Mokslininkai nustatė, kad braškės teikia išskirtinę naudą lyties atstovams. Vyrams pagerėja širdies ir kraujagyslių sveikata ir spermos kokybė, o moterims – hormonų reguliavimas ir geresnė kognityvinė apsauga. Abiejų lyčių vyrams dėl skirtingų biocheminių mechanizmų pagerėja jautrumas insulinui ir sumažėja uždegimas. Ideali paros norma – 8-10 vidutinio dydžio braškių, kurios suteikia 50 kalorijų ir 150 % vitamino C paros poreikio. Supratus šiuos medžiagų apykaitos skirtumus, paaiškėja, kodėl braškės yra veiksminga maistinė medžiaga kiekvienam.
Stebinanti braškių vartojimo nauda pagal lytį
Nors braškės yra naudingos visiems, naujausi tyrimai atskleidė skirtingus privalumus, kurie skiriasi tarp vyrų ir moterų.
Tyrimai rodo, kad vyrų, reguliariai vartojančių braškes, širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata pagerėjo, pastebimai sumažėjo MTL cholesterolio kiekis ir kraujospūdis. Atrodo, kad didelis antioksidantų kiekis vaisiuose ypač veiksmingai mažina vyrų uždegiminius žymenis.
Moterims braškės pasižymi reikšmingu hormonų pusiausvyrą užtikrinančiu poveikiu. Tyrimai rodo, kad jos padeda sušvelninti menstruacijų simptomus ir gali sumažinti krūties vėžio riziką.
Moterys, nuolat vartojančios braškes, taip pat pasižymėjo geresne kognityvinių funkcijų apsauga nuo su amžiumi susijusio pablogėjimo.
Abiejų lyčių atstovams pagerėjo jautrumas insulinui, tačiau moterų šis medžiagų apykaitos parametras buvo stipresnis.
Kaip braškių polifenoliai skirtingai veikia vyrų ir moterų organizmus
Sudėtingi braškių polifenolių biocheminiai mechanizmai atskleidžia esminius absorbcijos, metabolizmo ir fiziologinio poveikio skirtumus tarp lyčių.
Tyrimai rodo, kad estrogenų receptoriai moterų organizme didina polifenolių, ypač antocianinų, įsisavinimą, o tai lemia geresnius širdies ir kraujagyslių sistemos rodiklius.
Ir atvirkščiai, vyrų fiziologija rodo geresnį elagitaninų pavertimą urolitinais – junginiais, susijusiais su prostatos sveikata ir raumenų atsigavimu.
Hormoniniai pokyčiai dar labiau veikia fermentinius kelius – moterys pasižymi didesniu II fazės metabolizmo aktyvumu, veiksmingai konjuguodamos polifenolius, kad padidėtų jų biologinis prieinamumas, o vyrai paprastai greičiau pasišalina per gliukuronidaciją.
Šie medžiagų apykaitos skirtumai paaiškina, kodėl moterys patiria stipresnę priešuždegiminę reakciją, o vyrai, vartodami identiškas braškes, gauna geresnę antioksidacinę apsaugą.
Mokslas apie braškių hormoninį palaikymą moterims
Dėl savo unikalaus fitocheminio profilio braškės yra nepaprastai naudingos būtent moterims.
Tyrimai rodo, kad braškėse esanti elaginė rūgštis ir antocianinai gali padėti reguliuoti estrogenų apykaitą ir sumažinti simptomus, susijusius su hormonų svyravimais menstruacijų ir menopauzės metu.
Tyrimai rodo, kad šie junginiai moduliuoja nuo hormonų priklausomus kelius, slopindami aromatazės fermentus, darančius įtaką estrogenų gamybai. Šis mechanizmas padeda sumažinti krūtų jautrumą ir nuotaikų svyravimus moterims prieš menopauzę.
Be to, didelis vitamino C kiekis braškėse palaiko antinksčių funkciją, subalansuoja kortizolio kiekį, kuris dažnai sąveikauja su reprodukciniais hormonais, taip sukurdamas papildomą poveikį, kuris stabilizuoja moterų endokrininę sistemą įvairiais gyvenimo etapais.
Vyrų reprodukcinė sveikata: Braškių ryšys
Remiantis naujais moksliniais įrodymais, reguliarus braškių vartojimas labai naudingas vyrų reprodukcinei sveikatai.
Tyrimai rodo, kad didelis antioksidantų kiekis braškėse, ypač vitamino C ir antocianinų, gali pagerinti spermos kokybę ir judrumą, nes mažina oksidacinį stresą.
Tyrimai rodo, kad šiose uogose yra folio rūgšties ir cinko– būtinų maistinių medžiagų testosterono gamybai ir spermatogenezei.
