Mitybos specialistai sako: šie 5 maisto produktai tiesiogine prasme griauna jūsų skrandį

maisto produktai, kenkiančios skrandžiui

Mitybos specialistai vis dažniau įspėja apie įprastus maisto produktus, kurie kenkia virškinimo sveikatai. Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai, perdirbta mėsa, alkoholis, ultraperdirbti užkandžiai ir tam tikri maisto produktai, turintys daug FODMAP, sistemingai sutrikdo žarnyno mikrobiomos pusiausvyrą. Šiuose produktuose yra junginių, kurie sukelia virškinimo trakto uždegimą, skrandžio gleivinės eroziją ir ilgalaikius žarnyno pralaidumo sutrikimus. Daugelis vartotojų, nepaisant chroniškų simptomų, vis dar nežino apie šiuos padarinius. Šių penkių žalingų maisto produktų kategorijų supratimas yra pirmas žingsnis link virškinimo sistemos sveikatos ir profilaktikos.

Dirbtiniai saldikliai: paslėpti žarnyno floros sutrikdytojai

Kiek dažnai vartotojai renkasi „be cukraus“ produktus, nesvarstydami jų poveikio virškinimo sveikatai? Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai, tokie kaip aspartamas, sukralozė ir sacharinas, iš esmės keičia žarnyno mikrobiomos sudėtį, sutrikdydami naudingų bakterijų subtilų pusiausvyrą.

Žurnale „Journal of Toxicology and Environmental Health“ paskelbti tyrimai rodo, kad šie saldikliai gali sumažinti naudingų žarnyno bakterijų kiekį ir padidinti kenksmingų bakterijų kiekį. Šis disbalansas prisideda prie uždegimo, pilvo pūtimo ir sutrikusio maistinių medžiagų įsisavinimo. Mitybos specialistai rekomenduoja dirbtinius saldiklius pakeisti natūraliais pakaitalais, tokiais kaip stevia, luo han guo arba nedideliais kiekiais žaliavinio medaus, siekiant išlaikyti žarnyno floros pusiausvyrą.

Perdirbti mėsos produktai: kaip nitratai sukelia virškinimo trakto uždegimą

Konservantai, esantys perdirbtuose mėsos produktuose, kelia didelį pavojų virškinimo sistemai, o nitratai ir nitritai yra labiausiai susirūpinimą keliantys junginiai. Šios cheminės medžiagos, naudojamos siekiant pratęsti galiojimo laiką ir pagerinti spalvą, virškinimo sistemoje virsta nitrozaminais – junginiais, susijusiais su uždegimu ir ląstelių pažeidimais skrandžio gleivinėje.

Reguliarus lašinių, dešrų, dešrelių ir mėsos gaminių vartojimas yra susijęs su padidėjusia gastrito, opų ir virškinimo sutrikimų rizika. Tyrimai rodo, kad šie perdirbti produktai gali sugadinti skrandžio apsauginį gleivės sluoksnį, dėl to jis tampa jautrus rūgšties pažeidimams ir bakterijų įsiskverbimui, o tai gali sukelti lėtinius virškinimo sutrikimus.

Alkoholis: tylusis skrandžio gleivinės ardytojas

Alkoholiniai gėrimai, nepaisant jų socialinio populiarumo, yra viena iš labiausiai žalingų medžiagų skrandžio sveikatai. Reguliarus vartojimas dirgina ir ardo skrandžio gleivinę, o tai gali sukelti gastritą ir opas. Alkoholis stimuliuoja perteklinį rūgščių gamybą ir tuo pačiu silpnina skrandžio apsauginį gleivinės sluoksnį. Šis derinys sukuria aplinką, kurioje virškinimo rūgštys gali pažeisti skrandžio audinius.

Tyrimai rodo, kad net saikingas alkoholio vartojimas gali padidinti virškinimo trakto kraujavimo riziką. Žmonės, turintys virškinimo sutrikimų, pvz., GERD ar IBS, po alkoholio vartojimo dažnai patiria simptomų pablogėjimą. Stiprūs alkoholiai ir vynas, ypač tuščiu skrandžiu, labiausiai dirgina skrandžio gleivinę.

Ultra-perdirbti užkandžiai: ne tik tuščios kalorijos, bet ir žarnyno pažeidimai

Nors alkoholis tiesiogiai pažeidžia skrandžio gleivinę, ultraperdirbti užkandžiai daro žalą kitais mechanizmais. Šiuose maisto produktuose paprastai yra dirbtinių konservantų, emulsiklių ir rafinuoto cukraus, kurie sutrikdo žarnyno mikrobiomos pusiausvyrą.

Tyrimai rodo, kad cheminiai priedai, tokie kaip karboksimetilceliuliozė ir polisorbatas-80, sumažina gleivių storį žarnyno gleivinėje, o tai gali padidinti jos pralaidumą – šis reiškinys dažnai vadinamas „žarnyno pralaidumu“. Dėl šio reiškinio maisto dalelės ir toksinai patenka į kraują.

Be to, ultraperdirbtuose maisto produktuose trūksta skaidulų, būtinų sveikam virškinimui, ir jie skatina uždegimą visame virškinimo trakte. Reguliarus jų vartojimas siejamas su padidėjusia dirgliosios žarnos sindromo, rūgštinio refliukso ir lėtinio gastrito rizika.

Maisto produktai su dideliu FODMAP kiekiu: kai sveiki maisto produktai sukelia virškinimo sutrikimus

Paradoksalu, bet daugelis maisto produktų, laikomų maistingais, gali sukelti stiprius virškinimo sutrikimus jautrią skrandį turintiems žmonėms dėl didelio FODMAP kiekio. FODMAP (fermentuojami oligosacharidai, disacharidai, monosacharidai ir polioliai) yra trumpų grandžių angliavandeniai, kurie nesuskaidomi virškinimo trakte ir fermentuojasi žarnyne. Dažniausiai maisto produktai, turintys daug FODMAP, yra česnakai, svogūnai, kviečiai, tam tikri vaisiai, pavyzdžiui, obuoliai ir kriaušės, bei ankštiniai. Žmonėms, sergantiems irritaciniu žarnyno sindromu arba jautriais FODMAP, šie maisto produktai gali sukelti pilvo pūtimą, dujų susikaupimą, pilvo skausmą ir žarnyno veiklos sutrikimus. Nors daugumai žmonių šie ingredientai yra maistingi, juos reikia vartoti atsargiai, laikantis eliminacinės dietos ir palaipsniui vėl įtraukiant į racioną, kad būtų galima nustatyti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video