųjų aviečių vartojimas gali būti naudingas profilaktiškai.

Juodųjų aviečių įtraukimas į kasdienį maistą ir receptus

Juodųjų aviečių įtraukimas į savo mitybą nebūtinai turi būti sudėtingas ar reikalaujantis daug laiko.

Šių universalių uogų galima dėti į rytinius avižinius dribsnius, jogurto kokteilius arba įmaišyti į pusryčių kokteilius. Pietums ar vakarienei juodosios avietės papildo salotas, jas galima sutrinti į tyrę arba patiekti kartu su liesais baltymais.

Reklama

Šaldytos juodosios avietės išlaiko savo maistines savybes ir yra prieinamos ištisus metus, kai šviežių uogų pasirinkimas ribotas.

Norėdami išsaugoti uogas, gaminkite uogienes be cukraus arba užšaldykite uogas, kai jos yra prinokusios.

Net ir nedidelis kasdienis suvartojimas – maždaug 120 g – gali prisidėti prie moksliniais tyrimais nustatyto apsauginio poveikio.

Reklama

Natūralių junginių ateitis vėžio prevencijos tyrimuose

Vykstant juodųjų aviečių tyrimams, mokslininkai plečia savo tyrimus ir įtraukia kitus natūralius junginius, galinčius padėti kovoti su vėžiu.

Šiais tyrimais siekiama nustatyti konkrečius biologiškai aktyvius komponentus, kurie galėtų būti išskirti vaistų kūrimui.

Naujuose tyrimuose nagrinėjami junginių deriniai, kurie gali veikti sinergiškai, potencialiai sustiprindami prevencinį poveikį labiau nei pavienės medžiagos.

Reklama

Sudėtingos atrankinės patikros technologijos dabar leidžia mokslininkams greitai įvertinti tūkstančių natūralių junginių priešvėžinį aktyvumą.

Šis perėjimas prie įrodymais pagrįstos natūraliosios medicinos reiškia vis didėjančią tradicinių metodų ir šiuolaikinio mokslo integraciją.

Mokslininkai tikisi, kad ateityje į vėžio prevencijos strategijas bus įtrauktos individualios mitybos rekomendacijos, pagrįstos individualiais genetiniais profiliais ir rizikos veiksniais.

Reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like