Minkšti obuolių sausainiai: lengvi aromatingi ir tirpstantys burnoje

Sunku įsivaizduoti jaukų arbatos vakarą be skanių sausainių. Šis paprastas, bet nuostabus desertas jau tapo mūsų kasdienybės dalimi. Tačiau ar kada susimąstėte apie sausainių kilmę? O gal ieškote naujo, paprastai pagaminamo, bet nepaprastai gardaus sausainių recepto? Siūlome išbandyti minkštus obuolių sausainius, kurie užpildys namus saldžiu obuolių ir cinamono aromatu.

Įdomūs faktai apie sausainius: istorija, kurios nežinojote

Vienas iš svarbiausių senovės Romos kulinarinių išradimų buvo būtent sausainiai! Šiandien sunku įsivaizduoti, kad šių paprastų desertų nebūtų parduotuvių lentynose. Atrodo, kad sausainiai lydi žmones nuo neatmenamų laikų.

Sunku patikėti, bet pirmieji sausainiai visiškai skyrėsi nuo tų, kuriuos valgome šiandien. Jie nebuvo saldūs! Tai buvo duona, kepama du kartus, kad išsilaikytų kuo ilgiau – iš čia ir pavadinimas „bis-cotti” (du kartus kepti) italų kalboje.

Romėnams sausainiai buvo puikus sprendimas ilgiems karo žygiams, nes jie negesdavo. Sausainių gamybos tradicija vėliau išplito visoje Europoje ir tapo įvairių šalių kulinarinio paveldo dalimi.

XXI amžiuje sausainiai naudojami visai kitaip – jie tapo mėgstamu desertu, kuriuo mėgaujamasi su kava ar arbata. Šiandien pasidalinsime paprastu, bet labai skanių minkštų obuolių sausainių receptu, kuris puikiai tiks šaltam rudeniškam vakarui.

Kodėl verta išbandyti šį obuolių sausainių receptą?

Obuolių sausainiai turi keletą neginčijamų privalumų:

  • Paprastas ir greitas gaminimas – tinka net pradedantiesiems kepėjams
  • Naudojami įprasti produktai, kuriuos dažniausiai jau turite namie
  • Puikus būdas panaudoti sezoninius obuolius
  • Minkšta tekstūra – tiks ir vaikams, ir senjorams
  • Tobulas derinys prie arbatos ar karšto obuolių sidro
  • Namų kvapas, kuris primins jaukią vaikystę

Minkštų obuolių sausainių receptas

Ingredientai:

  • 2 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 100 g sviesto (minkšto, kambario temperatūros)
  • 350 g miltų
  • 16 g kepimo miltelių (maždaug 1 pakuotė)
  • 2 vidutinio dydžio obuoliai
  • Cukraus pudra pagardinti (pagal skonį)
  • Cinamonas pagardinti (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite orkaitę. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Suplakite kiaušinius. Į dubenį įmuškite kiaušinius ir plakite mikseriu, kol masė taps vientisa ir puri.
  3. Įmaišykite cukrų. Į kiaušinių masę suberkite cukrų ir plakite toliau, kol cukraus kristalai visiškai ištirps, o masė taps šiek tiek šviesesnė.
  4. Įdėkite sviestą. Į mišinį įdėkite minkštą sviestą ir gerai išplakite, kol gausite vientisą masę.
  5. Sumaišykite sausus ingredientus. Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais ir palaipsniui įmaišykite į tešlą, kol neliks gumuliukų. Galite naudoti mikserį mažu greičiu arba mediniu šaukštu išmaišyti rankiniu būdu.
  6. Paruoškite obuolius. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite mažais kubeliais (maždaug 1 cm dydžio). Jei norite išlaikyti obuolių baltumą, galite apšlakstyti juos citrinos sultimis.
  7. Įmaišykite obuolius. Obuolių gabalėlius atsargiai įmaišykite į tešlą mediniu šaukštu ar mentele.
  8. Formuokite sausainius. Šaukštu dėkite tešlos gumulėlius ant paruoštos kepimo skardos, palikdami tarp jų bent 3-4 cm tarpus, nes kepant jie išsiplės.
  9. Kepkite. Dėkite skardą į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol sausainiai gražiai paruduos. Stebėkite kepimo procesą – dėl skirtingų orkaičių kepimo laikas gali šiek tiek skirtis.
  10. Pagardinkite. Kol sausainiai dar šilti, pabarstykite juos cinamono ir cukraus pudros mišiniu.

Patarimai tobulam rezultatui:

  • Geriausiai tinka rūgštesnių veislių obuoliai, pavyzdžiui, Antaniniai, Auksis ar Idared.
  • Jei mėgstate sodresnį skonį, į tešlą galite įdėti šiek tiek vanilės ekstrakto arba tarkuoto citrinų žievelės.
  • Norint sausainius padaryti dar minkštesnius, galite į tešlą įdėti vieną valgomąjį šaukštą grietinės.
  • Sausainiai geriausiai išsilaiko sandariame inde kambario temperatūroje iki 3-4 dienų, tačiau jų skonis yra nuostabiausias pirmąją dieną.

Kada geriausia mėgautis šiais sausainiais?

Šie minkšti obuolių sausainiai – universalus desertas, tinkantis įvairioms progoms:

  • Jaukiam šeimos arbatos vakarui
  • Vaikų užkandžiams į mokyklą
  • Netikėtiems svečiams pavaišinti
  • Kaip saldus priedas prie rytinio kavos puodelio
  • Dovanai kaimynams ar draugams (supakuoti į gražią dėžutę)

Šie minkšti, aromatingi sausainiai su obuoliais ir cinamonu – puikus būdas pasimėgauti rudens gėrybėmis ir sukurti jaukią atmosferą namuose. Jų paprasta gaminimo technologija leidžia šį desertą paruošti net ir tiems, kas retai būna virtuvėje, o rezultatas nustebins net patyrusius kulinarijos ekspertus.

Skanaus!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video