Mitybos ekspertai šokiruoti: šie „sveiki“ maisto produktai sukelia riebalų kaupimąsi

healthy foods cause unexpected fat gain

Mitybos ekspertai nustatė keletą tariamai „sveikų” maisto produktų, kurie gali prisidėti prie svorio augimo. Kruopštūs tyrimai rodo, kad tokiuose produktuose kaip neriebūs jogurtai, granola ir augalinės kilmės alternatyvos dažnai yra paslėpto cukraus ir perdirbtų ingredientų, kurie trikdo medžiagų apykaitą. Šie maisto produktai gali sukelti insulino šuolius, todėl, nepaisant teigiamų rinkodaros teiginių, juose kaupiasi daugiau riebalų. Dėl neatitikimo tarp numanomos naudos sveikatai ir tikrosios maistinės vertės daugelis vartotojų nesąmoningai sabotuoja savo sveikatingumo tikslus, nors mano, kad renkasi protingą mitybą.

Mažai riebalų turintys jogurtai: Paslėpti cukraus spąstai

Nors daugelis vartotojų renkasi mažo riebumo jogurtus kaip sveiką alternatyvą pilno riebumo jogurtams, šiuose produktuose dažnai būna gerokai daugiau pridėtinio cukraus, kad būtų kompensuotas skonio praradimas.

Mitybos analizė rodo, kad tipiškoje 170 g neriebaus jogurto porcijoje gali būti iki 24 g cukraus – tai atitinka 6 arbatinius šaukštelius. Šis cukraus perteklius sukelia insulino šuolius, skatinančius riebalų kaupimą, o ne jų mažinimą.

Mitybos žurnale „Journal of Nutrition” atlikti tyrimai rodo, kad neriebūs pieno produktai iš tikrųjų padeda efektyviau kontroliuoti svorį nei neriebūs pieno produktai. Natūralių riebalų suteikiamas sotumas padeda sumažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį per dieną ir išvengti medžiagų apykaitos sutrikimų, kuriuos sukelia pridėtiniai cukrūs.

Granola ir „sveiki” pusryčių dribsniai: Angliavandenių perkrova

Prekybos centrų pusryčių alėjoje gausu granolos ir „sveikų” pusryčių dribsnių, kurie reklamuojami kaip maistingas pasirinkimas vartotojams, besirūpinantiems savo svoriu. Tačiau atlikus maistingumo analizę paaiškėjo, kad šiuose produktuose dažnai yra nerimą keliančių rafinuotų angliavandenių ir pridėtinio cukraus kiekių.

Įprastoje granolos porcijoje yra iki 24 gramų cukraus ir 40 gramų angliavandenių, o tai sukelia insulino šuolius, skatinančius riebalų kaupimąsi. Perdirbant daugelį „viso grūdo” grūdų, skaidomos skaidulos, todėl pagreitėja virškinimas ir padidėja gliukozės kiekis kraujyje.

Tyrimai rodo, kad šiuos pusryčius reguliariai vartojantiems asmenims, palyginti su tais, kurie rytais valgo baltyminius patiekalus, kaupiasi daugiau visceralinių riebalų.

Kokteilių dubenėliai: Vaisių cukraus bombos užmaskuotai

Nuo probleminių pusryčių dribsnių pereinant prie kito rytinio pasirinkimo, kokteilių dubenėliai nepaprastai išpopuliarėjo tarp sveikatos entuziastų ir socialinės žiniasklaidos influencerių kaip vizualiai patrauklios, maistinių medžiagų turinčios alternatyvos.

Tačiau mitybos ekspertai įspėja, kad šiuose estetiškai patraukliuose kūriniuose dažnai būna per daug vaisių cukraus, kuris didina insulino kiekį. Įprastame kokteilių dubenėlyje gali būti iki 70 g cukraus – tai atitinka beveik 18 arbatinių šaukštelių, ypač kai į jį sudedama daug vaisių, saldinta granola ir truputis medaus.

Organizmas šiuos natūralius cukrus perdirba panašiai kaip rafinuotą cukrų, todėl juose gali kauptis riebalai, ypač jei jie vartojami be pakankamo kiekio baltymų ar sveikų riebalų, kurie subalansuotų gliukozės kiekį kraujyje.

Augalinės mėsos alternatyvos: Perdirbto maisto vilkas avies kailyje

Augalinės mėsos alternatyvos sparčiai populiarėja, nes vartotojai vis dažniau ieško aplinkai nekenksmingų ir etiškai pagrįstų maisto produktų. Tačiau mitybos analizės atskleidžia nerimą keliančius faktus apie šiuos produktus.