Žurnale „Journal of Andrology” paskelbti preliminarūs tyrimai rodo, kad vyrų, vartojančių daug braškių, reprodukcinės funkcijos rodikliai pagerėjo, palyginti su kontrolinėmis grupėmis.
Be to, priešuždegiminės braškių savybės gali mažinti reprodukcinio trakto uždegimą, o tai gali būti susiję su vaisingumą mažinančiomis ligomis.
Mokslininkai rekomenduoja suvalgyti 3-4 porcijas per savaitę, kad gautumėte geriausią naudą.
Dienos dozė: Kiek braškių suteikia optimalią naudą sveikatai
Nustatant idealų braškių paros suvartojimo kiekį, kyla svarbus klausimas sveikata besirūpinantiems vartotojams, siekiantiems maksimaliai padidinti maistinę naudą.
Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant 8-10 vidutinio dydžio braškių (maždaug 240 mililitrų) gaunama nemažai naudos. Ši porcija turi apie 50 kalorijų ir 150 % vitamino C paros poreikio, 2 gramus skaidulų, daug antocianinų ir elaginės rūgšties.
Tyrimai rodo, kad šie junginiai pasiekia didžiausią veiksmingumą suvartojant tokį kiekį. Kad rezultatai būtų geresni, ekspertai rekomenduoja vartoti kasdien, o ne retkarčiais didesnes porcijas.
Asmenys, sergantys tam tikromis ligomis ar vartojantys tam tikrus vaistus, prieš ženkliai padidindami braškių vartojimą turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais.
Be antioksidantų: Mažiau žinomi braškių junginiai.
Nors antioksidantams, tokiems kaip vitaminas C ir antocianinai, skiriama daug dėmesio, braškėse yra daugybė kitų biologiškai aktyvių junginių, kurie yra labai naudingi sveikatai.
Braškėse esantys elagitaninai ir elaginė rūgštis pasižymi priešvėžinėmis savybėmis – stabdo navikų augimą ir skatina vėžinių ląstelių apoptozę.
Flavonoidų junginys fisetinas pasižymi pažinimo funkcijų gerinimu ir neuroprotekcija.
Braškėse taip pat yra kvercetino, kuris pasižymi priešuždegiminiu ir antialerginiu poveikiu.
Vaisiuose esančios fenolinės rūgštys, įskaitant ferulo, kofeino ir p-kumaro rūgštis, palaiko įvairias biologines funkcijas – nuo širdies ir kraujagyslių apsaugos iki antimikrobinio aktyvumo.
Be to, braškėse yra folio rūgšties, būtinos DNR sintezei ir atstatymui, ypač svarbios nėštumo metu.
Praktiniai būdai, kaip į savo mitybą įtraukti daugiau braškių
Kadangi braškės yra labai naudingos sveikatai, jas įtraukti į kasdienį maistą yra naudinga ir paprasta.
Pusryčiams braškių galima dėti į avižinių dribsnių košę, jogurto kokteilius ar kokteilius.
Pietums ar vakarienei braškės tinka salotoms su špinatais ir riešutais arba su balzaminiu actu ant keptos vištienos.
Šaldytų braškių galima kepti ir virti ištisus metus.
Naminiu braškių kompotu galima gardinti blynus, vaflius ar desertus.
Net greitas užkandžiavimas tampa sveikesnis, jei šaldytuve esančiuose indeliuose lengvai pasiekiamos nuplautos braškės.
Naujausi klinikiniai tyrimai apie braškių vartojimą
Naujausi klinikiniai tyrimai, kurių metu buvo tiriamas braškių vartojimas, atskleidė reikšmingą fiziologinę naudą, neapsiribojant žinoma jų maistine verte.
2022 m. žurnale „Journal of Nutrition” paskelbtas tyrimas parodė, kad kasdien suvartojant 237-473 mililitrus braškių, suaugusiems žmonėms, sergantiems metaboliniu sindromu, uždegimo žymenys sumažėjo 11 %.
Kitas tyrimas parodė, kad po aštuonių savaičių reguliaraus vartojimo pagerėjo ikidiabetinių tyrimų dalyvių jautrumas insulinui.
Harvardo medicinos mokykloje atlikti širdies ir kraujagyslių tyrimai parodė, kad braškėse esantys antocianinai padėjo sumažinti arterijų standumą ir kraujospūdį hipertenzija sergantiems pacientams.
Kiti tyrimai rodo galimą naudą kognityviniams gebėjimams: viename tyrime pastebėta, kad vyresnio amžiaus žmonėms, 12 savaičių reguliariai vartojusiems braškes, pagerėjo atminties funkcijos.