Mėtų uogienė su citrina: natūrali pagalba peršalimo sezono metu

Kai už lango drėgna ir vėsu, o aplink kosėja kolegos, mėtų uogienė tampa tikra namų vaistinėlės pažiba. Ši aromatinga, gaivinanti uogienė ne tik malšina gerklės peršėjimą ir lengvina kosulį, bet ir paverčia įprastą arbatos puodelį tikru gydomuoju eliksyru. O svarbiausia – paruošti ją namuose yra neįtikėtinai paprasta!

Kodėl mėtų uogienė veiksminga prieš peršalimą?

Mėta pasižymi natūraliomis antiseptinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Jos eteriniuose aliejuose esantis mentolis vėsina ir malšina gerklės dirginimą, palengvina kvėpavimą esant nosies užgulimui. Citrina – tai ne tik vitamino C šaltinis, bet ir natūralus antioksidantas, padedantis organizmui kovoti su infekcijomis.

Ingredientai:

  • 250 g šviežių mėtų (su lapais ir stiebais)
  • 1 kg cukraus
  • 2 citrinos
  • 500 ml vandens

Gaminimo eiga:

1 diena – paruošimas ir užplikymas

Mėtų paruošimas:

Kruopščiai nuplaukite mėtas šaltu vandeniu, lengvai nupurtykite ir palikite ant popierinio rankšluosčio 10-15 minučių nuvarvėti. Susmulkinkite stambiomis dalimis – taip išsiskirs daugiau eterinių aliejų.

Citrinų paruošimas:

Nuplaukite citrinas karštu vandeniu su trupučiu acto. Supjaustykite plonom griežinėliais arba nedideliais kubeliais kartu su žievelėmis – jose yra vertingų eterinių aliejų ir pektinų.

Užplikymas:

Sudėkite mėtas ir citrinas į emaliuotą arba nerūdijančio plieno puodą, užpilkite vandeniu. Užvirkite ir virkite 10 minučių ant silpnos ugnies. Nukelkite nuo viryklės, uždenkite ir palikite 24 valandoms kambario temperatūroje.

2 diena – virimas

Košimas:

Per marlę arba tankų sietelį nukoškite užpilą, gerai išspauskite mėtas ir citrinas, kad gautumėte visą aromatinį skystį.

Uogienės virimas:

Supilkite skystį atgal į puodą, suberkite cukrų ir maišydami kaitinkite, kol cukrus ištirps. Užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 15-20 minučių, kol uogienė sutirštės. Patikrinkite gatavumą: lašas ant šaltos lėkštelės neturi skleistis.

Išpilstymas:

Karštą uogienę supilstykite į sterilizuotus stiklainius, palikdami 0,5 cm iki viršaus. Sandariai užsukite ir apverskite dugnu aukštyn, kol atvės.

Profesionalūs patarimai:

  • Mėtų rūšys: Geriausiai tinka pipirmėtė (Mentha piperita) – ji turi daugiausia mentolio. Tačiau puikiai tiks ir paprastoji mėta ar net mišinys kelių rūšių.
  • Cukraus kiekis: Jei mėgstate mažiau saldžią, sumažinkite cukrų iki 700-800 g, tačiau atminkite – cukrus yra natūralus konservantas.
  • Papildomi ingredientai galingesniam poveikiui:
    • Imbiero šaknies (2-3 cm) – stiprina šildantį ir priešuždegiminį poveikį
    • Žvaigždinio anyžiaus (2-3 vnt.) – suteikia egzotiško aromato
    • Meduolio lapų – sustiprina raminamąjį poveikį
  • Spalva: Natūrali mėtų uogienė bus šviesiai gelsva su žalsvu atspalviu. Ryškiai žalia spalva gaunama tik su dažikliais.

Kaip vartoti gydomąją uogienę?

Klasikinis būdas – su arbata:

Įmaišykite 1-2 arbatinius šaukštelius uogienės į puodelį karštos juodosios ar žolelių arbatos. Gerkite 2-3 kartus per dieną.

Intensyvus gydymas:

Ištirpinkite 1 valgomąjį šaukštą uogienės stiklinėje šilto (ne karšto!) vandens, gerkite ryte ir vakare.

Gerklės skalavimas:

1 arbatinį šaukštelį uogienės ištirpinkite 100 ml drungno vandens – skalaukite gerklę 3-4 kartus per dieną.

Profilaktikai:

Valgykite po arbatinį šaukštelį tiesiai iš stiklainio arba su duonos riekele kaip skanų užkandį.

Laikymo sąlygos

  • Uždarytą uogienę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje iki 2 metų
  • Atidarytą – šaldytuve iki 6 mėnesių
  • Semkite tik švariu šaukštu, kad uogienė nepradėtų pelėti

Kada nevartoti?

Nors mėtų uogienė natūrali, jos nerekomenduojama:

  • Vaikams iki 3 metų (dėl mentolio)
  • Sergant gastritu su padidėjusiu rūgštingumu
  • Esant alergijai mėtai ar citrusiniams vaisiams
  • Nėštumo pradžioje (dideliais kiekiais)

Ši mėtų uogienė – tai ne tik skanus desertas, bet ir tikras namų gydytojas šaltuoju metų laiku. Jos gaivinantis aromatas ir gydomosios savybės padės lengviau įveikti peršalimo simptomus ir sustiprins organizmą kovoje su virusais. Paruoškite stiklainį-kitą rudenį, ir žiemą turėsite po ranka natūralią priemonę visai šeimai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

You May Also Like

Rekomenduojami video