Daugelyje augalinės kilmės alternatyvų yra labai perdirbtų ingredientų, įskaitant izoliuotus baltymus, rafinuotus aliejus ir cheminius priedus, kurie mažai panašūs į visavertį maistą. Tyrimai rodo, kad dėl didelio natrio kiekio, rafinuotų aliejų ir mažo skaidulinių medžiagų kiekio, palyginti su visaverčiu augaliniu maistu, šie itin perdirbti produktai gali prisidėti prie svorio didėjimo ir medžiagų apykaitos sutrikimų.

Vartotojai turėtų atidžiai tikrinti ingredientų sąrašus ir, jei įmanoma, rinktis kuo mažiau perdirbtus alternatyvius produktus, pagamintus iš atpažįstamų sveiko maisto ingredientų.

Perdirbti produktai be glitimo: Kodėl jie gali paskatinti svorio augimą?

Produktai be glitimo yra dar viena kategorija iš pažiūros sveikų maisto produktų, kurie gali prisidėti prie nepageidaujamo svorio augimo. Šiuose perdirbtuose alternatyviuose produktuose, skirtuose žmonėms, sergantiems celiakija arba jautriems glitimui, dažnai būna per daug rafinuoto krakmolo, cukraus ir priedų, pagerinančių tekstūrą ir skonį.

Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad gamintojai glitimo nebuvimą dažnai kompensuoja pridėdami riebalų, natrio ir kalorijų. Žurnale „Journal of Nutrition” paskelbti tyrimai rodo, kad daugelis vartotojų klaidingai tiki, jog „be glitimo” reiškia lieknėjimą, nors įrodymai rodo priešingai.

Sveikiausia dieta be glitimo akcentuoja natūraliai be glitimo pagamintus sveikus maisto produktus, o ne perdirbtus pakaitalus, sukurtus pirmiausia dėl patogumo.

Vaisių sultys ir žalieji gėrimai: Skystų kalorijų apgaulė

Nors vaisių sultys ir „žalieji” gėrimai dažnai parduodami kaip maistingos gazuotų gėrimų ir dirbtinių gėrimų alternatyvos, už sveikuoliško prekės ženklo dažnai slepiamas didelis kalorijų kiekis. Šiuose produktuose dažnai yra pridėtinio cukraus arba naudojami koncentruoti vaisių cukrūs, kurie didina insulino kiekį.

Standartinėje 355 mililitrų obuolių sulčių porcijoje yra maždaug 39 gramai cukraus – beveik tiek pat, kiek skardinėje kolos. Taip pat į daugelį komercinių žaliųjų gėrimų dedama vaisių sulčių arba saldiklių, kad jie būtų skanesni.

Mitybos specialistai rekomenduoja vietoj jų vartoti sveikus vaisius, kuriuose esančios skaidulos lėtina cukraus įsisavinimą ir skatina sotumo jausmą, taip užkirsdamos kelią greitam kalorijų vartojimui, skatinančiam riebalų kaupimąsi.

Dietinis maistas ir dirbtiniai saldikliai: Kaip jie sutrikdo medžiagų apykaitą?

Produktų, kuriais prekiaujama kaip „dietiniais” arba „be cukraus”, sudėtyje dažnai yra dirbtinių saldiklių, kurie gali ironiškai prisidėti prie svorio augimo, o ne užkirsti jam kelią. Tyrimai rodo, kad šie junginiai gali sutrikdyti medžiagų apykaitos procesus, sukeldami insulino išsiskyrimą, bet nesuteikdami tikrosios gliukozės, todėl gali padidinti potraukį maistui.

Tyrimai rodo, kad dirbtiniai saldikliai keičia žarnyno mikrobiotos sudėtį ir daro įtaką tam, kaip organizmas perdirba energiją ir kaupia riebalus. Be to, dėl psichologinio „dietinių” maisto produktų vartojimo poveikio žmonės gali būti linkę vartoti didesnes porcijas ar papildomus skanėstus.

Mitybos ekspertai rekomenduoja rinktis sveikus, neperdirbtus maisto produktus, o ne dietines alternatyvas, pabrėždami, kad saikingai vartojami natūralūs saldikliai paprastai sukelia mažiau medžiagų apykaitos sutrikimų nei jų dirbtiniai atitikmenys.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video